Belçika Shengen ülkeleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle; Belçika’ya seyahat etmek isteyen gri, hususi (yeşil) ve diplomatik (siyah) pasaport sahiplerinin vize alması zorunlu değildir. Bunlar 180 gün içerisinde 90 güne kadar Belçika’da kalabilirler. Ancak umuma mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize alması zorunludur. Bu noktada Belçika vize türleri hakkında detaylı bilgiyi aşağıdaki liste üzerinden takip edebilirsiniz.
Bu bağlamda yazı içerisinde; Belçika turistik vize, Belçika ticari vize, Belçika Schengen vizesi, Belçika transit vize, Belçika şoför vizesi ve Belçika birlikte yaşam ve sevgili vizesi gibi öncelikle kısa süreli vize tiplerini inceleyeceğiz. Akabinde ise uzun süreli vizeler arasında gösterilebilecek Belçika aile birleşimi vizesi ve Belçika çalışma vizesi konularını ele alacağız. Hepsi ve daha fazlası için yazının devamını okumanız yeterli olacaktır.
Fakat Belçika’da çalışmayı yahut uzun süreli yaşamayı düşünüyorsanız, oturum izni almanız gerekecektir. Vize Merkezi olarak bizler; bu konuyu da internet sitemizde yer alan, Belçika oturum izni sayfasında detaylı şekilde sizlere aktardık. Dilerseniz ilgili sayfaya uğrayabilir ve öğrenmek istediğiniz tüm bilgilere rahatlıkla erişebilirsiniz.
Belçika Kısa Süreli Vize Türleri
Belçika Uzun Süreli Vize Türleri
Belçika vize çeşitleri kısa ve uzun süreli olarak iki parçada incelenebilir. Bu ayrımın yegane sebebi ise kısa süreli vize tiplerinin yalnızca 90 güne kadar kalış imkanı tanımasıdır. 90 günden uzun sürecek seyahatler ise diğer Belçika uzun süreli vize türleri kategorisinde yer almaktadır. Kısa süreli vizeler C tipi, uzun süreli vizeler ise D tipi olarak değerlendirilmektedir.
Aşağıdaki liste üzerinden, Belçika kısa süreli vize türleri arasında gösterilebilecek tüm vizelere ve detaylarına erişebilirsiniz.
Daha önce de belirttiğimiz gibi Belçika, Schengen ülkeleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle turist vizesi ile içinde Belçika’nın da bulunduğu 29 ülkeye giriş sağlayabilirsiniz. Turistik vize bu ülkelerde, altı aylık bir süre zarfında en fazla 90 gün boyunca seyahat imkanı tanımaktadır. Bu vize tipinde vize hamillerinin, turistik nedenlerle seyahat etmeleri, aile veya arkadaşlarını geçici bir süre ziyaret etmeleri mümkündür. Aynı zamanda yine kısa süreli olmak kaydıyla kültürel, sportif ziyaretlere ve kısa dönem stajlarına da izin verilmektedir.
Ek olarak, bu vizeye sahip olan kişilerin belirli süre zarfında Schengen bölgelerinde transit geçiş hakkı da bulunmaktadır.
Belçika ticari vizesine sahip kişilerin; iş toplantısına katılmak, sözleşme imzalamak veya benzeri ticari faaliyetlerde bulunmak adına Belçika’ya giriş yapabilmelerine izin verilmektedir. Ancak bu kişilerin, Belçika’da uzun dönem kalarak burada iş kurmak veya yatırım yapmak gibi hakları bulunmamaktadır. Ayrıca ticari vize hamillerinin uymaları gereken bazı şartlar bulunmaktadır:
Belçika’nın da içerisine dahil olduğu Avrupa Ekonomik Topluluğu üyeleri, 14 Haziran 1985 tarihinde Schengen Anlaşmasını imzalamışlardır. Bu anlaşma ise 19 Haziran 1990 tarihinde yürürlüğe girmiş ve sınır kapılarında kontrolleri kaldırmayı amaçlamıştır. Bu minvalde Belçika Schengen vizesi; A, B, C ve D tipi olmak üzere dört grupta incelenmektedir. Ancak C tipi Schengen vizesi 180 günlük periyot kapsamında 90 gün olacak şekilde seyahat imkanı tanımaktadır ve tüm Schengen ülkelerinde geçerliliğini korumaktadır. Konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz; internet sitemizde yer alan, Belçika Schengen vizesi başlığı altındaki ilgili sayfayı inceleyebilirsiniz.
Belçika transit vize, kişinin Belçika’ya gitmek istemediği ancak asıl varış noktasından önce Belçika üzerinden aktarma yapması gerektiği durumlarda alınması gereken kısa süreli bir vize tipidir. Bu vize türünün yalnızca 24 saatlik geçerliliği bulunmaktadır. Bu nedenle vize hamillerinin, aynı gün içerisinde bağlantılı bir başka uçuşlarının olması gerekmektedir. Fakat 24 saatlik sürede kişinin Belçika’dan çıkış yapması mümkün değilse, transit vize yerine Schengen vizesine başvuru yapılmalıdır.
Tüm şoför vizelerinde olduğu gibi Belçika şoför vizesi de yabancı ülke vatandaşının sınırlı bir süre Belçika’yı ziyaret etmesine izin vermek üzerine kuruludur. Belçika şoför vizesi ile ilgili kişilerin, kendi ülkelerine kayıtlı olan araçlar ile uluslararası kargo ve yük taşımacılığı hizmetlerinde bulunmalarına imkan tanınmaktadır.
Belçika birlikte yaşama ve sevgili vizesi yasal olarak birlikte yaşama hakkına sahip olan veya olmak isteyen kişiler için geçerli olan bir vize türüdür. Bu vize alındıktan sonra bahsi geçen kişilerin, Belçika’da uzun süreli yaşayabilmeleri adına mutlaka partnerin ikamet ettiği bölge belediyesine başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Ancak bunun dışında, ilk etapta alınan bu vize kısa sürelidir ve yalnızca 90 güne kadar imkan tanımaktadır. Ayrıca başvuru sahibinin de başvuru esnasında yolculuğun amacını ve detaylarını belirten tüm belgelerin hatta ilişkinin kalıcı ve istikrarlı olduğunu kanıtlayacak kanun önünde geçerliliği olan yasal evrakların sunulması mecburidir. Ayrıca aşağıdaki koşulların da yerine getirilmesi gerekmektedir:
Belçika vize türleri iki grupta incelenmektedir, demiştik. Bir diğer grup ise uzun süreli vize türleridir. Bu gruba dahil olan vize türlerine başvuracak olan kişilerin, 90 günden uzun süren Belçika seyahatlerine izin verilmektedir. Aşağıdaki liste üzerinden uzun dönem Belçika vize türleri ve detaylarına erişebilirsiniz.
Uzun süreli Belçika vizeleri arasında gösterilebilecek en popüler vize tiplerinden bir tanesi de Belçika aile birleşimi vizesidir. Bu vize kapsamında başvuru yapacak olan kişilerin, Belçika’da ikamet eden herhangi bir aile ferdi var ise Belçika’ya gitmelerine, orda yaşamalarına ve hatta çalışmalarına izin verilmektedir. Fakat yanına gidilecek olan kişilerin oturum izninize veya vatandaşlık haklarına sahip olmaları mecburidir. Aynı zamanda yine bu kişilerin; eş, 18 yaş altı çocuklar ve / veya eşin 18 yaşının altındaki çocukları olarak belirlenmiştir.
D tipi vize grubunda yer alarak başvuru sahibine 90 günden fazla Belçika’da yaşama imkanı sağlayan bu vize türü, esasen kişilere çalışma imkanı doğurmak ve Belçika ekonomisine de katkı sağlamak amacıyla sistemleştirilmiştir. Dolayısıyla eğer bu vize tipine başvuru yapacaksanız, çalışma şartlarınızı ve çalışma şeklinizi belirlemiş olmalısınız. Ki eş zamanlı olarak başvuru esnasında çalışma izni sunmanız da istenecektir.
Bu izin, Belçika’da bulunan herhangi bir işverenden ya da onun temsilcisi tarafından verilmiş olmalıdır. Eğer işverenin iş yerinden sorumlu olan bölgesel istihdam servisinden tedarik edeceği bu çalışma izni alınamıyorsa; kişinin çalışma izninden muaf olduğuna dair resmi bir belge gerekmektedir.
Vize Merkezi olarak bizler; yalnızca Belçika odaklı seyahatlerinizde değil, aynı zamanda tüm ülkeler için vize başvuruları, oturma izinleri ve vatandaşlık başvuruları konularında da sizlere hizmet veriyoruz. Doğru, güvenilir ve uzman bir ekiple tanışarak benzeri süreçlerinizi kolaylaştırmak isterseniz; internet sitemizde yer alan sekmesi üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
0 sorudan en popüler 0 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.