Norveç’e seyahat etmek isteyenlerin öncelikle seyahat planı ve amacının belirlenmesi gerekmektedir. Norveç’e sağlık sebebiyle seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ve aynı zamanda Türkiye’de seyahat dönüş tarihi itibariyle en az 2 ay geçerliliği olan yasal oturma izni olan yabancı uyruklu kişilerin Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Schengen vizesi başvuru sahibine her 6 aylık dönemde o ülkede en fazla 90 gün kalma hakkı vermektedir.
Norveç seyahati için kullanılacak pasaportun seyahat sonrası için en az 3 ay geçerli olması gerekmektedir. T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce vize almaları zorunludur. T.C. hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır.
Pasaportun en az dönüş tarihi itibari ile 90 gün geçerli olması gerekmektedir.Alınan Norveç vizesi ile ilk önce bu ülkeye giriş yapılmalı ve bildirilen süre kadar bu ülkede ikamet edilmelidir. Geçiş yapılacak ülke ya da ülkelerde ise vizesine sahip olunan ülkede geçirilen süre aşılmamalıdır. Norveç Schengen vizesine sahip olan kişiler Norveç’te yaşama ya da çalışma hakkında sahip olmaz.
25 Eylül 2014 yılından itibaren diğer Schengen ülkeleriyle beraber biyometrik bilgi sistemine geçen Norveç vize başvuru işlemlerinde parmak izi talep etmektedir. Norveç vize başvuru işlemlerinde verilen parmak izi verisi 5 yıl süre ile diğer Schengen vize başvurularında da geçerli olmakktadır. Fakat Schengen ülkelerinden bazıları kendilerinin aldığı VIS bilgisi haricindeki biyometrik parmak izi verisini tanımadığı için tekrar parmak izi istenebilmektedir.
Norveç sağlık sebepli vize için tedaviye gidilecek hastaneden alınan hastaneye kabul edildiğini belirten, kurum tarafından kaşe ve imzalalı olması gereklidir. Tüm masrafların ödendiği davetiyede belirtilmelidir. Hastaneden tedavisi yapılacak hastalığın belirtildiği bir sağlık raporu alınması gereklidir.
Okunaklı, eksiksiz olarak doldurulmuş imzalanmış İngilizce başvuru formu. Başvuru formunda başvuru sahibi ev adresi ve e-posta adresi ile beraber yazmalı, cep telefonu kendisine ait olmalıdır. Başvuru formu siyah, mavi kalem ya da bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi eğer 18 yaşın altında ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
Seyahat sonrası en az 3 ay geçerliliği bulunan ve en az 2 ay boş vize sayfası olan pasaport. Eğer varsa son 3 yıl içinde alınmış Schengen vizelerinin fotokopisi.
Başvuru sahibinin kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bilgi sayfası ve pasaportta işlem görmüş sayfaların fotokopisi. Beraber seyahat edilen kişinin de pasaport ve vize fotokopileri gereklidir. Seyat edilen kişi eğer yeşil pasaport sahibi ise pasaport fotokopisi yeterlidir.
Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunması gereklidir.
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği. Seyahatin masrafları eğer aile tarafından karşılanacaksa seyahat eden kişinin yakınlık bağını kanıtlaması gereklidir. Masraflar eş tarafından karşılanacaksa evlilik cüzdanı yeterlidir.
2 adet güncel, son 6 içinde çekilmil arka fonu beyaz 35x45mm ebatlarında fotoğraf.
Gidiş,dönüş uçak bileti rezervasyonu. Ulaşım aracına istinaden rezervasyon veya satın alındığını belirten veya ulaşım aracını kanıtlayıcı belgeler. Birden fazla ülkeye seyahat edilmesi durumunda şehir veya ülke aktarmalı ya da dilekçe ile belirtilmelidir. Uçak bileti rezervasyonunun İngilizce olması gereklidir.
Seyahat planını kapsayacak şekilde eksik gün olmadan gösteren otel rezervasyonu. Birden çok ülkeye gidilmesi halinde tüm ülkelerin konaklama detaylarının belirtildiği rezervasyonlar ibraz edilmelidir. Otel rezervasyonlarında seyahat eden kişinin isminin yer alaması gereklidir. Otel rezervasyonunun İngilizce olması gereklidir.
Seyahat sağlık sigortası tüm Schengen ülkelerinde geçerli, transit ve ikamet süresini kapsayan, en az poliçe teminatı 30.000€ olmalıdır. Seyahat sağlık sigortası İngilizce olmalıdır.
Vize başvuru tarihinden en çok 1 hafta önce bankadan alınmış son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü, banka tarafından imzalı ve kaşeli olması gereklidir. Başvuru sahibi şirket sahibi ise yüksek bakiyeli şirket banka hesabı ile başvuru yapabilir. Hesapta seyahati karşılayacak kadar bakiye olmalıdır. Kişiler banla hesapları ile beraber kredi kartı ekstre fotokopilerini de ekleyebilir.
Son 3 aya ait şirket yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli olması gereklidir.
Tedaviye gidilecek hastaneden alınan hastaneye kabul edildiğini belirten, kurum tarafından kaşe ve imzalalı olması gereklidir. Tüm masrafların ödendiği davetiyede belirtilmelidir.
Tedavisi yapılacak hastalığın belirtildiği bir sağlık raporu olmalıdır.
Başvuru sahibinin seyahat masrafları anne, baba ya da 3. bir kişi tarafından karşılanıyorsa sponsor olan kişi seyahat süresi boyunca bütün masrafları karşılayacağını belirten bir dilekçe yazması gereklidir. Dilekçe masrafları karşılayan kişinin çalışma ve gelir evrakları, banka hesabı başvuru dosyasına eklenmelidir. Masraf yazısının İngilizce olması gereklidir.
Çalışılan firmadan alınmış şirketin antetli kağıdına basılmış firma ve yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli, işveren başvuru sahibinin seyahat tarihlerini, seyahat amacını ve bu tarihlerde izinli olacağını belirtmelidir. İşveren yazısının İngilizce olması gereklidir.
Emekliliği gösteren belge. E-devlet üzerinden alınmış ya da emeklilik maaşının yattığı bankadan banka hesabı onaylatılarak emekliliğin kanıtlanması gereklidir. Emekli olmayanlar için zorunlu değildir. Emekli olarak çalışanlar için son 4 aya ait SGK destek prim ödemeleri gereklidir.
0 sorudan en popüler 0 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.