Danışmanlarımıza gerek ofis görüşmelerinde gerekse sosyal medya ve mailler aracığıyla yönlendirilen sıkça sorulan Schengen Vizesi kapsamlı soruları sizin için derledik. Daha fazla sorunuz ve danışmanlık hizmeti için uzmanlarımıza +90 (212) 970 05 01 hattımızdan ulaşabilirsiniz.

Vize Danışmanı kimdir, sizlere nasıl destek sağlar?

Bireysel vize danışmanınız, başvuru sürecinde birebir olarak sizlere planlama aşamanızdan vizenizin sonuçlanmasına kadar destek olan kişidir. Danışmanınız tüm süreç boyunca sizleri belgeler konusunda bilgilendirmeyi ve başvurunuzun eksiksiz tamamlanmasını sağlayan profesyonel bir uzmandır.

Danışmanımız sizlere hizmet verdiğimiz tüm ülkeler konusunda bilgilendirme sağlayacak bilgi birikimine ve uzmanlığa sahiptir.

Uzmanımız bu süreçte seyahat plan ve tarihleriniz için yönlendirmede bulunmak, evraklarınızı testim almak, dosyanızın yönetimini sağlamak ve başvurunuzu en iyi şekilde açıklayacak olan niyet mektubunuzu yazmak için yanınızdadır.

Schengen vizesi için başvuru süreci nasıl işler?

Başvurunuz üç aşamada gerçekleşecek olup tüm süreciniz deneyimli ekibimiz tarafından yönetilecektir. Planlama, hazırlık ve başvuru olarak üç adımda vizeniz elinizde olacaktır!

Belirlenmiş seyahat amaç ve tarihiniz doğrultusunda, ilk adımda planlama yapılarak bu planınıza uygun tarihte randevu alınması gerekmektedir. randevu takibiniz ile ilgilenen özel ekibimiz, en uygun Schengen vize randevusunu sizlere sunar. Randevu tarihini belirledikten sonra, gerekli olan belgelerin teslimi için müşteri temsilciniz tarafından sizlere net bir teslim tarihi bildirilecektir.

İkinci aşamada teslim alınan evraklar doğrultusunda konsolosluk ve başvuru merkezinin dosya kabul prosedürlerine uygun şekilde dosyanız hazırlanacaktır.

Üçüncü ve son adımda ise hazırlanan dosyanız, randevu gününüzde ekibimiz tarafından sizlere başvuru merkezinde eksiksiz ulaştırılacak olup hızlı ve sorunsuz bir başvuru süreci geçirmenizi sağlayacaktır. Vize Merkezi olarak, randevu gününüzde sizlere sorunsuz bir işleyiş sağlamak için gerekli tüm önlemleri alırız.

Schengen vize başvurusunda gerekli belgeler nelerdir?

Schengen vize başvurusu yaparken, konsoloslukların belirlediği zorunlu evrak prosedürü üzerinden gidilmelidir. Genelde tüm Avrupa ülkelerinin başvuru evrakları benzer olsa da vize türünüz değişkenlik gösterdiğinde ek evrak talebinde bulunulması olasıdır.

  • Pasaport (en az 6 ay geçerli olmalıdır.)
  • Biyometrik fotoğraf (3,5x4,5 cm ölçülerinde ve fonu beyaz olmalı, fotoğraflar daha önceki vizelerde kullanılmamış olmalıdır)
  • Schengen vize başvuru formu (Başvuru yapılacak ülkeye göre, online ya da PDF olarak doldurulabilmektedir.)
  • 30.000€ teminatlı seyahat sağlık sigortası (Seyahatinizden 1 gün önce başlamalı ve bir gün sonra bitmelidir.)
  • Otel ve uçak rezervasyonlarınız (Seyahat tarihleriniz ile tutarlı şekilde.)
  • Maddi kaynaklarınızı kanıtlar evraklarınız (Banka hesap dökümü, yatırım fonları, tapu ve ruhsat vb.)
  • Çalışma durumuna göre ek belgeler (Maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü, şirket sahipleri için vergi levhası vb.)

Schengen vizesi başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler?

Schengen ülkelerine başvuru yaparken sağlamanız gereken şartlar mevcuttur, gerekli tüm şartları sağladığınızı düşünerek başvuru işlemlerinizi başlattı iseniz, vizenizin sorunsuz sonuçlanmasını desteklemek adına bazı noktalara dikkat edilmelidir. Tüm evraklarınız sağlandıktan sonra bu detaylara da dikkat etmeniz vize alma olasılığınızı büyük olasılıkta arttıracaktır.

  • Belgelerini konsolosluğun talebine uygun olmalıdır.
  • Seyahat plan ve tarihleriniz tutarlı olmalıdır.
  • Gelir kaynaklarınız yeterli olmalıdır.
  • Seyahat etmeyi asıl planladığınız ülkeden başvuru yapılmalıdır.
  • Seyahatiniz sonrasında geri döneceğinizi kanıtlamaya yönelik evraklar sunulmalıdır.

Schengen Vizesine Başvururken Nelerden Kaçınılmalıdır?

Eksik veya hatalı belge sunmaktan kaçınılmalıdır: Dosyanızda tüm belgeler doğru ve eksiksiz olmalıdır. Belgeler üzerinde kesinlikle değişiklik veya doğruluğunda oynama yapılmamalıdır, bu durum Schengen vize başvurunuzun reddedilmesine yol açabilir.

Yanlış veya yalan beyan verilmemelidir: Avrupa Schengen vize başvurusu sırasında verilen tüm bilgiler doğru olmalıdır. Yanlış beyanda bulunmak, vize başvurunuzun reddedilmesine ve gelecekteki başvurularda da olumsuz gözükmesine yol açabilir.

Banka hesaplarında yeterli bakiye yoksa ek evraklarla desteklenmelidir: Banka hesaplarında seyahati kapsayacak yeterli bakiye yok ise tapu, kira geliri, maaş bordrosu gibi evraklar ile desteklenmelidir.

Başvuru tarihine çok yakın başvuruda bulunulmamalıdır: Randevunuzun seyahatinizden en az 15 iş günü önce olması önerilmektedir.

Schengen vize başvuru formu nasıl doldurulur?

Schengen vize başvuru formunuz özenle ve tam doldurulmalıdır. Başvuru formunuzda girilmesi zorunlu olan bilgiler;

  • Pasaport bilgileriniz (Pasaport üzerinde gözüktüğü şekilde olmalıdır.)
  • Seyahat tarihleriniz
  • Konaklama detaylarınız (Ziyaret edilecek kişi/Otel vb.)
  • Mesleki bilgileriniz (Çalışan, İşveren, Öğrenci ya da Emekli.)
  • Masrafların kim tarafından karşılanacağı
  • Tamamlanmış formunuz sizler tarafından imzalanarak, üzerine yapıştırılmış fotoğrafınız ile başvuru gününde yanınızda bulunmalıdır.

Schengen vizesi için başvurular hangi tarihlerde yapılabilir?

Schengen vize başvuruları dilediğiniz tarihte yapılabilir. Ancak, seyahatinizden en fazla 6 ay ve en az 1 ay önce başvuru yapmanız planlamanız için sizlere kolaylık sağlayacaktır. Ancak başvuru süreçleri bazen beklenenden daha uzun da sürebilir, başvurunuzda herhangi bir eksiklik ya da sorun yaşanması durumunda planlarınızı aksatacak durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, başvurunuzu erken yapmanız, herhangi bir aksaklık yaşamanızı engelleyecektir.

Çalışmayan bir kişinin Schengen vizesi alması mümkün müdür?

Çalışmayan kişilerin Schengen vizesi alması mümkündür, ancak vize başvurusunda kişinin çalışma durumu tek belirleyici faktör değildir. Vize başvurusu sürecinde tüm belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması büyük önem taşır.

