Sayın A. merhaba,
Amerika’ya sığınma talebi ile ilgili işlemler Firmamız tarafından yapılmamaktadır. Size yardımcı olacağını düşündüğümüz için Amerika'da bulunan bir avukat tarafından alınan bilgiyi paylaşıyoruz.
Amerika’ya sığınma talebinde bulunmanız için ilk şart Amerika Birleşik Devletleri sınırı içinde olmanızdır. Amerika dışından sığınma talebine başvuru yapılamamaktadır. Eğer Türkiye’den çıkmış ve Amerika dışında başka bir ülkedeyseniz o zaman ya o ülkeye sığınma talebinde bulunabilirsiniz ya da Birleşmiş Milletlere sığınma talebi için başvurabilirsiniz.
Amerika’da sığınma talebinde bulunmak için ikinci şartı ise başvurunun Amerika’ya son girişten itibaren 12 ay içinde yapılmasıdır. Bu kuralın istisnaları bulunmaktadır. Bunlardan en sık karşılaşılanı ise Amerika’da yasal statünün korunmuş olmasıdır. Amerika’da sığınma talebi davalarında herhangi bir delil gösterme yükümlülüğü yoktur. Sığınma talebinde bulunan kişinin anlattıklarına ilişkin polis raporu, hastane raporu varsa sunabilir. Sığınma talebi davasını destekleyen belgeler sunulabilir. Ama böyle bir zorunluluk yoktur.
Amerika’ya sığınma talebi davalarında en önemli koşul başvuran kişinin doğruları anlatmasıdır. Başvuran kişinin yazılı ifadesi avukatıyla birlikte hazırlanır. Eğer mümkünse başvuran kişinin yakınlarından veya arkadaşlarından da yazılı ifadeler alınır. Bu kişilerin Amerika’da olmaları gerekmez.
Eğer kişinin iddiasına ilişkin resimler, web sayfaları, üyelikler gibi dokümanlar varsa iltica dosyasına eklenir. Sığınma talebinde bulunan kişinin iddiasının temelini oluşturan olaylara ilişkin haberler, insan hakları raporları, Amerika Diş İsleri Bakanlığı raporları gibi ülke koşullarını açıklayan raporlar toparlanır ve iltica dosyasıyla birlikte sunulur. Başvuru yapıldıktan sonra kişinin “legal stratus” bitse bile, iltica dosyası hakkında karar verilene kadar kişi Amerika’da kalabilir. Sığınma talebine başvurulmasının üzerinden 150 gün geçmiş ve başvuru sonuçlanmamış ve beklemedeyse, kişi Amerika’da çalışma iznine başvurabilir ve 180. günden itibaren çalışma izni onaylanırsa Amerika’da çalışma hakkı kazanır.
Amerika sığınma talebi davalarında son aşama İltica Ofisi’nin kişiyi görüşmeye çağırmasıdır. Bu görüşmede iltica görevlisi başvuran kişiye iltica etme sebebiyle ilgili detaylı sorular sorar. Başvuran kişinin avukatı da görüşmede kişiyle birlikte bulunur. Sığınma talebinde bulunan kişinin İngilizcesi yeterli değil ise, tercüman kullanılır. Bu aşamada en önemli unsur, sığınma talebinde bulunan kişinin görüşmede anlattıklarının, yazılı ifadesindeki olaylarla çelişmemesi ve tamamen doğruları anlatmasıdır. Diğer önemli bir unsurda, başvuran kişinin iltica görevlisini gerçekten Türkiye’ye dönmekten korktuğuna ikna etmesi gerekir. Sığınma talebi görüşmesinden itibaren genelde 15 gün içinde karar açıklanır. Eğer kişinin iltica başvurusu kabul edilmişse, kişi Amerika’da yaşamaya hak kazanır. Sığınma talebi başvurusunun kabulünden tam olarak bir yıl sonra kişi yeşil karta başvurma hakkı elde eder. Yeşil kartın onaylandığı tarihten itibaren 5 yıl sonra ise kişi Amerikan vatandaşı olma hakkı elde eder.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.