İtalya çalışma vizesi İtalya toprakları içerisinde çalışmak isteyen Türk vatandaşlarının başvuru yapması gereken vize türüdür. Bu vize kategorisinde başvuru sahibi ile ilgili işlemlerle birlikte İtalya'da faaliyet gösteren işverenin de yürütmesi gereken işlemler söz konusudur. İtalya çalışma izni ise İtalya'ya çalışma vizesi ile gidildikten sonra ilgili birimlerden alınacak izindir. Konuya ilşkin detayları yazımızdan takip edebilirsiniz.
Avrupa Birliği’ne üye ülke ve İsviçre vatandaşları çalışma izninden muaftırlar. Diğer üçüncü ülke vatandaşları ise bu vizeye tabidirler. Çalışma izni vizesi, uzun süreli vize veya D tipi vize olarak da bilinmektedir.
İtalya’da çalışmak amacıyla 3 aydan fazla süre kalmak durumunda olan kişilerin İtalya’da çalışabilmesi için İtalya Çalışma vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. İtalya’da uzun süre ikamet etmeyi planlayanlar oturum izni başvurusunda bulundukları taktirde ve oturum izni talepleri olumlu sonuçlandığında, İtalya’da yasal olarak yaşama ve çalışma hakkı elde ederler.
İtalya çalışma izni (Lavoro subordınato) başvurusu, Türkiye’de bir işin olması durumunda daha kolay yürütülür. Eğer Türkiye sınırlarında bir işe tabi değilseniz, İtalya’da yükseköğrenim almış olmanız ve bu sayede ile de ülkede kalarak eğitim yeterliliğinize göre İtalya’da çalışma izni talebinde bulunabilirsiniz.
İtalyan mevzuatına göre AB vatandaşı olmayan kişilerin İtalya’da çalışabilmesi için çalışma vizesi, iş ve oturma izni almaları gerekir. Çalışma izni için başvurular Bölge idareleri nezdindeki çalışma ofislerine yapılmalıdır. Çalışma izinleri, İtalya’daki aynı iş sektöründeki istihdam durumu ve her yıl belirlenen yabancı işçi kotaları dikkate alınarak hazırlanmaktadır.
Oturum izni için başvuruda bulunulmadan önce işverenin en yakındaki Göçmenlik için Tek Gişe ofisine çalışma izniniz için başvuruda bulunmalıdır.
İtalya’da çalışma sözleşmesi yapılan işverenin ilgili İtalyan makamlarına, işçi istihdamıyla ilgili başvuruda bulunması gerekmektedir. Bunların ilki çalışılacak ve ikamet edilecek şehirdeki en yakın -Valilik ( Prefettura) bünyesindeki Göçmenlik İçin Tek Gişe ( Sportello Unico Immigrazione) ofisine başvuruda bulunulmasıdır. Bu ofis İtalya’daki yabancı işçi/çalışan alımlarına dair tüm süreçten sorumlu olan devlet dairesidir.
Çalışma izni alabilmek için ilk aşamada İtalya'daki işveren firma tarafından başvuru formu doldurulmakta ve bölge çalışma ofisleri (Uffıcıo Provıncıale del Lavoro) ve polis merkezinden(questura) ön müsade (nulla Osta provissorio) alınmaktadır. Bunu müteakip, ilgili kişi bulunduğu ülkedeki İtalyan Konsolosluğu’na çalışma ve oturma vizesi için başvuru yapmaktadır. Bu çerçevede ülkeye giriş vizesi alındıktan sonra 30 gün içerisinde İtalyan Oturum izni için (permesso di soggiorno) İçişleri Bakanlığı’nın ilgili birimlerine başvurulması gerekmektedir. Aynı zamanda, işe başlanılmasını müteakip 5 gün içerisinde Çalışma Bakanlığı, bölge çalışma ofislerine sürekli çalışma izni (liberta di lavoro)için başvuru yapılması gerekmektedir.
Çalışan ve işveren arasında yapılan iş sözleşmesinin bir örneği bütün başvurular sırasında kullanılmalıdır. Göçmenlik İçin Tek Gişe ofisi başvuru belgelerinin incelenmesinden sonra olumlu yanıt verdiği taktirde “Nulla Osta” adındaki onayı vererek bir izin belgesi verir. İtalya’da bu işlemler gerçekleştirildikten sonra Türkiye’den İtalya’ya çalışma amaçlı gidecek kişi Türkiye’deki İtalyan Konsolosluğu, İtalyan Büyükelçiliği’ne uzun süreli vize talebinde bulunur. İtalya’da bir firmayla çalışma sözleşmesi olan şahıs İtalya’ya gittikten sonra 8 gün içinde ikametine en yakın emniyet müdürlüğüne oturum izni talebinde bulunmalıdır. Bu sürenin aşılması bütün prosedürün aksamasına neden olabilir. Başvuruların olumlu sonuçlanmasına istinaden İtalya İçişleri Bakanlığına başvuruda ve bildirimde bulunulur.
İtalya’ya iş amaçlı gelerek oturum izni başvurusunda bulunanlar, İtalyan yasaları gereği otomatik olarak İtalya çalışma iznine de sahip olurlar. İtalya’da çalışma amacıyla 3 aydan fazla kalacak olanların çalışma izni için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
AB, Avrupa Ekonomik bölgesi ve İsviçre vatandaşları çalışma vizesinden muaf olup, İtalya’ya bir iş yerinde çalışmak amacıyla üçüncü ülkelerden gelen vatandaşlar İtalya oturma ve çalışma izni başvurusunda bulunmakla yükümlüdür. İtalya çalışma vizesi, uzun süreli bir vize olup İtalya’da çalışacağınız iş yerinin ilgili İtalyan makamlarına sizi istihdam edeceğine dair başvuru formlarıyla müracaat etmesiyle başlamış olur. Muhtemel işverenin, Valilik birimlerinden biri olan Göçmenlik İçin Tek Gişe (Sportello Unico Immigrazione) ofisine başvuruda bulunmalıdır. Buradan verilen onayla, Türkiye’deki İtalyan Konsolosluklarına çalışma vizesi için başvuru yapılabilmektedir. İtalyan Konsolosluğu’na iş akdinin bir örneği mutlaka sunulmalıdır.
Türkiye’deki İtalyan Konsolosluğu’ndan vizeye verilen onayla, İtalya’ya giriş yaptıktan sonra 8 gün içinde Göçmenlik İçin Tek Gişe ( Sportello Unico Immigrazione) ofisine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Yine aynı süre içinde İtalya’da bulunulan bölgedeki emniyete giderek, oturum izni için gereken evrakların sunulması gerekmektedir.
İtalya’da ticari faaliyette bulunmak isteyen şirket yetkilileri, oturum ve çalışma izni başvurusunda bulunmalıdırlar. Kurulacak şirket için gerekli belgeleri düzenledikten sonra en yakın İtalyan Konsolosluğu’na başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Şirket için gerekli belgelerin yanı sıra vize için de gerekli tüm formalitelerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra prosedürler doğru ve geçerli kabul edilirse “Lavoro Automono” adı verilen çalışma vizesine, İtalya’da ticari faaliyet gerçekleştirecek olan şirket için verilmektedir.
3 sorudan en popüler 3 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
Türkiye’de yaklaşık 8 yıldır çeşitli firmalarda elektrik mühendisi olarak çalıştım. Şu anda çalıştığım firma İtalyan ortaklı bir firma ve beni İtalya’daki şirketlerinde çalıştırmak için çağırıyorlar. Uzun süreli kalacağım için İtalya çalışma vizesi başvurusu yapmam lazım. Çalışma vizesi için neler yapmam gerekiyor hangi evrakları hazırlamalıyım bilgilendirme yaparsanız sevinirim. Teşekkürler
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhabalar İtalya’dan iş daveti alırsam işçi olarak gıdebılirmiyim, işçi vizesi alabilir miyim?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Nulla Osta belgesi almak için nasıl bir prosedür izlemeliyim ve ne kadar sürer?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleAlanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.