Tüm dünya ülkeleri için farklı türlerde konsolosluk işlemleri ile ilgili danışmanlık hizmeti veren Vize Merkezi, profesyonel kadrosuyla Bulgaristan için sunduğu vize, oturum izni ve Bulgaristan vatandaşı ile evlilik işlemlerinde uzman kadrosuyla süreçleri yönetiyor.
Talep edilen işlem için başvuru yapılmadan önce başlayan hizmetler, pasaport ve vizenin teslim edilmesine kadar konusunda uzman personelinin profesyonel yaklaşımıyla tamamlanıyor. Vize Merkezi Bulgaristan Vizesi Departmanı, telefon aracılığıyla çağrı merkezi üzerinden veya randevu alarak ofislerinde yüz yüze yapılabilecek görüşmelerde merak edilen her konu hakkında en güncel bilgileri kullanarak cevaplar sunuyor.
Bulgar vatandaşı ile evlilik yoluyla kazanılan oturum izni hakkında daha fazla bilgi için arayınız. 0212 970 05 22
Dünyanın her yerinde bulunan sınırların ayırdığı ülkeler insanlar tarafından birleştiriliyor. İki farklı ülkenin vatandaşı arasında yapılan evlilikler tüm dünyada yaşanan olağan bir durum ve Bulgaristan ile Türkiye vatandaşları arasında da sık sık gerçekleşiyor. Bu tarz evliliklerin sosyal gerçekliği dışında bazı resmi değişikliklerin gerçekleşmesini mecburi kılabiliyor. Örneğin Bulgaristan vatandaşı ile evlilik gerçekleştiren bir T.C. vatandaşının eşi ile birlikte onun ülkesinde yaşayabilmesi için bazı yasal zorunlulukları yerine getirerek izin alması gerekiyor.
Evlilik akdinin imzalanması dâhil kanunlarla belirlenmiş bazı aşamaların tamamlanması ve talep edilen Bulgaristan’da yaşama iznin alınması için hazırlanacak başvuru dosyası titizlikle tamamlanmalı. Bu isteğin gerçekleşebilmesi için kişinin Bulgaristan vatandaşı evlilik ile oturum izni ismi verilen süreci gerçekleştirmesi gerekir. Birkaç aşamadan oluşan süreç, iki ülkede de tamamlanması işlemleri içeriyor.
Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yoluyla kazanılan oturum hakkı için ilk olarak D vize başvurusunda bulunulması gerekir. Bunun için öncelikle Bulgar vatandaşı ile evlilik yoluyla kazanılan oturum İzni için Türkiye’deki ilgili resmi Bulgaristan Konsolosluğu/Büyükelçiliğine yapılacak olan başvurularda Türkiye’den alınacak olan evrakların tamamı belgenin alınacağı kurum tarafından doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Aynı şekilde başvuru dosyasına eklenecek olan belgelerin noter tarafından onaylanması ve bağlı olunan Valilikten veya Kaymakamlıktan “apostille” mühürlenmesi zorunluludur. Daha sonra bu evrakların Bulgaristan'da bir yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmesi gerekir.
T.C. vatandaşı tarafından hazırlanacak olan standart belgeler; geçerli bir pasaport, biyometrik fotoğraflar Adli Sicil Kaydı, güncel Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğidir. İçinde istenen miktarda para bulunan T.C. vatandaşı eşin adına Bulgaristan Bankasından alınan Banka Referans Mektubu. Bunun yanı sıra evliliği kanıtlayan diğer evraklar da bulunması isteniyor.
Bunlar ise daha önce alınan Bulgar Evlilik Cüzdanı, Bulgar vatandaşı olan eşin Bulgar pasaport ve Bulgar kimlik kartı fotokopileridir. Bulgaristan evlilik işlemleri için talep edilen Bulgaristan evlilik vizesinin alınabilmesi için ayrıca iki eş tarafından evliliğin sahte olmadığını ve birlikte yaşadıklarını beyan eden taahhüttü de verilmeli. Bulgaristan vatandaşı olan eş bir de yaşanacak olan adres ile birlikte, T.C. vatandaşı olan eşin bakım ve masraflarını karşılayacağını da ayrıca taahhüt etmeli.
Ayrıca ev sahibinden kira kontratı haricinde kendi evlerinde kalacaklarını beyan ettiği noter tasdikli ayrı bir beyanname daha yapılmalıdır. Bu adres Bulgar vatandaşı eşin anne ya da babası gibi birinci dereceden akrabasına ait bir ev ise ev sahibinin evinde oturacaklarını, oturacağı adresi beyan ettiği noter tasdikli taahhütname şeklinde yapılabilir. Bu evrakın arkasına evin tapusu ve ev sahibi kişinin Bulgar kimlik kartı görüntüsü eklenmelidir. Bulgaristan’da hazırlamanız evraklar eşlerin yapacağı 2 taahhütname ve banka hesap döküm evrağı Türkiye’den de hazırlanabilmektedir.
Taahhütnameler için her iki eş konsolosluğun anlaşmalı olduğu tercüman vasıtasıyla evraklarını hazırlatarak konsoloslukta imza verip yaptırabilirler. Banka hesabının her ne kadar Bulgaristan’dan açılması isteniyor olsa da Bulgaristan’a gidilemediği durumlarda Türkiye’deki bir bankadan (mümkün ise her iki ülkede de bulunan bir banka tercih edilmelidir) Euro hesabı açtırılarak istenilen meblağının hesapta olduğunu gösterir bankadan kaşeli ve imzalı, güncel alınmış banka dökümü alınabilir.
Bulgaristan’da ikamet edilecek adres Bulgar vatandaşı eşin anne ya da babasına ait bir adres ise (yukarıda bahsedildiği gibi) bu evrakı ev sahibi Bulgaristan’da hazırlatarak aslını Türkiye’ye gönderebilirler. Ancak ev kiralık bir ev ise kontrat yapmak üzere Türk vatandaşı kişinin imza atması gerektiği için Bulgaristan’a gitmesi zorunludur.
Ev adresi beyanını kayınvalide ya da kayınpeder gibi yakın akrabalar yaptığında taahhütname olarak konsolosluktan kabul ediliyor olsa bile bazı durumlarda yine de kira kontratı olarak istenebilir.
Bulgaristan Eş Vizesi Nedir? Bir Bulgaristan vatandaşı ile yapılacak evliliklerde, eş ile birlikte yaşanabilmesi için öncelikle Bulgaristan Evlilik Vizesi diğer adıyla “D vize” alınması gerekir. Özel vizeler kapsamında değerlendirilen D vize, bir ülkede uzun süreli, yani 90 günden fazla bir süre ikamet edilmesini sağlıyor. Uzun dönem D tipi vizeler çeşitli sebeplerden dolayı alınabilir. Ancak başvuru sahipleri bu durumlarını girdikleri kategoriye uygun olarak sunacakları belgelerle ayrıntılı bir şekilde ibraz etmeleri gerekir. Türkiye’deki Bulgaristan resmi Konsolosluk veya Büyükelçilik temsilciliğine kişisel başvuru yapılarak alınabilen D vize türleri arasında eğitim amaçlı, çalışan olarak, şirket kurmak veya temsilciliği yapmak, emeklilik hakları dolayısıyla, akrabalık nedeniyle ve evlendiği yabancı ülkenin vatandaşıyla birlikte yaşama talepleri bulunuyor.
Bulgaristan vatandaşı ile yapılan evlilik nedeniyle bu ülkede bulunan eşi ile birlikte yaşama isteklerini gerçekleştirmek için sırasıyla gerçekleştirmeleri gereken bazı aşamalar bulunuyor. Bu istek için hazırlanması gereken başvuru dosyasını gerekli yerlere iletmeden önce evliliğin Bulgaristan’da tanıtılması ve evlilik belgesi (Граждански Брак) alınması gerekir.
Bulgaristan evlilik oturumu olan, eş üzerinden “D vize” ardından Bulgaristan oturum izni alabilmek için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan eşin öncelikle bir Bulgaristan vizesi alarak ülkeye gitmesi gerekiyor. Bu seyahatin amacı kararlaştırılan evliliğin Bulgar resmi makamları önünde tanıtmaktır.
Evlilik tanıtıldıktan sonra verilen evlilik cüzdanı ile birlikte sıra Türkiye’de D Vize veya Oturum Vizesi olarak bilinen Bulgaristan’da uzun süreli oturum iznine başvurmaya gelir. Evlilik cüzdanının da talep edilen diğer evraklarla birlikte sunulacağı başvuru dosyası, gerçekleştirilen evlilik nedeniyle Bulgaristan Aile Birleşimi için yapılmalı. Bulgaristan D Vize verildikten sonra ise Bulgaristan’da eş ile yaşanacak olan şehrin ilgili Polis Merkezi, Yabancılar Şubesine Oturum İzni için başvuru yapılarak Bulgaristan Oturum Kartı alınır. Evlilik nedeniyle başvurusu yapılan Bulgaristan Oturum Kartı için yetkili görevliler beyan edilen bu durumun gerçek olup olmadığını da araştırır. Verilen ülke oturumlarının süresine başvuru yapılan şube karar verir. Süresi üç ve altı ay ile bir yıllık olabilir. Bu iznin ise her yıl süresi bitmeden ülkede ikamet devam edecekse yeniden yenilenmesi gerekir.
Bulgaristan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasındaki evlilikler Türkiye’de de gerçekleşebilir. Türkiye'de Bulgar vatandaşı ile evlilik gibi durumlarda Evlenme Kayıt Örneği, Nüfus Kayıt Örneği ve Türk vatandaşının Doğum Kayıt Örneği istenir. Bulgaristan vatandaşı olan eş bu evraklarla birlikte Bulgaristan'da yaşadığı resmi yerleşim yerinin adres kaydının bulunduğu belediyede evliliğin evlilik siciline işletilmesi için başvurması gerekir. Bu işlemle kendilerine bir Bulgaristan Evlilik Kayıt Örneği verilir. Bu örnekle birlikte diğer belgelerle birlikte Türkiye'deki Bulgaristan temsilciliğinde evlilikten dolayı D tipi Bulgaristan Vizesi başvurusu yapılır.
Çiftin Türkiye'de doğan çocukları da varsa her çocuğun Türkiye’den alınan Doğum Kayıt Örneği ile birlikte Bulgaristan Kimlik Numarası (EGN) ve Bulgaristan Doğum belgesi de çıkartabilir.
Bulgaristan Oturum İzni ve Kartını Evlilikten dolayı alan Türkiye vatandaşları bazı ek avantajlardan da yararlanabilir. Zira alınan kart ile Bulgaristan vatandaşı olan eş yanında olduğu sürece Avrupa’nın Schengen Bölgesi’ne vizesiz girme hakkı kazanılmış oluyor. Ancak kanunlar pratikte Bulgaristan Oturum Kartına sahip olan kişilere vizesiz seyahat imkânı sunsa da uygulamada sorun çıkartabiliyor.
Bunun sebebi ise Bulgar Oturum Kartlarında bulunmayan “Family Member”, yani “Aile Üyesi” ibaresi… Bu değişiklik yurtdışı çıkışlarında vize olmaması durumunda sorunlara neden olabiliyor. Böyle bir aksiliğin yaşanmaması için öncelikle oturum alan kişinin seyahat edeceği ülkeye vize başvurusunda bulunması tavsiye ediliyor.
Bu taleplerde de Oturum Kartı sahiplerinin bir avantajı bulunuyor; herhangi bir Schengen ülkesine vize başvurusunda bulunulması gerekirse de o evliliği gösteren evrakları o ülkenin diline tercüme etmek vize başvurusunda kolaylık sağlıyor.
Evlilikten dolayı verilen Bulgaristan oturum izinlerinin süresi belirlidir ve her yıl süreleri bitmeden yenilenmeleri gerekir. Bu oturumlar altı (6) yıl boyunca geçici olarak uzatılabilir. Bu sürenin sonunda ise evlilik hala sürüyorsa Türkiye vatandaşı olan eşin Bulgaristan Süresiz Oturum İznine başvurma hakkı başlar. Bu ise aslında Bulgaristan vatandaşlığı için atılacak olan ilk adımdır. Süresiz oturum alındıktan sonra üç yıl daha beklendiğinde artık bu ülkenin vatandaşlığına başvuru yapılabilir. Yapılan mülakatlar sonucu Vatandaşlık kararı Bulgaristan makamları tarafından verilecektir. Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yoluyla kazanılan oturum izni hakkında daha fazla bilgi için arayınız.
8 sorudan en popüler 8 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
Bulgaristan evlilik vizesi başvuru için ne lazım? Eşim Bulgar onunla mı gelmemiz gerekiyor?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleBulgaristan vatandaşı ile evliyim. Bulgaristan Evlilik d vizesi koşulları nedir? Detaylı bilgiyi alabilir miyim?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhabalar, ben T.C. ve 89 gocmeni Bulgaristan vatandaşıyım. Eşim Türk vatandaşı. Benimle Bulgaristan'a gelmesini istiyorum. bulgaristanda evliliğimizi tanıtmadık. Tanıtmadan evlilik vizesi alabilirmiyiz? tanıtmadıysak Turistik 10 gunluk vize mi olacak ? eş üzerinden vize ve ilerde evlilikten dolayı oturum alabilmem için destek verebilirmisiniz? Bulgaristan vize işlemleri için yardımcı olur musunuz?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleBulgaristan vatandaşıyım. Eşim TC Vatandaşı 7 yıldır evliyiz. 5 yıl ve 54 ay kesintisiz BG veya Avrupa'da yaşamadan vatandaş olmak mümkün değil mi?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba Vize Merkezi, Ben ailemin 89 göçmeni olmasından dolayı Bulgaristan vatandaşlığını 10 yaşında aldım. Eşim ile Türkiye'de nikah yapmamızın ardından, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda ve anladığım kadarıyla öncelikle Türkiye'deki Bulgar konsolosluklarından evliliğimizi tanıtarak D tipi vize alıp Bulgaristan'a gitmemiz gerekiyor. Oturma izni ile D tipi vize aynı amaca mı hizmet ediyor? Yani Bulgaristan'dan yalnızca 1 yıllık oturma iznini kanıtlamak amacıyla mı Bulgaristan liçna kart veriliyor? 1 yıllık oturma izninin alınmasının ardından, Bulgaristan'da yaşamayıp, Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerine giriş yapılabilir mi ve orada kalınabilir mi? Her yıl yenilenen geçici oturma belgesi ile Avrupa sınırlarında geçirilmesi gereken 5 yıldan kastınız Bulgaristan sınırlarında olmak zorunda mı ?
Cevabı Görüntüle Yorum Ekleiyi gunler ben Türk vatandasiyim esim Bulgar vatandasi, fransada evlendik 3 sefer esimle birlikte bg den fransaya giris cikis yaptik. Licina kartim var, sun bu tarihde bg deyim 18-10-2016. Eşimle tekrar fransaya gitmek istedim ama bende vize istediler 15 senedir fransada yasiyoruz simdiye kadar hic bir sorun olmamisti. lutfen yardim edin fransada evim var isim var.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, ismim Emre. Sizden bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Kız arkadaşım Bulgaristan vatandaşı ve biz evlenip Almanya'ya yerleşmek istiyoruz. Evliliğimizi Bulgaristan da onaylatıp, ben Liçna Karta aldıktan sonra Bulgaristan üzerinden Almanya'ya vizesiz gidip orada eşim yanımda olduğu sürece oturma ve çalışma hakkım oluyor mu? Saygılarimla...
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhabalar, Ben Bulgaristan ve Türkiye vatandaşıyım. Türk eşimle evleneli 1 ay oldu. Eşimin AB vatandaşı olabilmesi için ne yapmam gerekiyor? Evrak vs. Yardımcı olursanız cok memnun kalırım...
Cevabı Görüntüle Yorum EkleAlanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.