Maddi yeterlilik, seyahat amacı, konaklama ve geri dönüş planı gibi faktörler de dikkatlice incelenir. Çalışmayan bir kişi, maddi destek sağlayacak bir sponsor, banka hesap dökümü veya diğer finansal belgeler sunarak vize başvurusu yapabilir. Kişinin durumunu net bir şekilde açıklayan belgelerle dosya hazırlandığında, her şeyin açık ve doğru şekilde sunulması durumunda vize başvurusu olumlu sonuçlanabilir.

Schengen vizesi için randevu nasıl alınır?

Randevu durumunuz başvuracağız ülkeye göre farklılık göstermektedir. Her ülkenin başvuru için tam yetkilendirdiği aracı kurum mevcuttur, tam yetkili aracı kurumlar dosyanızı konsolosluğa ulaştırmak ile sorumludur.

Her Avrupa ülkesinin randevu alım şekli kendine özel olsa da, genel itibari ile Schengen vize randevusu alırken yetkili aracının web sitesi üzerinden pasaport bilgileriniz girilerek ve randevu ödemesi sağlanarak oluşturulmaktadır.

Schengen vizesi için randevu alırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Başvurunuzun ilk aşamasında öncelikle randevu alınması gerekmektedir, randevunuzun koşulları sağlaması, dosyanızın kabul edilmesi için en önemli etkenlerden biridir. Online olarak randevu alımında tüm bilgiler doğru olmalıdır.
  • Seçilen kategori seyahat amacına uygun olmalıdır.
  • Pasaportunuzun süresi yeterli olmalıdır. (Seyahatinizden itibaren, başvuru yapılacak ülkenin tercihine göre en az 3 ya da 6 ay geçerli olmalıdır.
  • Pasaport üzerindeki tüm bilgiler uyuşmalıdır. (Ad soy ad, doğum tarihi, pasaport numarası ile başlangıç ve bitiş tarihi.)
  • Randevu alınacak başvuru merkezi, ikamet ettiğiniz ilin yetki alanında olmalıdır.

Schengen vizesi almak için gerekli şartlar nelerdir?

Avrupa Schengen vizesi almak seyahatinizle ilgili belirli düzenlemelere uymanızı gerektirecektir. Başvuru yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar, Schengen ülkelerinin belirlediği yasal gereklilikleri karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda başvurunuzu olumlu sonuçlandırmak destekleyici olacaktır.

Maddi Durumun Yeterliliği: Seyahatiniz boyunca ve dönüşünüz itibariyle geçiminizi sağlamaya yetecek bir maddi duruma sahip olmanız gerekmektedir.

Ülkenize Geri Dönüş Garantisi: Seyahatinizin sonunda ülkenize geri döneceğinize dair ikna edici belgeler sunmanız önemlidir.

Önceki Seyahat Geçmişi: Eğer daha önce Schengen ülkelerine seyahat ettiyseniz, o dönemlerde kalış süresinin aşılmaması gerektiği gibi, ülkeye yasa dışı giriş veya oturma gibi bir durum yaşanmamış olması gerekir.

Vize Başvurunuzun Zamanı: Schengen vize başvurunuz, seyahatinizden yeterli süre önce yapılmalıdır.

Schengen vize başvurularında en sık yapılan hatalar nelerdir?

Yetersiz evrak sunmak: Başvurulan vize türüne göre gerekli tüm belgelerin eksiksiz sunulması önemlidir. Eksik evrak sunmak, başvurunun reddedilmesine yol açabilir.

Yanlış kategoride başvurmak: Schengen vizesi için doğru kategoriye başvuru yapmak çok önemlidir. Örneğin, turistik vize ile yapılan başvuruda, iş vizesi veya öğrenci vizesi başvuru gereksinimlerini karşılayamazsınız.

Maddi gelirin yetersiz gözükmesi: Vize başvurusu sırasında banka hesap dökümleri ve mali durumunuzu gösteren belgeler büyük önem taşır. Yetersiz gelir beyanı veya mali durumunuzu destekleyecek belgelerin eksikliği, başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.

