Türkiye çalışma izni harç ve ücretleri konusunda Türkiye’de çalışarak geçimini sağlayıp burada yaşamak isteyen kişilerin Türkiye çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir. Çalışma izni başvurusu bir çok değişkene bağlı olarak ilerlemekte olup ilk ayrım yurt içi ve yurt dışı başvurusu olmaktadır. Başvurular için nereden yapılacağı çoğu zaman seçime bağlı olsa da bazı zamanlarda da istenen şartlar sağlanmadığı için değişkenlik göstermektedir.
Yurt işi çalışma izni başvurusu: Yurt içinden çalışma izni başvurusu yapmak ilk kural başvuru yapılmak istenen yabancı uyruk sahibi kişinin geçerli bir ikamet iznine sahip olmasıdır. Bu başvuru için ilk şarttır. Bunun sonrasında başvuru işlemleri üzerinden ilerlenebilmektedir. Çalışma izni başvurusu kişinin yapacağı meslek gurubuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor olsa da genel olarak başvuru şekilleri aynıdır. Başvurular eğer Türkiye’den yapılacak ise geçerli ikamet izninin son günü dahi olmasında bir sıkıntı bulunmamaktadır. Çalışma izni başvurusu işlemleri işveren tarafından yapılabilmektedir. Kişi bireysel olarak başvuru işlemlerini yürütememektedir. Çalışma izni başvuruları online olarak işlemekte olup katılınan bir randevu ya da elden teslim edilen bir evrak süreci bulunmamaktadır.
Bütün başvuru süreci Çalışma Bakanlığı sitesi üzerinden şirket kaydı açılarak başlamaktadır. Eğer başvurulan kategori bakıcı ve ev hizmetleri ise de o halde bireysel işveren kaydı açılmaktadır. Bu süreçleri takiben de başvuru yapılan kategori bazında gerekli evraklar hazırlanarak sisteme yüklenmektedir. Yüklenen bu evraklar başvuru formunu takiben sistemde yer almaktadır. Başvuru için işverenin elektronik imzasının olması zorunludur. Bu imza üzerinden işlemle yürütülmektedir. Başvurudan sonra Türkiye ikamet izni harç ve ücretleri de ödenerek resmi hale getirilmelidir. Başvuru incelemesi sürerken başvurunuzu değerlendiren memur tarafından eksik ya da ek evrak talebinde bulunulabilir. Bu talebi de sistem üzerinden takip etmeli ve size belirlenen süre içerisinde taratarak yine aynı sisteme yüklenmelidir. Sonuç geldikten sonra da eğer olumlu olur ise SGK girişi yapılarak kişinin işe girişi sağlanabilmektedir.
Yurt dışı çalışma izni başvurusu: Yurt dışı çalışma izni başvurusunun diğer başvurudan en önemli farkı ikamet iznine gerek olmamasıdır. Kişinin vatandaşı ya da oturumunun olduğu ülke üzerinden başvuru yapabilmektedir. Oradaki yetkili Türk dış temsilciliği üzerinden başvuru için randevu alınarak süreç başlatılmaktadır. Randevuya kişi şahsen katılarak işveren ile arasındaki iş sözleşmesini ibraz ederek işlemleri başlatabilmektedir. Bu aşamada gelen ilk onay ve alınan referans kodu ile de başvurunun ülkemizdeki ayağına başlanacak ve yine yurt içi başvurusu gibi sistem üzerinden işveren kaydı açılacaktır.
Bu kayıt üzerinden işe alınmak istenen kişi için elektronik imza ile başvuru adımları ilerlenecek yine eksik evrak ve inceleme süreçleri aynı olacaktır. Sonrasında ise Türkiye çalışma izni harç ve ücretleri ödenecektir. Tüm bu adımlar başarı ile sonlandıktan sonra da kişiden pasaportu alınarak çalışma vizesi islenecek bahsi geçen başvuru sahibi de bu vize ile ülkeye giriş yapabilecektir. Ülkeye girişini takip eden 30 gün içinde de SGK üzerinden çalışan kaydı açılarak çalışma vizesi Türkiye çalışma izni kartına çevrilecektir. Bu yabancı için geçerli ikamet izni yerine de geçmekte olup bu izin süresince ülkemizde ikamet edebilecektir.
Çalışma izni başvurularında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de başvuru yapılacak kişinin yapacağı iş kategorisidir. Kişi eğer bir şirkette çalışacak ise o halde en az üniversite mezunu olması gerekmektedir. Başvuru yapacağı pozisyon için gereklilikleri sağlıyor olduğunu, bu konudaki eğitimlerini tercümeli noter onaylı şekilde sunuyor olması gerekmektedir. Bu şekilde başvuru için doğru şekilde ilerlenebilmektedir. Şayet kişi ev hizmetleri ve bakıcı kategorisinde başvuru yapacak ise o halde 12 yaşından küçük bir çocuğa bakıcılık ya da 65 yaşından büyük bir yaşlıya yardım hizmeti sunuyor olması gerekmektedir. Şirket kuracak ise de şirkette en az 5 Türk çalışan olması şartı ile bir yabancı için başvuru yapılabilmektedir. Tüm bu başvuru içeriklerinin hepsi başka kategoriler özelinde değerlendirilmekte olup ayrıntılı bilgi için çalışma izni sayfamızı okuyabilirsiniz.
Çalışma izni harç ve ücretleri Türkiye’de Vakıfbank, Halk Bankası ve Ziraat Bankası’na ödenmektedir. Bakanlık tarafından kişilere mesaj ile bilgilendirme yapıldıktan sonra gerekli harcın yatırılması gerekmektedir. Bunlardan biri çalışma izni harcı diğeri ise değerli kayıt bedelidir. Ödemeler belirlenen banka ve şubeler üzerinden yapılabildiğinden sisteme ödendi olarak düşmektedir. Bu nedenle ekstrem bir durum olmadıkça makbuz ibrazı gerekmekse de her ihtimale karşın ödeme yapıldığına dair makbuzları saklamanız gerekmektedir. Yurt dışı başvurularda ise Türkiye çalışma izni harç ve ücretleri başvuru yapılan dış temsilciliğe ödenmesini takiben Çalışma Bakanlığı’nca izin kartı düzenlenebilmektedir.
Çalışma izni süresi 1 yılı geçen başvuranlar için her sene için 1.017,80 TL ödenmesi gerekmektedir. Türkiye çalışma izni başvuru harç ve ücretleri ödenirken bahsi geçen bankalarda Maliye Bakanlığı’nca belirlenmiş harç için 9130 kodu hesaba; değerli kağıt bedelininse 9267 numaralı hesaba yatırılarak bunun ayrı iki makbuz şeklinde belgelenmesi gerekmektedir. Bu ödemeler yapılırken kişinin Türkiye’deki yabancı kimlik numarası beyan edilmesi gerekmekte olup ancak bu şekilde girişleri yapılabilmektedir. Bahsi geçen bu ödeme yapılması gerektiğini anlatan bildirimi takiben 30 gün içerisinde ödeme yapılmaz ise başvuru otomatik olarak iptal edilmiş olacaktır. Bunun yanı sıra kaybolduğu gerekçesi ile yeniden alınmak istenen çalışma izinleri için Türkiye çalışma izni harç ve ücretleri yarısı alınırken değerli kağıt bedelinin tamamının ödenmesi gerekmektedir.
İZİN TÜRÜ | 2020 | 2021 |
Süreli Çalışma İzin Belgesi (1 Yıla Kadar-1 Yıl Dahil) | 932,90 TL | 1,017,80 TL |
Süresiz Çalışma İzin Belgesi | 9,331,60 TL | 10,181,70 TL |
Bağımsız Çalışma İzin Belgesi | 9,331,60 TL | 10,181,70 TL |
Geçici Koruma Çalışma İzin Belgesi | 347,10 TL | 378,70 TL |
Çalışma İzni Değerli Kağıt Belgesi | 110,00 TL | 125,00 TL |
Çalışma izni sahibi kişiler kendilerine verilen izin süresince ülkemizde ikamet edebilme hakkına sahip olup bu süre dolduğunda da otomatik olarak ikamet hakları sonlanmaktadır. Bu nedenle çalışma izni süreçlerinde başvuru için zamanlar doğru takip edilmeli; iznin bitimine 60 gün kaladan itibaren çalışma izni uzatma başvurusu yapılabilmektedir. Bu başvuru için yine aynı şekilde Türkiye çalışma izni harç ve ücretleri ödemesi de yapılıyor olmaktadır. Çalışma izni sahibi yabancı uyruklu kişiler 5 yıl ara vermeden çalışma izni sahibi olurlarsa bu sürenin sonunda vatandaşlık başvurusu yapabilmeye hak kazanmış olurlar. Aynı zamanda bu kişiler aile ikamet izni başvurusu yaparak ailelerine de Türkiye ikamet izni alabilmektedirler.
Türkiye çalışma izni harç ve ücretleri, çalışma izni başvurusu süreçleri, gerekli evraklar ve benzeri konularda profesyonel destek alarak başvurunuzu yürütmek isterseniz e-posta adresimizden yazılı olarak ya da İstanbul’da 0212 706 79 67, Ankara’da 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursa’da 0224 322 06 46, İzmir’de 0232 335 15 78 numaralarından telefon ile bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
2 sorudan en popüler 2 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
İyi günler, ben Özbekistan uyruklu Tanjiya. Türkiye’ye gelip çalışarak gelir elde etmek istiyorum. Ben 38 yaşındayım ülkemde Çocuk Gelişimi üzerine eğitim aldım ve yıllarca eğitmenlik yaptım. Türkiye’ye 1 yıl önce geldim ve yaşam şartlarını çok beğendiğim için burada kalmak istedim. Öncelikle denklik başvurusu yaptım fakat aldığım eğitim burada eğitmenlik yapabilmem için yeterli olmadı. Kendi ülkemde okuyan bir kızım var. Kızım anneannesi ile yaşıyor. Eşimle kızım 3 yaşında iken ayrıldık. Yaptığım iş deneyimlerim doğrultusunda ülkenizde bakıcı çalışma iznine sahip olmak için başvuru yapmak istiyorum Türkiye’de çalışma izni harç ve ücretleri ödemelerimi yaparak çalışma iznimi almak istiyorum. Aynı zamanda ben kızımın eğitimine Türkiye de devam etmesini istiyorum. Türkiye’de eğitim şartları ve verilen bilgi içeriği gerçekten çok başarılı. Bu yüzden öncelikle kendim burada bir iş bulup yerleşerek daha sonrasında da kızımı yanıma almak istiyorum. Bu süreçte yaptığım görüşmelerde bir aile ile anlaşma sağladım. Şimdi ilk defa ülkenizde çalışma izni alacağım için nasıl ilerleyeceğimi bilemiyorum. Başvuru işlemleri için benim bu süreci kendim yürüterek ilerlemem mümkün mü? İşi kabul etmeden önce bu konular hakkında bilgi sahibi olmak istedim. İşveren benim yerime başvuru yaparsa süreçler nasıl ilerleyecek? Dediğim gibi ilk başvurum olduğu için bu süreç beni kaygılandırıyor. Konu hakkında kendim de başvuru yapsam işverenim de yapsa ben bu başvuru süreçlerinde sizinle ilerlemek istiyorum. İnternet üzerinden araştırma yaparken sizi buldum gerek yorumlar gerekse geri dönüşlerde sizin bu konuda uzman olduğunuzu anladım. Bu piyasada söz konusu çalışma izni olduğunda yapılan dolandırıcılıkları duyduğum için bu süreç beni oldukça tedirgin ediyor. Özellikle de benim bütün pasaport bilgilerimin paylaşılacağı düşünülünce gerçekten bu benim için bir yabancı olarak oldukça tedirgin edici bir durum. Beni süreçler ve başvuru içerikleri hakkında yönlendirebilirseniz sizinle birlikte ilerlemek istiyorum. Konu hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapabilirseniz çok sevinirim.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhabalar sayın yetkili, ben Gana uyruklu Zeniyeban. Türkiye’de yaklaşık 3 yıldır yaşamaktayım. Bu süreç zarfının tamamında kısa dönem ikamet izni ile burada bulundum. Kendi ülkemde Bilgisayar teknolojileri eğitimi aldım. Bu güne kadar İran üzerinden çalıştığım şahıs firmam ile freelance olarak yazılım ve bilişim sistemleri alanında danışmanlık vermekteyim. Bu nedenle bu zamana kadar çalışma izni başvurusu yaparak Türkiye çalışma izni harç ve ücretleri ödeyip kart almama gerek olmamıştı. Şimdi ise dünya çapında hizmet veren alanımda uzman olan bir uluslararası firmadan iş teklifi aldım. Kendimi geliştirmem adına çok büyük bir önemi olduğu için bu iş teklifini kabul etmek istiyorum. İnternette başvurular için araştırma yaparken sizin sitenize rastladım. İçerikler olarak gerçekten her yabancıyı bilgilendirebilecek şekilde oluşturulmuş. Konu hakkındaki tüm içerikleri dikkatlice okudum. Az çok bilgi edinmiş olsam da bu bahsi geçen şirkette çalışmak ve bu nedenle de çalışma izni başvurumu doğru şekilde yapmak benim için çok önemli. Başvuru sürecimde eğer mümkün ise sizle çalışmak istemekteyim. Çünkü bu konuda yanlış bir işlemle firmada çalışma hakkımı kaybetmekten çok korkuyorum. İlk olarak başvuru işlemleri için sağlamam gereken özel kriterler nelerdir? Bunlar ve başvuru içerikleri, benim hazırlamam gereken evraklar, onlardan almam gereken evraklar ve tüm başvuru süreçleri hakkında beni bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum. Bu şekilde ben de kendime bir başvuru haritası çıkararak doğru adımlarla ilerlemek istemekteyim. Yönlendirmeleriniz ve bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkürler.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleAlanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.