Merhabalar sayın Züyan hanım. Öncelikle sitemizin içerikleri için yaptığınız kibar yorumlarınız için çok teşekkür ederiz. İşinde uzman editörlerimiz içerikler için ince eleyip sık dokuyarak çalışmaktalar. Başvuru işlemleri için size süreci baştan sona anlatıp sonrasında sizin seçiminize bağlı olarak ilerleyebiliriz. Özbekistan vatandaşları Türkiye’ye seyahatlerinde vizesiz gelebilmekte olup 90 gün süre ile ülkemizde kalabilmektedirler. Eğer ülkeye geldikten sonra çalışma izni başvurusu yapmak isterseniz o halde öncelikle Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusu yapmanız gerekecektir. Bu ikamet izni başvurusunda da en 6 ay süreli bir ikamet hakkı tanınmış olmalıdır. Bu Türkiye’den çalışma izni başvurusu için ilk şarttır. Bu izin alındıktan sonra Türkiye bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir. Bu yurt içi çalışma izni başvurusu için sağlanan şart sonrası sizin elektronik imzanızı temin etmeniz gerekmektedir. Başvuru çalışma bakanlığı üzerinden online olarak yürütülmekte olup sisteme işveren olarak sizin kaydınız tanıtılmalıdır.
Tanıtılarak oluşturulan bu KEP adresi sonrası çalışanınız için online form doldurulacak ve sonrasında istenen belgeler sisteme taratılarak yüklenecektir. Bu bahsi geçen belgelerdeki bilgiler ile formda doldurulan bilgilerin birbirini onaylar nitelikte olması büyük önem arz etmektedir. İstenen her bilgi en şeffaf şekilde doğru olarak doldurulmalıdır. Elektronik imzanıza da bu etapta ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma izni başvuru işlemlerinde işverenin ya da işçinin şahsen katılımını gerektirecek herhangi bir randevu işlemi söz konusu olmamaktadır. Tüm süreç online olarak yürütülecek ve başvurunuzu incleyen memur ihtiyaç duyduğu taktirde ek evrak talep edebilecektir. Ek evrak talep edilen durumlarda sistemde kayıt oluşturduğunuz iletişim adresiniz üzerinden size deklare edilecektir. Deklare edilirken bir de son teslim tarihi belirtilecek ve bu tarihe kadar temin etmiş olmanız istenecektir. İnceleme sonlandığında ise başvurunuz olumlu sonuçlanır ise kişi Türkiye bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni sahibi olmuş olacaktır. Buradan sonra kişi için sigorta kaydı oluşturacak ve maaşlı olarak yanınızda çalışıyor hale gelebilecektir.
Şayet kişi Özbekistanda iken başvuru yapmak isterseniz. O halde Özbekistan’daki Türkiye dış temsilciliği üzerinden başvuru işlemlerine başlanacaktır. Yurt dışı başvurusu yapar iken kişinin geçerli bir Türkiye kısa dönem ikamet izni olması şartı aranmadığı için süreç daha hızlı ilerleyebilmektedir. Kişi ile aranızda iş sözleşmesi imzalamış olmanız başvuru için ilk adımdır. Çalışan adayı bu en yakın Türk dış temsilciliği üzerinden randevu aldıktan sonra bahsi geçen bu iş sözleşmesi ve en az 1 yıl geçerli pasaportu ile çalışma izni başvurusu işlemine başlamalıdır. Buradaki görüşmenin akabinde eğer olumlu olur ise kişi ile bir referans kodu paylaşılacak o da bu bahsi geçen kodu size ulaştıracaktır. Buradan sonra ise Türkiye’deki bir çalışma izni gibi yine sistem üzerinden kayıt oluşturulacak ve referans kodu ile giriş yapılacaktır. İstenen tüm evraklar sisteme dijital olarak taratılarak yüklenecektir. Başvuru yetkili memur tarafından incelenirken eksik bulunan bir evrak olur ise sizden talep edilecektir. Bu talep için de belirli bir son yükleme tarihi belirlenip size deklare edilmiş olacaktır. Sonrasında ise sonuç olumlu olur ve Türkiye bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni alır iseniz çalışanınızın pasaportuna Türkiye çalışma vizesi basılacaktır. Kişi bu basılı vize ile 30 gün içerisinde Türkiye’ye giriş yapmalıdır.
Girişini takiben de sizin tarafınızdan sigortadan kayıt oluşturularak çalışabilir hale gelecektir. Türkiye yabancı bakıcı ve ev hizmetleri konusunda teşvik edici olmak adına sizin ilk çalışanınız onun da ilk çalışması için belirli oranda sigorta indirimi yapılacaktır. Bununla beraber Türkiye bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni kişiye genel olarak 1 senelik verilmiş olup başlangıç ve biriş tarihleri doğru takip edilmelidir. Verilen izin süresinin bitmesine 60 gün kala itibari ile Türkiye çalışma izni uzatma başvuru yapılarak süreç uzatılmalıdır. Aksi taktirde izin biter ise süreç oldukça zora girecektir. Çalışma izni sahibi yabancı aynı süre zarfında ülkemizde oturum hakkına da sahip olmaktadır. Ama burada asıl belirleyici olan kişinin sigorta giriş çıkışı olup işverenin çalışanını sigortadan çıkarışını takiben 10 gün içerisinde ülkeden çıkmalıdır. Şayet çıkmayacak ise de bu bahsi geçen 10 gün içerisinde ikamet izni başvurusu yapması gerekmektedir.
Türkiye bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni sahibi kişi ara vermeksizin 5 yıl boyunca bu izinle çalışır ise o halde bu yılların sonunda Türk vatandaşlığı başvuru hakkı kazanabilmektedir. Biz Vize Merkezi olarak dilerseniz yurt içi dilerseniz de yurt dışı çalışma izni başvurusu süreçlerinde sizlere danışmanlık hizmeti verebilmekteyiz. Aralarındaki en büyük fark ise yurt içi başvurusunda eğer kişinin ikamet izni yok ise o zaman zarfında çalışma izni başvurusu için bekleyecek olmanızdır. O nedenle sizin durumunuzda süreç olarak en doğru olan vakit kaybetmeden yurt dışı Türkiye bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni başvurusu yaparak doğumdan önce bakıcınızın gelişini sağlamak olacaktır.
Başvuru için biz konsolosluk randevu süreçlerinden başlamakta olup her adımda sizinle birlikte gerekirse de sizin yerinize tüm süreci yürütebilmekteyiz. Sizi ve eşinizi ofisimizde ağılayarak yüz yüze tanışma imkanı bulmaktan memnuniyet duyarız. Onun dışında Türkiye bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni başvuruları için aklınıza takılan konular için uzman danışmanlarımız ile iletişim sağlayabilirsiniz. İstanbul’da 0212 706 79 67, Ankara’da 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursa’da 0224 322 06 46, İzmir’de 0232 335 15 78 nolu telefonlardan ya da web sitemizde yer alan e-posta adreslerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.