5 Yıl Çalışma İzni Türk Vatandaşlığı

Bilgi Sayfasına Dön
  • Halil 27 Oca 2021, 11:44
    Merhaba arkadaşlar ve nasılsınız? Ben Halil. Öncelikle çabanız ve yazılarınız için çok müteşekkirim ve görüyorum ki faydalı tavsiyelerinizden binlerce insan yararlanıyor. Benim de 5 yıl çalışma izni Türk vatandaşlığı konusunda bir sorum var. Ben 5 yıl ve iki aydır Türkiye’de doktora öğrencisiyim, şu an halen öğrenciyim ve bundan sonra da üç yıl sürebilecek araştırmalarımı yapıyorum. Bununla birlikte İki yıldan daha fazla süredir şirket sahibiyim ve şirketimdeki tek yetkili kişi benim. Çalışma iznimi yeni yaptırdım, bu şartlar altında Türk vatandaşlığı başvurusu yapabilir miyim ve dolayısıyla bunun kabul edilme olasılığı nedir? Şimdiden cevabınız için çok teşekkürler.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 27 Oca 2021, 11:44

    Merhaba Halil bey, Vize Merkezi’ne hoş geldiniz. Öğrenci ikameti ve çalışma izniyle Türk vatandaşlığı konularında sormuş olduğunuz sorulara detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız. İlk olarak anladığımız kadarıyla 2 sene önce kurduğunuz şirketi daha henüz aktif hale getirdiniz. Kanuna göre şirketin kurulum tarihinin üzerinden altı aydan fazla geçmesi halinde kurucu ya da yabancı ortağı olan bir firmanın çalışma izni alabilmesi için ödenmiş haldeki sermayesinin en az 100.000 Türk Lirası olması gerekmektedir. Bununla birlikte şirketteki her yabancı uyruklu kişi için 5 Türk vatandaşı çalıştırması da gerekli. Ödenmiş durumdaki sermayenin 100.000 Türk Lirası olmaması durumunda ise geçmiş dönem cirolarının 800 bin Türk Lirası veya üzerinde olması gerekmektedir.
    Sizin durumunuza baktığımızda, öğrenci ikametinizle 5 yıldır Türkiye’de ikamet etmeniz ve şimdi bu öğrenci ikametinizle birlikte çalışma izninizi de almanız dolayısıyla, öğrencilik yıllarınızın, belirli oranda gün hesabınızda sayılma hakkı ortaya çıkmıştır.
    6458 sayılı yabancılar ve uluslararası koruma kanununda, çalışma izninin ikamet izni sayılması adlı bölümde 27 numaralı maddede şu ifadeler yer almaktadır.

    Çalışma İzninin ikamet İzni Sayılması

    1. Kısım: Geçerli bir çalışma izni ile 27 Şubat 2003 tarihli ile 4817 no Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun 10. maddesine istinaden verilmiş olan Çalışma İzin Muafiyeti Teyidi Belgesi, ikamet izni sayılmaktadır. (Mülga ikinci cümle: 28 Temmuz 2016 – 6735 kanun /27 md.)
    2. Kısım Çalışma izni verilebilmesi veyahut bu iznin uzatılabilmesi adına yabancı uyruklu kişinin yedinci madde kapsamına girmemesi şartı aranır.
    İkamette kesinti adlı bölümde 28 numaralı maddede yer alan ifadelerse şu şekildedir.
    1. Kısım: Bu Kanun hükümlerinin uygulanması anında; zorunlu kamu hizmeti ile eğitim ya da sağlık nedenleri hariç olmak üzere, (1) bir yılda toplam (6) altı ayı geçen veya son (5) beş yıl içinde toplam (1) bir yılı aşan ülkemiz dışındaki kalışlar ikamette kesinti olarak sayılmakta. İkamet süresinde kesintisi olan kişilerin ikamet izin başvurularında ya da başka bir ikamet izni türüne geçiş işlemlerinde, daha önceki izin süreleri yapılan hesaba katılmamakta.
    2. Kısım: Kesintisiz ikamet izni süresinin hesaplanması işleminde, öğrenci ikamet izninin yarısı, farklı ikamet türlerinde izinlerin ise tamamı sayılmakta.
    Bu noktada, kanundaki yukarıdaki ifadelere göre, Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunduğunuz esnada öğrenci ikameti sürenizin yarısı gün hesabınıza katılmakta. Öğrenci ikametiniz ile altı yılı, çalışma izninizi de kesintiye uğratmadan iki yıla tamamladığınızda, normal şartlarda üç yıl öğrenci ikametinden, iki yıl da çalışma izninizden sayılarak beş yıla ulaşmış olursunuz.
    Bu günlerin ikamet süresi hesabına katılması, 5901 sayılı kanunda aşağıdaki ifadelerle belirtilmiştir:
    Madde 71 D bölümü. Türk vatandaşlığı başvuru hakkı kazanımında kabul edilmeyen bir ikamet sebebiyle (örneğin öğrenci ikamet türü) Türkiye’de bulunmakta olan bir kişi, daha sonra ikametini, başvuruda geçerli sayılan bir ikamet türüne bağlar ise önceki ikamet süreleri de hesaba katılmakta. Bu hüküm, turistik amaçlı oturum tezkeresiyle Türkiye’de bulunmakta olan kişiler hakkında uygulanmamakta.

    Lütfen dikkat, buradaki bilgiler 5901 sayılı 07 Aralık 2018 tarihli Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelik ila 6458 sayılı 04 Nisan 2013 tarihli yabancılar ile uluslararası koruma kanunu ile ifadeler üzerinden paylaşılmaktadır, ifadeler kanunların birebir alıntısı değil, yalnızca tarafımızca yorumudur. Ayrıca kanunların uygulanmasında işlem esnasında farklılıklar olabilir. Şahsi durumunuzla ilgili net bilgi, işlemlerinizi başlatmak istediğinizde uzmanlarımız tarafından daha detaylı bir şekilde verilecektir.

    Vize Merkezi olarak 5 yıl çalışma izni Türk vatandaşlığı, istisnai olarak türk vatandaşlığı, ev alarak Türk vatandaşlığı. Fon & borçlanma araçları aracılığıyla, yurt dışından Türk vatandaşlığı başvurusu. Evlilik ve çalışma ile Türk vatandaşlığı, sermaye ile yatırımla, uzun süre çalışma izniyle Türk vatandaşlığı, ev ya da taşınmaz satın alımıyla. Türkiye'de istihdam oluşturmakla ve mevduatlarla. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık başvuru hakkı kazanımı ve başvurunun başlatılması, tamamlanmasıyla takibi noktalarında, tüm süreç boyunca uzmanlarımızla danışmanlık ve takip hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı şekilde bilgi almak için ve 5 yıl çalışma izni Türk vatandaşlığı işlemleri için bizlere 0212 706 61 59 numaralı telefonumuzdan ya da dilediğiniz takdirde diğer tüm iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

    5 yıl çalışma izni Türk vatandaşlığı

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp