İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığı

Bilgi Sayfasına Dön
  • Rami 26 Oca 2021, 16:13
    Merhabalar kolay gelsin, ben Rami. İstisnai olarak Türk vatandaşlığı konusunda bazı sorularım olacak. Benim durumumdan bahsetmem gerekirse, 5 yıldan beridir ve hatta şimdi de Türkiye’de kalıyorum. Oturmak için ikamet iznim de var elimde ve bu şekilde yaşamaya devam ediyorum. Ayrıca üniversiteden henüz mezunu olmuş durumdayım. Teknoloji sistemleri bölümünü açık öğretim fakültesinden okudum, sertifikamı tasdik de yaptırdım. İstanbul Suriye Başkonsolosluğundan ve yine İstanbul’da Başakşehir’de kaymakamlıktan tasdik oldu. Şimdi ise kalıcı işlemlerim için uğraşacağım. Dilekçemi Ankara’da Göç idaresi Genel Müdürlüğüne bağlı Uluslararası Koruma Dairesi Başkanlığı’na posta PTT olarak gönderebilir miyiz? İstisnai olarak Türk vatandaşlığına başvuru nasıl yapabilirim? Bu konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim, uygun olursa sizinle çalışmak isterim. teşekkürler..
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 26 Oca 2021, 16:13

    Merhaba Rami bey, Vize Merkezi'ne hoş geldiniz. İstisnai olarak Türk Vatandaşlığı konusunda sormuş olduğunuz sorulara ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız.
    İlk olarak sığınma / geçici koruma kapsamında başvuru yapmak istediğinizi anlıyoruz. Size tavsiyemiz bu tür bir başvuru yerine çalışma izninizi çıkararak 5 yıl boyunca Türkiye’de kesintisiz ikamet etmeniz ve ardından Türk vatandaşlığına başvurmanızdır. İstisnai yöntem ile Türk vatandaşlığı konusunun ayrıntılarına baktığımız zaman devletin, konuyla ilgili şu çerçeveleri belirlediğini görüyoruz:

    5901 sayılı Türkiye Vatandaşlık kanununda madde 12'de sayılmakta olan hallerde yabancı uyruklular, mili güvenlik ile kamu düzeni bakımından engel teşkil edebilen bir halleri bulunmamak koşuluyla, genel olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının kazanılmasında aranmakta olan diğer koşullara bakılmadan, Bakanlık teklifi ve Bakanlık Kurulunun kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilmekteler.

    5901 no Türk Vatandaşlık Kanununun 12. madde uyarınca ulusun güvenliği ve kamu düzeni açılarından engel teşkil edebilen bir hali bulunmamak koşulu ile, Bakanlığın teklifi ve Bakanlık Kurulunun kararı ile başvuru hakkı kazanabilecek kişilere baktığımızda. Aşağıda belirtilen yabancı kişilerin Türk vatandaşlığı kazanabileceğini görüyoruz:
    •Türkiye’ye sanayi tesisi getirenler ya da bilimsel, sosyal, sportif, teknolojik, ekonomik, kültürel veya sanatsal alanlarda olağanüstü hizmetleri olan ya da olacağı düşünülen ve bu konu hakkında, ilgili bakanlıklarca, mhakkında gerekçeli teklifte bulunulacak kişiler.
    •4 Nisan 2013 tarihli 6458 sayılı Yabancılar Uluslararası Koruma Kanun madde 31'de 1. fıkrasının J bendi uyarınca oturma (ikamet) izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancı uyruklu kişiler ve bunların yabancı uyruklu eşleri, kendilerinin ve eşlerinin 18 yaşın altındaki (reşit olmayan) ya da reşit olsa da kendisine bağımlı durumdaki yabancı uyruklu çocukları.
    •Türk vatandaşlığına alınması zorunlu görülen kişiler.

