Öncelikle başınız sağ olsun. Almanya cenaze nakli için sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Almanya’ya cenaze gönderebilmek için yapılması gereken ilk işlem ölüm belgesi tanzimidir. Ölüm belgesi, Almanya vatandaşı kişinin nerede ve ne sebeple vefat ettiğine göre farklı kurumlar tarafından tanzim edilmektedir. Kişi evinde doğal nedenlerden vefat etti ise ölüm yerinin bağlı bulunduğu belediye sağlık işleri ile irtibat kurularak tabip talebinde bulunmak gereklidir. Belediye tarafından yetkilendirilen tabip, kişinin vefat ettiğini teyit ederek hakkında ölüm belgesi düzenler. Yabancı ülke vatandaşı hastanede doğal nedenler ile öldü ise ölüm belgesi tanzim etmeye yetkili merci ve kişi ölümün gerçekleştiği hastane ve görevli doktordur. Eğer vefat adli olay neticesinde gerçekleşti ise ölüm belgesini düzenlemeye yetkili resmi makam Adli Tıp Kurumudur. Ölüm belgesinde kişinin pasaport bilgileri ile vefat yeri ve nedeni yer almalıdır. Bulaşıcı hastalık sebebiyle vefat gerçekleşmesi durumunda bu hususun ayrıntılı bir şekilde ölüm belgesinde yer alması zorunludur.
İlgili sağlık kurumu tarafından ölümün gerçekleştiği bilgisi nüfus müdürlüğüne verilmelidir. Bu ölüm bildirimi en fazla on (10) gün içerisinde yapılır. Bildirimin yapılması ile beraber nüfus müdürlüğünden formül C belgesi alınmalıdır. Formül C belgesi, ölüm belgesinin birden çok dile çevrilmiş halidir. Bu belge yurt dışı cenaze nakli kapsamında gümrük müdürlüğüne verilmektedir.
Almanya cenaze nakil işlemleri kapsamında yol izin belgesi ve tahnit raporu da temin edilmelidir. Yol izin belgesi, ilgili belediyeye ölüm belgesi ile müracaat edilerek temin edilebilir. Bahse konu belge gümrük müdürlüğünün Yurt dışı cenaze nakil işlemleri için talep ettiği evraklar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda ilgili belediye mezarlık müdürlüğünde tahnit işlemlerini yaptırabilirsiniz. Tahnit, vefat eden Almanya vatandaşına ait naaşın nakil sırasında bozulmasını engellemek için yapılan temizleme ve ilaçlama faaliyetine verilen addır. Yapılan işlemin ardından gümrük müdürlüğüne verilmek üzere rapor alınmalıdır.
Yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında Almanya konsolosluğu cenaze onayının da alınması gereklidir. Cenaze onayı için konsolosluğa ölüm belgesi ve pasaport bilgileri ile müracaat edilmelidir. Almanya vatandaşının ölümü konsolosluk yetkilileri tarafından teyit edilerek cenaze onayı verilmektedir.
Gerekli belgelerin temin edilmesinin ardından gümrük müdürlüğü işlemlerinin de tamamlanması gereklidir. Yurt dışı cenaze nakli için bahse konu müdürlüğü sözlü beyanda bulunarak aşağıda belirtilen belgeleri teslim etmelisiniz.
Gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından gönderim yapılacak hava yolu şirketine gerekli belgeler ve cenazenin teslim edilmesi gerekmektedir. İlgili hava yolu şirketine teslim edilecek evrak listesini aşağıda bulabilirsiniz.
Belgelerin teslim edilmesi ile birlikte Almanya vatandaşına ait cenaze de teslim edilmelidir. Hava yolu şirketleri tarafından cenaze teslim alınmadan önce tabut kontrolü yapılmaktadır. Teslim edilecek tabutun kurşun, metal çinko veya sağlam ahşaptan üretilmiş olması zorunludur. Sızıntı ve kötü kokunun engellenmesi için tabutun iyi bir şekilde kapatılması gereklidir. Aynı zamanda tabutun içerisinin görünmemesi için çuval ya da kanvas örtü ile sarılı olması istenmektedir. Cenazeye refakat edecek kişi bilgilerinin de hava yolu şirketine bildirilmesi gereklidir. Eğer refakatçi bulunmuyor ise cenazeyi Almanya’da teslim alacak kişi bilgilerinin yine ilgili hava yolu şirketine teslim edilmesi zorunludur.
Almanya cenaze nakli hakkında sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Vize merkezi olarak Almanya cenaze nakil işlemleri konusunda tüm şehirlerimizden hizmet vermekteyiz. Yardım için bizlere +90 212 970 02 88 ve +90 212 706 84 17 numaralı hatlardan ulaşabilirsiniz.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.