İngiltere’de çalışmak ve yaşamak istiyorsunuz, ama hangi vizeye başvuru yapmanız gerektiğini ve vizenizin şartlarını bilmiyor musunuz? Bu makalede İngiltere sponsorlu çalışma vizesi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
İngiltere’de hem çalışmak hem de yaşamak istiyorsanız, İngiltere çalışma vizesi için lisanslı bir sponsor tarafından istihdam edilmeniz gerekmektedir. Sizi çalıştıracak olan şirket sponsorunuz, düşünülen iş için uygun olup olmadığınızı ve vize alıp alamayacağınızı kontrol ettirmelidir.
Uygun bulunmanız halinde kişisel bilgilerinizi sunarak sponsorluk sertifikası için başvuruda bulunur. İngiltere’deki firmayla yapılan iş sözleşmenize; her iki tarafın da imzası, maaş bilginiz ve çalışma tarihleriniz eklenmelidir.
Özel yetenek gerektiren bir işte çalışmak ve yaşamak üzere İngiltere’ye gitmek için başvurmanız gereken vize türü, İngiltere çalışma vizesi kapsamında bulunan İngiltere sponsorlu çalışma vizesi, bir başka deyişle Tier 2 genel vizesidir. Bu Tier 2 vizesine başvurmadan önce, lisanslı bir sponsor tarafından istihdam edilmeniz gerekmektedir.
İngiltere’de çalışmaya başlayacağınız tarihten en fazla 3 ay önce vize için başvuruda bulunabilirsiniz. Şunu hemen belirtelim; çalışmaya başlayacağınız tarih, sponsorluk belgenizde yer alan tarihtir. Vize başvurunuza ortalama 3 hafta içinde olumlu ya da olumsuz cevap alabilirsiniz. Bu vize ile İngiltere’de en fazla 5 yıl 14 gün ya da sponsorluk belgenizde belirtilen sürenin bir ay fazlası kadar kalmanız mümkündür.
Şunu da belirtmekte fayda var: Hangi süre daha kısaysa İngiltere’de o kadar kalmanıza izin verilir. Toplam kaldığınız süre 6 yılı aştığında ise, 5 yıllık bir uzatma talep etme hakkınız doğacaktır. Burada İngiltere çalışma vizeleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için internet sitemizin ilgili linkini ziyaret edebilirsiniz.
Başvuru yapan kuruluşun, kendileriyle ilgili İngiltere vizesine başvuruda bulunacak bir adaya sponsorluk yapabilmesi için alması gereken vize türü, İngiltere sponsor lisansı olarak tanımlanmaktadır.
Bu lisans farklı şekillerde alınabilir. Kuruluş, öncelikle sponsorluk lisansı için başvuruda bulunmalı, ardından çalışma alanları ve işin hacmine göre bağlı olmak üzere, belirlenmiş ücret bedelini ödemelidir. Burada hemen şunu belirtmek isteriz: Kuruluş, başvuru sürecinde İngiltere hükümetinin belirlediği şartlara göre hayırsever olduğu durumda gerekli ücretin ödenmesinden muaf tutulabilmektedir.
Sponsor lisansı başvurusunda bulunmak istiyorsanız, karşılaşabileceğiniz aksilik ve gecikmelerden korunmak için vize başvuru merkezlerinden profesyonel destek almanızı da tavsiye edebiliriz.
31 Aralık 2020 itibarıyla İngiltere’de serbest dolaşım hakkının sona erip puan tabanlı göçmenlik sistemi başlamıştır. Bu göçmenlik sisteminden hem Avrupa Birliği vatandaşları hem de Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler etkilenmiştir.
Puan tabanlı göçmenlik sistemiyle birlikte firmaların, İngiltere dışından bir personeli bünyesinde çalıştırmak istiyorsa sponsorluk lisansı bulundurması gerekmektedir.
Başvurunun sonuçlanması ortalama 8 hafta sürmektedir. Sponsorluk lisansını alan kuruluş, 4 yıl boyunca küresel olarak vasıflı çalışanları işe almayı garantilemiş olur.
İngiltere sponsorlu çalışma vizesine ya da bir başka deyişle Tier 2 genel vizesine başvurmak için öncelikle başvuru formu doğru ve eksiksiz bir şekilde online olarak doldurulmalıdır. Vize başvuruları, Birleşik Krallık hükümeti ve konsolosluklar tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerine yapılmaktadır. Bunun için bir sonraki adım vize başvuru merkezinden randevu almak olmalıdır.
Makalemiz boyunca söz konusu olacak sponsorluk lisansına yer vermek gerekirse, İngiltere’de çalışmaya başlamadan önce size bir sponsorluk belgesi verecek sponsor şirkete ihtiyacınız bulunmaktadır. Burada özellikle vurgulamak istediğimiz şey şu ki, size sponsorluk sertifikası olarak verilecek bu belge, iş ve kişisel bilgilerinizi içeren bir referans numarasıdır. Bu belge, gerçek bir kâğıt belge veya sertifika değildir.
Sponsorunuz, sizinle sponsorluk belgesinin referans numarasını paylaşacaktır. Bu “belge” size verildiği andan itibaren 3 ay geçerlidir. Ayrıca ne kadar maaş alacağınız gibi bilgileri de öğrenmeniz faydalı olacaktır. Çünkü bu bilgilere vize başvurunuz sırasında ihtiyacınız olacaktır.
İngiltere sponsorlu çalışma vizesi başvuru şartlarını maddeler halinde açıklayalım.
İngiltere Dil Okulu konusunda merak ettiğiniz her şeyi internet sitemizin ilgili linkinden öğrenebilirsiniz.
Puan tabanlı göçmenlik sistemiyle birlikte firmaların, İngiltere dışından bir personeli bünyesinde çalıştırmak için alması gereken sponsorluk lisansı vizesi için bazı gereklilikler bulunmaktadır. Sponsor lisansı almak isteyen kuruluşlar, şu gereklilikleri yerine getirmelidir:
31 Aralık 2020 tarihinden itibaren sponsorluk lisansı almış olan firmalar, dünyanın her yerinden az önce yukarıda da belirtmiş olduğumuz şartları sağlayan kişileri çalışan olarak bünyelerine katabilmektedir. İrlanda vatandaşları hariç olmak üzere, Birleşik Krallık dışından birini işe almak isteyen şirketin, reklamını yaptığı işin minimum beceri ve maaş eşiklerini karşılaması gerekmektedir.
Minimum beceri seviyesi A seviyesine eşdeğer olmak üzere, RQF 3 olarak belirlenmiştir. Minimum maaş eşiği için ise güncel bilgilere vize başvuru merkezlerinden ulaşmanızı tavsiye ederiz. Ancak bununla birlikte personel açığı olan işlerde, belirlenmiş minimum maaş eşiğinin esnetilebildiğini söylemek isteriz. Genellikle yıllık minimum maaşla birlikte teklif aldığınız iş pozisyonuyla ilgili düşünülen en uygun maaş da söz konusudur.
Hangi maaş miktarı daha fazla ise o geçerli maaşınız olur. Bazı durumlarda da belirlenen minimum maaştan daha azı ödenebilmektedir. Hemşire, paramedik, tıbbi radyografi, ebe ya da orta öğretim öğretmeni olarak çalışacaklar bu duruma örnek olarak verilebilir.
Bu bilgilerin yanı sıra her koşulda işe alınacak personelin belirli bir İngilizce seviyesinde olması elzemdir. Bu şartlar sağlanıyorsa, sponsorluk lisansı bulunan firmalar, İngiltere dışında kalan ülke vatandaşlarından personel istihdam edebilmek için sponsor olabilmektedir.
İngiltere’de çalışmak isteyen kişi öncelikle hangi tür çalışma vizesine başvuruda bulunması gerektiğini bilmelidir. Sponsorlu çalışma vizesi, yani Tier 2 vize için belirlenen ücretler de tıpkı diğer türlerde de geçerli olduğu gibi kategoriye göre dönem dönem güncellenmektedir.
Güncel ücret bilgisini yine başvuru yapacağınız zaman vize başvuru merkezinizden öğrenmenizi tavsiye ederiz. Burada belirtmek istediğimiz önemli konu, vize harç ödemelerini vize başvuru merkezinde nakit veya kredi kartı ile ödemeniz mümkün değildir; ödemenizi sadece online olarak yapabilirsiniz.
İngiltere’de çalışmak için de yaşamak için de öncelikle çalışma vizeniz için lisanslı bir sponsor tarafından istihdam edilmelisiniz. Sizi personeli olarak istihdam edecek olan sponsor, düşünülen iş için uygun olup olmadığınızı ve vize alıp alamayacağınızı kontrol ettirmelidir.
Tüm şartların sağlanıp uygun bulunmanız halinde sponsor, kişisel bilgilerinizi ibraz ederek sponsorluk sertifikası için başvuruda bulunur.
İngiltere’deki çalışacağınız firma ile yaptığınız iş sözleşmenize eklenecek her iki tarafın da imzası, ne kadar maaş alacağınızın bilgisi ve çalışma tarihlerinizin yanında gerekli evrakları maddeler halinde açıklayalım.
NOT: Vize başvuru sahibi 70 puan toplamalıdır.
Gerekli belgelere ek olarak İngiltere sponsorlu çalışma vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin eğitim düzeyi ve İngilizce seviyesini kanıtlaması gerekir. Puan tabanlı göçmenlik sistemine göre kişi, vize başvurusu için en az 70 puan toplamalıdır. 70 puanı toplama konusunu şu maddelerle hesaplayabiliriz:
0 sorudan en popüler 0 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.