Merhaba Nadir bey, Vize Merkezi'ne hoş geldiniz. Suriyeli Kişilerin Evlilik ile Türk Vatandaşlığı İşlemleri konusunda yazmış olduğunuz sorulara detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız. İlk olarak eşinizle 6 yıldır evli ve 1 buçuk yıldır da resmi nikahlı olduğunuzu söylemişsiniz. T.C. Türkiye Cumhuriyeti kanunları, belediye nikahı haricindeki nikahları hiçbir yasal işlemde geçerli bir nikah türü olarak saymamaktadır. Bu sebeple imam nikahına sahip olan kişiler, resmi nikah sahibi olan kişilerin faydalanabildikleri haklardan aynı şekilde yararlanamazlar. Sonuç olarak kanunların gözünde yalnızca 1 buçuk yıldır evli olduğunuzu belirtmeliyiz.
İlk olarak Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması hususunu inceleyerek şartları kontrol edelim. Türk vatandaşlığı kanun uygulanmasına dair yönetmelikte, vatandaşlığın genel olarak kazanılması isimli bölümünde belirtilmiş olan gerekli şartlar konusunda, madde 15'in b bendinde şu ifade yer almaktadır:
“Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.”
Sizin durumunuzda Suriye uyruklu eşiniz 6 yıldan beri Türkiye’de ikamet ediyor ve 5 yıl ikamet etmek şartını karşılamış durumdasınız. Fakat Suriye uyruklu kişiler Türkiye’de normalden farklı bir ikamet izni türüyle bulunmaktadır, sizin eşiniz de aile ikameti yerine geçici koruma altındaki ikamete sahip olması gerekli. Konuyu genel açılardan incelediğimizde Suriye uyruklu kişilerin genel yöntemler ile Türk vatandaşı olabilmeleri hukuksal olarak mümkün değil. Uluslararası koruma kapsamı altındaki Suriye uyruklu kişilerin yasal statüleri “Geçici Koruma” olduğundan dolayı, bu konuyla ilgili Geçici Koruma Yönetmeliği incelenmeli ve buna göre cevap verilmelidir. Burada “Ülkede kalış hakkı” ile ilgili olarak yazılmış 25. maddede şu aşağıdaki ifadeler yer almaktadır:
“Geçici koruma kimlik belgesi, Türkiye’de kalma hakkı sağlar. Ancak bu belge Kanunda düzenlenmiş olan ikamet izni ya da ikamet izni yerine geçen belgelere eşdeğer bir şekilde sayılmaz, uzun dönem ikamet izin türüne geçiş hakkı tanımaz, bu ikametin süresi ikamet izni toplamında dikkate alınmaz. Sahibine Türk vatandaşlığına başvuru yapma hakkı sağlamaz.”
Bu şartlar altında kişilerin genel hükümlere göre vatandaş olma şanslarının olmadığını görüyoruz. İkinci olarak istisnai yollarla Türk vatandaşlığı kazanımı konusunu incelediğimizde ise, dünyadaki birçok ülke gibi Türkiye Cumhuriyeti de bu konuda bir takım kısıtlamalara gitmiştir. Bu hak, yalnızca ikamet izni ile kullanılabilmekte. Hali hazırda ülkemizde bulunmakta olan Suriye uyruklu kişilerin ikamet izniyle değil de geçici koruma kapsamı altındaki izinle ülkemizde bulundukları düşünüldüğünde, bu yöntemi de Türk vatandaşlığı kazanmak için kullanamayacaklarını görmekteyiz.
Evlilik yöntemi ile Türk vatandaşlığı işlemlerinde ise destekleyici konumdaki Türk vatandaşı kişi ile 3 yıl evli kalma şartı aranır. Sizin durumunuzda öncelikle 1 buçuk yıl daha evli kalıp 3 yıl olarak aranan süreyi tamamlamanız gerekmekte. Buradan sonrasında ise Suriye vatandaşı kişilerle ilgili özel durumları göz önünde bulundurarak devam etmelisiniz.
Geçici koruma kapsamı altındaki Suriye uyruklu kişilerin, bir Türk vatandaşı ile evlenmesi yöntemiyle Türkiye vatandaşlık başvurusu hakkı kazanması konusunda tamamı ile açık bir hüküm yoktur. Evliliklerinde üç (3) yılı doldurdukları takdirde, kişilerin, bulundukları ilin Nüfus Müdürlüğü üzerinden başvuru yapabilecekleri belirtiliyor. Ancak Suriye makamları tarafınca düzenlenecek olan belgeleri temin etmek konusunda zorlanacağınızdan dolayı, Türk vatandaşlığına istisnai şekilde başvurunuzu bulunuyor olduğunuz il Göç İdaresi Müdürlüğüne yapabilmektesiniz, bu noktada da ikamet sorunu karşınıza çıkabilmektedir. Fakat belirttiğimiz gibi, kanunların uygulanması noktasında farklı haller mevcuttur, bu yüzden sizin için şu anda en iyi yöntem, evlilikte resmi nikahınızla 3 yılınızı tamamladıktan sonra ilk olarak geçici koruma kapsamı altında bağlı bulunduğunuz ilin göç idaresine gitmek ve hali hazırdaki yönetmeliğin uygulanma şekliyle ilgili bilgi almaktır. Unutmayın ki geçici koruma kanunu önümüzdeki yıllarda değişebilir ya da kaldırılabilir, yaklaşık 2 yıl sonra Suriye uyruklu kişiler için kanunların ne şekilde uygulanacağını bilemeyiz.
Lütfen dikkat, buradaki bilgiler 07.12.2018 tarihli Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelik ve 6458 no’lu geçici koruma yönetmeliği içerisindeki ifadeler üzerinden paylaşılmaktadır, kanunların uygulanmasında farklılıklar olabilir. Evlilik, çalışma, yatırım, soy bağı ve istisnai yöntemlerle Türk vatandaşlığı kazanımı işlemleriniz için bize 0212 706 61 59 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Ayrıca detaylı bilgi için lütfen Türk Vatandaşlığının Evlilik Yoluyla Kazanılması sayfamızı inceleyiniz.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.