Seyahat planı ve tarihlerin olmaması: Başvurunuzda seyahat planınızın net olması gerekir. Seyahat tarihlerinizi, hangi ülkeleri ziyaret edeceğinizi ve konaklama düzenlemelerinizi içeren ayrıntılı bir plan sunmamak başvurunuzun kabul edilmesini zorlaştırabilir.

Schengen vizesi başvurusu ne zaman sonuçlanır?

Schengen vize başvurunuzun sonuçlanma süresi ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Ancak genellikle 15 iş gününde sonuçlanır.

Bu durum konsolosluğun yoğunluğuna göre daha kısa veya daha uzun sürebilir. Eksik evrak talebinde bulunması, durumunuzun araştırılması gibi beklenmedik durumlarda da değişiklik göstermesi mümkündür.

Schengen Vizesi İle Hangi Ülkeler Ziyaret Edilebilir?

1 Ocak 2025 itibariyle Schengen bölgesinde 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ve 2 AB dışı ülke (Norveç ve İzlanda) yer alıyor. Bu durumda mevcut Schengen vizeniz ile 29 ülkeye seyahat etmeniz mümkündür.

Schengen vizesi ile Avrupa’da kaç gün kalabilirim?

Schengen vizesi tek seferde en fazla 90 gün kalış hakkı tanır. 6 Ay süreli ve 90 gün yazan bir vize aldıysanız bu anlama gelecektir. 2 Yıl süreli ve 90 gün yazan bir vize aldıysanız, bu her 6 aylık dönemde 90 gün kullanabileceğiniz bir vize anlamına gelmektedir. Ancak vize türüne göre değişiklik gösterebilir. Uzun dönem başvurularınızda bu süre sınırlandırılmamış olabilir.

Schengen visa shopping nedir?

Vize uzmanları ve yetkili birimler tarafından vize shopping olarak adlandırılan işlem, genellikle bir kişinin seyahat etmek istediği asıl ülke yerine, farklı bir Schengen ülkesinden vize alması durumudur. Vize başvuru sahibi kolay vize almak için gideceği ülke yerine farklı Schengen ülkesine başvurabilir. Bu uygulama hatalıdır ve kabul edilemez olarak değerlendirilir.

Vize shopping genellikle yanlış bilgilendirmeler sonrası yapılan başvurularda karşımıza çıkar. Bir ülkenin vizesinin daha kolay alınabileceği düşüncesiyle, başvuru sahibi, gerçek seyahat planı dışında bir ülke üzerinden vize almayı tercih eder. Bu durum, konsolosluk tarafından şüpheli olarak değerlendirilir. Bu sebeple başvuru yaparken her zaman doğru bilgi sunmak son derece önemlidir.

Her vize başvurusu kişiye özel bilgilere dayanır ve her başvuru sahibinin durumu değerlendirmede farklılık gösterebilir. Genel bir kolaylık veya zorluk tablosu sunmak hatalı bir bakış açısıdır.

Konsolosluklar, başvuru sahibinin doğru ve net bilgi sunduğunu görmek isterler bu vize başvurusunun onaylanma şansını artıran önemli bir detaydır.

Schengen vize randevusu alırken bot kullanımı yapılabilir mi?

Schengen ülkelerine vize işlem merkezinden alınacak olan randevular, konsolosluğun belirleyeceği uygun tarihlere ve günlük kotalara bağlıdır. Konsolosluk, her başvuru merkezi için bir işlem kotası belirler ve bu kapasiteye göre de randevu tarihleri açılır.

Sunulan tarihler kısıtlı olunca başvuru sahiplerinin alternatif yollar aramaları doğru bir seçenek değildir. Bu tür yöntemler, konsolosluk ve resmi vize işlem merkezleri tarafından kesinlikle desteklenmez, tespit edildiğinde vize başvurunuzun iptal edilmesine yol açabilir. Konsolosluk ve vize başvuru merkezi, sadece belirlenen resmi randevu alım prosedürlerine göre işlem gerçekleştirmektedir.