Öncelikle başınız sağ olsun. Libya cenaze nakli nasıl gerçekleştirilir? Sorunuza cevap vermeye çalışacağız. Her ölüm durumunda olduğu gibi Libya cenaze işlerinde de ölüm belgesi almak gerekmektedir. Ölüm belgesi kişinin nerede ve neden öldüğüne göre farklı kurumlar tarafından tanzim edilmektedir. Libya vatandaşı kişi evde doğal sebepten vefat etti ise ölümün gerçekleştiği yer belediyesinden doktor talep edilebilir. Belediye tarafından görevlendirilen doktor, ölümü teyit ederek kişi hakkında ölüm belgesi düzenler. Vefatın hastanede doğal nedenler ile gerçekleşmesi halinde ise hastanede görevli doktor tarafından ölüm belgesi düzenlenmektedir. Eğer adli olay sonucu gerçekleşti ise ölüm belgesi Adli Tıp Kurumu tarafından tanzim edilir. Libya vatandaşı kişi bulaşıcı hastalık sebebi ile vefat etti ise bu durumun ölüm belgesi içerisinde yer alması gereklidir.
Ölüm belgesinin tanziminden sonra ilgili sağlık kurumu tarafından nüfus müdürlüğüne ölüm bildirimi yapılır. Bu bildirimin süresi 10 günü geçemez. Ölüm bildiriminin ardından nüfus müdürlüğünce hazırlanacak Formül C belgesinin( çok dilli ölüm belgesi) alınması gereklidir. Aynı zamanda Formül C belgesinin nakil yapılacak ülkenin resmi diline türcüme ettirilmelidir.
Libya vatandaşı kişinin yurt dışı cenaze nakli için vefat yerine bağlı belediyeden yol izin belgesinin alınması gereklidir. Yol izin belgesi, ilgili belediyeye ölüm belgesi ile başvurularak temin edilebilir. Bahse konu belge Gümrük müdürlüğüne ibraz edilecek evraklar arasında yer almaktadır. Yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında tahnit raporunun da alınması gereklidir. Tahnit, vefat eden Libya vatandaşının cenaze nakli sırasında bedeninin bozulmaması için yapılan ilaçlama, temizleme ve yıkama işlemine verilen addır. Tahnit işlemi gerçekleştikten sonra bu husus rapor altına alınmalıdır. Tahnit raporu gümrük müdürlüğüne ibraz edilen belgeler arasında yer almaktadır.
Yurt dışı cenaze nakli kapsamında Libya konsolosluğu cenaze onayının da alınması gerekmektedir. Libya konsolosluğu vefat eden kişinin ölümünü teyit ederek cenaze nakil onayı vermektedir. Bahse konu onay için ölüm belgesi ve pasaport bilgileri ile konsolosluğa müracaat edilmelidir. Yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında gümrük müdürlüğüne de belge ibrazı gereklidir. Gümrük müdürlüğüne ibraz edilecek belgeler; ölüm belgesi, formül C belgesi, tahnit raporu ve yol izin belgesidir. Bahse konu belgeler sözlü beyan ile birlikte gümrük müdürlüğüne sunulmalıdır.
Libya vatandaşının cenazesini ülkesine göndermek için yapılması gereken son işlem hava yolu şirketine cenazenin ve gerekli belgelerin teslim edilmesidir. Teslim edilecek belgeler; ölüm belgesi ve konsolosluk cenaze onayıdır. Hava yolu şirketi tarafından tabutlar teslim alınırken kontrol edilmektedir. Tabutun kurşun, sağlam ahşap ya da metal çinko gibi dayanıklılığı yüksek malzemelerden imal edilmiş olması gerekmektedir. Kötü koku ve sızdırmaya karşı gerekli tedbirler alınmalıdır. Tabutun içerisi görünmeyecek şekilde çuval ya da kanvas örtü ile sarılmalıdır. Libya vatandaşı kişi bulaşıcı hastalık sebebiyle vefat etti ise bu durumun ölüm belgesi içerisinde yer alması zorunludur. Hava yolu şirketleri bu hususu denetlemektedir. Cenaze için refakatçi bulunuyor ise refakatçi bilgilerinin bildirilmesi gereklidir. Cenazeye refakat edecek kimse yok ise Libya’da cenazeyi teslim alacak kişi bilgileri hava yolu şirketine bildirilmelidir.
Libya cenaze nakli nasıl gerçekleştirilir? Sorusuna cevap vermeye çalıştık. Vize merkezi olarak yurt dışı cenaze nakli kapsamında hizmet vermekteyiz. Konu hakkında yardım almak için bizlere +90 212 706 84 17 ve +90 212 970 02 88 numaralı hatlardan ulaşabilirsiniz.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.