    Usul ve Esaslar

    Konuyla ilgili başvuru Makamları ve başvuru usulüne geldiğimizde ise, PTT posta ile ilgili sormuş olduğunuz soruya kanunların şu şekilde cevap verdiğini görüyoruz:
    • İlgili Bakanlığın yazılı talimatı üzerine Türk vatandaşlığı istisnai olarak kazanması yönünde teklif verilen yabancı kişi hakkında yurt içindeki ikamet yerinin bulunduğu valilik, ülke dışında ise dış temsilciliklerimiz tarafınca başvuru belgelerinden oluşan bir başvuru dosyası düzenlenir.
    • PTT ve Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmemekte.
    • 18 yaşından küçük (reşit olmayan) ya da ayırt etme gücünden yoksun haldeki kişilerin Türk vatandaşlığıyla ilgili başvuruları vasileri ya da velileri tarafından yapılmakta.
    • Vatandaşlık başvuru tarihi olarak, yabancı uyruklunun form dilekçesinin müracaat makamı tarafından doküman kaydına alındığı tarih esas alınmakta.
    • Yabancı makamlar tarafından verilmiş olan resmi dokümanların tasdik işlemleri, Türkiye Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği 59. maddeye göre yapılır.
    • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı kişiler, vatandaşlık başvurusu sırasında ibraz ettikleri, kendi ülkelerinden (yabancı makamlardan) aldıkları diploma, pasaport vb. gibi belgeleri mutlaka Türkçe dilinde tercümeli ve noter tasdikli olarak sunmalıdır.
    • Gerekli görülen şartlarda ikamet tezkerelerinin aslına uygunluğunun tasdik işlemleri ilin müdürlüklerince de yapılabilmekte.

    Başvuruda İstenilen Belgeler

    Vatandaşlık başvurusunda istenen belgelere baktığımızda ise;
    • VAT – 4 Vatandaşlık Başvuru Formu
    • 2 Adet 50 x 60 mm boyutunda beyaz fon üzeri çekilmiş, desensiz ve ICAO tarafından belirlenmiş olan fotoğraf. Fotoğraflar makinede okunabilen biometrik fotoğraf olmalıdır.
    • Başvuru sahibi yabancı uyruklunun hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren belge. Pasaport ya da benzeri bir belge olabilir. Kişi vatansız durumda ise belge temininin mümkün olması durumunda buna ilişkin belge de sunulmalı.
    • Medeni durum belgesi de gereklidir. Ve kişi evli ise evlenme belgesi, boşanmış durumdaysa boşanma belgesi, kişi dul ise de ölen eşine ait ölüm belgesi eklenir.
    • Doğum belgesi. Başvuru sahibinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veyahut nüfus kaydı örneği gibi belge. Kişi evli ise eş ve çocuklarıyla aile bağını kanıtlayan nüfus kaydı örneği veya bunun benzeri belge.
    • Kişinin doğum tarihinde eğer doğum ayı ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanmış duruma gelmesi için ülkesinin yetkili makamlarından alınacak belge lazım olmaktadır. Belgenin temin edilememesi durumunda ise 5490 Türkiye Nüfus Hizmetleri Kanununun 39. maddesine dayanarak işlem yapılmasını kabul ettiğine dair kişinin imzalı beyanı alınır. Bu işlem, kişinin doğum gününün, doğduğu yılın temmuz ayının ilk günü olarak kabul edilmesiyle ilgilidir.
    • Gerekli hizmet bedeli Maliye veznesine yatırılmalı ve yatırıldığını gösteren makbuz da dosyaya eklenmelidir.

    Vize Merkezi olarak istisnai olarak türk vatandaşlığı, evlilik ve çalışma ile Türk vatandaşlığı, yurt dışından Türk vatandaşlığı başvurusu, sermaye ile yatırımla, mülk ya da taşınmaz satın alımıyla, Türkiye'de istihdam oluşturmakla ve mevduatlarla, çalışma izni Türk vatandaşlığı, ev alarak Türk vatandaşlığı, fon & borçlanma araçları aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık başvuru hakkının kazanımı ve başvurunun tamamlanmasıyla takibi konularında, tüm süreç boyunca uzmanlarımızla danışmanlık ila takip hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bilgi almak için ve Türk Vatandaşlığının İstisnai Olarak Kazanılma işlemleri için bizlere 0212 706 61 59 numaralı telefonumuzdan ya da dilerseniz diğer tüm iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

    istisnai olarak türk vatandaşlığı

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp