Türk Vatandaşlığı Başvurusu Gün Sayımı

Bilgi Sayfasına Dön
  • Remzi 27 Oca 2021, 11:36
    Merhaba, ben Remzi. Türk vatandaşlığı başvurusu gün sayımı ile ilgili danışmak istiyorum. Ben 2014’te öğrenci olarak Türkiyeye geldim. 2014 yılından itibaren türkiye öğrenci ikametim devam ediyordu. Nisan 2019 tarihinde bir Türk vatandaşı ile evlendim ve öğrenci ikametimi aile ikametine çevirme işlemi gerçekleştirdim. Şimdi 3 senedir aile ikametim var (2019 yılında başladı ve 2022’ye kadar geçerliliği sürüyor). Aynı zamanda 2019 yılında çalışma iznimi de aldım ve şu an 2. senemde devamlı çalışma izin ile ihracat müdürü pozisyonunda çalışmaktayım. Hiç bir zaman kısa dönem turistik ikamet almadım ve 3 aydan daha fazla Türkiye dışında bulunmadım. Bu haliyle; 2014 – 2019 yılları arası = Öğrenci ikameti 2019- 2022 yılları arası = Aile ikameti 2019 – 2021 yılları arası = Çalışma izni mevcut. Şimdi bu durumda ben Türk vatandaşlığına başvuru yapabilir miyim? Çalışma iznimi çıkarmış olmam öğrenciliğimdeki ikametimin vatandaşlık başvurusu gün hesaplamasında sayılmasını sağlayacak mı? Yoksa aynı zamanda evli olduğum için 3 sene bekleyerek aile ikameti üzerinden Türk vatandaşlığı başvurusu yapmam mı daha iyi olur? Yardımlarınızı rica ederim. Teşekkürler.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 27 Oca 2021, 11:36

    Merhaba Remzi bey, Vize Merkezi’ne hoş geldiniz. Türk vatandaşlığı başvurusu gün sayımı hakkında sormuş olduğunuz sorulara ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız. İlk bakışta 2014 senesinden bu yana kesintisiz olarak Türkiye’de yaşıyor olmanız ve bunun hiçbir döneminde kısa dönem turistik ikamet almamış olmanız Türk vatandaşlığı başvurusu yapabilmek için uygun olduğunuzu gösteriyor ancak gün sayımı hesaplamasındaki detayları belirten kanunun içeriğine baktığımızda durumunuzla ilgili bazı sorunlar oluşabilir.
    İlk olarak gün hesabı yapılırken ikamet izni türünün değişmemiş olması da bir noktada önemlidir. Öğrenim amacıyla alınan oturum izni, Türk vatandaşlığına başvuru yapabilmek için geçerli olarak sayılan ikamet türlerinden biri değil. Fakat Türk vatandaşlığına başvuru hakkı vermeyen bir ikamet türü ile Türkiye’de yaşayan bir kişi, sonradan ikametini geçerli sayılan bir ikamete çevirirse, (turistik olmaması şartıyla) önceki ikamet süreleri de hesaba katılabiliyor. Bu durum vatandaşlık kanunu uygulanmasına ilişkin yönetmelikte şu ifadeyle belirtilmekte:
    Yabancının ikameti ve ikamet süresinin hesaplanması / 71 Madde / Bent D.
    Türk vatandaşlığı kazanımında kabul edilmeyen ikamet türleri ile Türkiye’de bulunan bir kişinin sonradan geçerli sayılan bir neden ile ikamete bağlanması durumunda önceki ikamet süreleri de hesaba katılmakta. Bu hüküm, turizm amaçlı ikamet izni ile Türkiye’de bulunanlar hakkında uygulanmamakta.

    Başvuru Koşulları...

    Eğer öğrenci ikametinizi direkt olarak çalışma iznine çevirseydiniz öğrencilik yılları ikametiniz Türk vatandaşlığı başvurusu için belirli oranda gün sayımı hesabınıza katılabilirdi. Fakat 2019 yılında aile ikameti alarak ikamet türünüzü değiştirmiş oluyorsunuz. Bu normalde direkt olarak kanunda bulunmayan fakat uygulamada karşınıza çıkacak bir durumdur. Çünkü çalışma izni üzerinden yapılan Türk vatandaşlığı başvurusu, Türk vatandaşlığını genel hükümlere göre kazanma başvurusu iken, evlilik üzerinden yapılan başvuru ise adı üzerinde, Türk vatandaşlığını evlilik yoluyla kazanma başvurusudur. Bu şartlar altında Türk vatandaşlığı başvurusu hakkı kazanmak için önünüzde 2 seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki 2022 yılında, evliliğiniz ve aile ikameti izniniz ile 3. yılı doldurduğunuzda Türk vatandaşlığına evlilik üzerinden başvuru yapmanızdır. Sizin için en hızlı sayılacak yöntem bu gibi görünüyor. Diğeri ise çalışma izninizle 5 seneyi tamamlamanız ve ardından Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması yolu üzerinden başvuru yapmanızdır. Bu noktada kanunda aslında 5 yıl çalışma izniyle çalışmak gerektiği gibi net bir ifade bulunmuyor, gerekli şartlar Türkiye’de 5 yıl kesintisiz şekilde ikamet etmiş olmak ve Türkiye’ye yerleşme niyetinin olduğunu eylemleriyle belli etmek. Bu eylemler Türkiye’de eğitim almak, evlenmek, şirket kurmak, bordrolu olarak çalışmak, ev satın almak vb. şekilde sıralanabilir. Siz de öğrenci ikametiniz ile çalışma izniniz arasında ikamet türü değiştirmiş olsanız da kesintisiz ikamet şartını yerine getiriyorsunuz ve Türkiye’ye yerleşme niyetinde olduğunuzu açık bir şekilde, hem de birden fazla yolla gösteriyorsunuz. Bu sebeple size önerimiz önce bir nüfus müdürlüğüne giderek Türk vatandaşlığı başvurusu için ikamet günü uygunluğunuzu bir de devlet verileri üzerinden hesaplatmanız. Genel hükümlerle başvuru yapabilmeye uygun olabilmeniz de mümkün.
    Lütfen dikkat, buradaki bilgiler 07 Aralık 2018 tarihli Türk vatandaşlığı kanun uygulanmasına ilişkin yönetmelik ifadeleri üzerinden paylaşılmaktadır, ifadeler alıntı yapılmadan, yorumlayarak paylaşılmıştır. Kanunların uygulanmasında işlem noktasında farklılıklar olabilir. Durumunuzla ilgili net bilgi, işlemlerinizi başlatmak istediğinizde uzmanlarımız tarafından daha detaylıca incelenerek verilir.

    Vize Merkezi olarak Türk vatandaşlığı başvurusu gün sayımı, istisnai olarak türk vatandaşlığı, yurt dışından Türk vatandaşlığı başvurusu. Evlilik ve çalışma ile Türk vatandaşlığı, sermaye ile yatırımla, çalışma izni Türk vatandaşlığı, mülk ya da taşınmaz satın alımıyla. Türkiye'de istihdam oluşturmakla ve mevduatlarla, ev alarak Türk vatandaşlığı, fon & borçlanma araçları aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık başvuru hakkı. Kazanımı ve başvurunun başlatılması, tamamlanmasıyla takibi konularında, tüm süreç boyunca uzmanlarımızla danışmanlık ve takip hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı şekilde bilgi almak için ve Türk vatandaşlığı başvurusu gün sayımı işlemleri için bizlere 0212 706 61 59 numaralı telefonumuzdan ya da dilediğiniz takdirde diğer tüm iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

    türk vatandaşlığı başvurusu gün sayımı

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp