İstihdam ile Türk Vatandaşlığı

Bilgi Sayfasına Dön
  • Mehmet 14 Oca 2021, 10:12
    Merhabalar efendim benim istihdam ile Türk vatandaşlığı konusunda sormak istediğim bir soru var. İran uyruklu bir işverenimiz var kendisi bir süredir Türkiye'de çalışıyor Türk bir ortakla birlikte şirketi yönetiyorlar. Şimdi ayrıca bir proje var kendisi başında olacak ve yaklaşık 120 kişilik bir istihdam yaratılması planlanıyor. Buna bağlı olarak kişiye istisnai olarak Türk vatandaşlığı başvurusu da yapmak istiyoruz. Malum sürekli yenilenen bir çalışma izni yerine Türk vatandaşlığı alırsa bu konuda biraz daha rahatlar. Ayrıca zaten şartlar kendi kendine oluşmuş durumda. Ben bununla ilgili araştırma yapıyorum, süreç hakkında detaylı bilgi vermenizi rica ediyorum. Uygun olursa sizinle çalışmak isteriz, teşekkürler.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 14 Oca 2021, 10:12

    Merhaba, Vize Merkezine hoş geldiniz, istihdam ile Türk vatandaşlığı konusunda sormuş olduğunuz soruya detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız. Türkiye'de bir yabancı, sahibi veya ortağı olduğu işyerlerinde minimum 50 kişilik istihdam oluşturduğu takdirde. 5901 sayılı kanun, madde 12 kapsamında istisnai olarak Türk Vatandaşlığına başvuru yapma hakkı kazanabilir. Konuyla ilgili usuller ve esaslar şu şekildedir:

    5901 sayılı Türk Vatandaşlık kanununda “Türk vatandaşlığının kazanılmasındaki istisnai haller” şeklinde bir başlık bulunur. Burada 12. maddede; 6458 sayılı Yabancılar ila Uluslararası Koruma Kanunu madde 31 birinci fıkra (j) bendinde ise kimlerin Türk vatandaşlığı kazanabileceği öngörülmüştür. Bu kişiler: Söz konusu madde uyarınca ikamet izni alan kişiler. Turkuaz Kart sahibi yabancı uyruklu kişiler ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve de eşinin ergin olmayan (18 yaş altı) veya 18 yaşın üstünde olmasına rağmen kendisine bağımlı yabancı çocuğudur. Bu kişiler, ulusal güvenlik ve kamu düzeni bakımlarından engel teşkil edebilecek bir halleri bulunmamak şartıyla. Ve Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilmek için başvuru yapabilirler.

    Mevzuat...

    Yine 5901 sayılı Türk Vatandaşlık kanununda madde 46'ya dayanılarak hazırlanmış olan Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'teki. “Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması ile başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler” başlığı altındaki madde 20'de, en az 50 kişilik bir istihdam oluşturmuş olduğu Aile, Çalışma ila Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafınca tespit edilen yabancı uyruklu kişilerin 5901 sayılı Kanunda madde 12'nin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamı içinde Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilecekleri bilgisi yer almaktadır.

    Öte yandan, 6458 sayılı Yabancılar ila Uluslararası Koruma Kanunu madde 31'de birinci fıkranın (j) bendinde. Türkiye’de çalışmayan fakat Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'teki. “Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması ile başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler” başlığı altındaki madde 20'de. Belirlenen yatırım kapsamı ve tutarlarının, yatırımı yapacak kişiler ile bunların yabancı uyruklu eşi, kendisinin ve de eşinin ergin olmayan (18 yaş altı) veya 18 yaşın üstünde olmasına rağmen kendisine bağımlı yabancı çocuğuna en fazla 5 (beş) yıl süre ile ikamet izni verilebileceği öngörülmekte.

    Yukarıda andığımız mevzuat hükümlerine istinaden yabancı uyruklu gerçek kişilerin. 6458 sayılı Kanun 31/j maddesi kapsamında ilgili İçişleri Bakanlığına yapacakları ikamet izni. Veya 5901 sayılı Kanun 12 maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamı içindeki. İstisnai şekilde vatandaşlık başvuruları için gerekli olan en az elli (50) kişilik istihdam sağladığına yönelik uygunluk belgesi talebi, aşağıda yer alan usuller ve esaslar çerçevesinde değerlendirilecektir.

    Başvuru ile Değerlendirme Süreci

    En az elli (50) kişilik istihdam oluşturduğu gerekçesi ile uygunluk belgesi talebinde bulunmuş olan yabancı uyruklu gerçek kişi. Aşağıda yer alan belgeler ile Aile, Çalışma ila Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlu Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü'ne yazılı olarak başvuruda bulunur.

    Başvurular yine aynı şekilde Aile, Çalışma ila Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olan Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafınca değerlendirilmekte. Herhangi bir eksiği bulunmayan başvurular 7 (yedi) iş günü içerisinde sonuçlandırılmakta. Herhangi bir eksik bilgi veyahut belge ile yapılan başvurularda ise eksikliğin tamamlanması için başvuru sahibi kişiye 30 (otuz) günlük süre verilir. Bu süre içinde eksikliği giderilmeyen başvurular ise reddedilmekte. Yapılan değerlendirmenin neticesinde tüm gerekli koşulları karşıladığı tespit edilmiş olan yabancı uyruklu kişilere ilişkin başvuru sonuçları T.C. İçişleri Bakanlığına ve aynı zamanda başvuru sahibine bildirilir.

    Başvuru için Gerekli Evraklar

    • Başvuru sahibi yabancı uyruklu gerçek kişi tarafından ıslak imza ile imzalanmış şekilde başvuru dilekçesi.
    • Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişiye ait noterden alınmış olan imza beyannamesi.
    • Eksiksiz bir şekilde doldurulmuş, İstihdam Bilgi Formu. Bu İstihdam Bilgi Formu, Vize Merkezi yetkilileri tarafından şahsınıza iletilecektir.
    • Kişinin pasaportunun kimlik bilgilerini ve tüm işlem görmüş sayfalarını içeren fotokopiler.
    • Toplamda en az elli (50) kişilik Türk vatandaşı istihdamının bulunduğu şirketin veya şirketlerin. Ortaklık ila sermaye paylarını göstermekte olan ticaret sicil gazetesi kayıtları ila güncel tarihli Ticaret Sicil Tasdiknamesi.
    • Yabancı uyruklu gerçek kişinin sahibi ya da ortağı olduğu işyeri veya işyerlerinde sigortalı olarak çalışmakta olan kişilerin. Listesini göstermekte olan, Sosyal Güvenlik Kurumu SGK sisteminden alınmış olan güncel tarihli İşyeri Çalışanları Listesi.
    • Yabancı uyruklu gerçek kişinin sahibi ya da ortağı olduğu işyerinin veya işyerlerinin vergi borcu durumunu göstermekte olan Gelir İdaresi Başkanlığı GİB sisteminden alınmış yazı.
    • Yabancı uyruklu gerçek kişinin sahibi ya da ortağı olduğu işyerinin veya işyerlerinin sosyal güvenlik prim borç durumunu göstermekte olan, Sosyal Güvenlik Kurumu SGK sisteminden alınmış yazı.
    • Kamu kurumları tarafınca yapılan idari denetimlerde, söz knonusu şirkete son 6 (altı) ay içerisinde idari bir para cezası verilip verilmediğine dair yazılı şekilde beyan. Eğer ceza alınmış ise konuyla ilgili tüm belgelerin de başvuruya eklenmesi gereklidir.

    Sonuç...

    Yabancı uyruklu gerçek kişinin sahibi ya da ortağı olduğu şirket veya şirketlerdeki sermayesinin payı ve hisse oran durumunun yeterli düzeyde olup olmadığı konusu Bakanlıkça değerlendirilir. Başvuruların incelenmesi konusunda, şirketin istihdam ettiği ve tam zamanlı olarak çalışan Türk vatandaşlarının son 6 (altı) aylık dönemdeki süreklilik durumu dikkate alınmakta. Sahte ve içeriği itibarıyla yanıltıcı şekilde bilgi veya belge ile başvuruda bulunduğu Bakanlık tarafınca sonradan tespit edilen Türk vatandaşlığı başvurusu sahipleriyle ilgili olarak bu durum, gerekli işlemlerin yapılmasını teminen T.C. İçişleri Bakanlığına bildirilir.

    Vize Merkezi olarak sermaye yatırımı, gayrimenkul ya da taşınmaz mülk satın alımı, istihdam ile Türk vatandaşlığı ve mevduat ile fon ya da borçlanma araçları aracılığı ile Türk vatandaşlığı başvuru hakkının kazanılması, ayrıca başvuru konusunda, tüm sürece ilişkin danışmanlık ve takip hizmeti vermekteyiz. Türk Vatandaşlığının İstisnai Yollarla Kazanılması işlemleriniz için bize 0212 706 61 59 numaralı telefonumuzdan ya da diğer tüm iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

    istihdam ile türk vatandaşlığı

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp