İçişleri Bakanlığından yapılan duyuruya göre pasaport ve ehliyet başvuruları 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle nüfus müdürlüklerinden yapılacak.
Yeni düzenlemeden önceki uygulamada pasaport ve sürücü belgesi için ayrı ayrı biyometrik veri alınıyordu. Yapılan değişiklik ile bu uygulama sona eriyor. Geçerlilik süresi devam eden pasaportlarda ise mevcut vize rejimi sürdüğü müddetçe ikinci nesil pasaportlarla acilen değiştirilmesi zorunluluğu bulunmuyor.
Vatandaş mağdur edilmeyecek
Vatandaşın mağdur olmaması için teknolojik alt yapının da yenilendiği belirtilen açıklamada Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bir saatte toplam bin 500 pasaport basabilecek üç makine ile 1 milyon 126 bin 815 pasaport defteri satın alındığı belirtildi.
İşlemlerin hızlı gerçekleştirilebilmesi için personel artırımı yapıldı
Pasaport ve sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemlerin devri çalışmaları boyunca 116 milyon 963 bin 199 liralık harcama yapıldığı açıklandı. Söz konusu açıklamada bu dönemde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde çalışan 7 bin 538 nüfus personeline ek olarak bin 200 sözleşmeli nüfus personeli alındığı belirtildi. Yeni dönemde işlemlerin aksamaması için 836 emniyet personelinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde görevlendirildiği açıklandı.
Pasaport ve sürücü belgeleri başvuru ve kişiselleştirme yazılımı TÜBİTAK tarafından MERNİS üzerinde çalışan bir yazılım olarak geliştirildi.
Yeni pasaportlar nasıl olacak
2 Nisan’dan sonra verilecek pasaportlar ikinci nesil elektronik pasaport olarak değerlendiriliyor. Söz konusu pasaportlar Polikarbon yapıda, lazerle yazılmış, çipleri polikarbon malzemenin içine entegre edilmiş olarak düzenlenecek. Avrupa Birliği vize serbestisi kriterleri olan SAC ve EAC özelliklerini tam karşılayan pasaportların dağıtımı nüfus müdürlüklerince gerçekleşecek.
2 Nisan tarihi itibarıyla hususi ve hizmet damgalı pasaport başvuruları 81 il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, umuma mahsus pasaport ve sürücü belgesi başvuruları ise ilçe nüfus müdürlüklerine yapılacak. Acil haller dışında pasaport ve ehliyet işlemlerinin yapılması randevu ile olacak.
İşlemler tek elden yapılacak
Pasaport ve sürücü belgeleri ile ilgili devir işlemi tamamlandığında, vatandaşlar kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgeleri işlemleri için farklı kurumlara başvuruda bulunmayacak. Tüm işlemler için nüfus müdürlüklerine başvuruları yeterli olacak. Vatandaştan alınacak biyometrik veriler ve diğer belgeler, kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi için kullanılabilecek. Bundan böyle ayrı ayrı biyometrik veri ve belge hazırlanmasına gerek olmayacak.
Kimliklerin değişimi için son başvuru tarihi yok
Nüfus cüzdanlarının kimlik kartlarıyla değiştirilmesi için yasal olarak belirlenmiş son bir tarih bulunmuyor. Sürücü belgelerinin değiştirilmesi süreci ise 2015'ten bu yana devam ediyor. Sürücü belgelerinin yenilenmesi gereken son tarih 2020 olarak belirlendi, ancak bu süre Bakanlar Kurulu kararıyla uzatılabilecek.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.