Merhabalar sayın Sonia, başvuru işlemleri öncesinde çalışma izni hakkında size süreci anlatmak isterim. Türkiye’de çalışma isteyen yabancı uyruklu bir kişinin geçerli bir çalışma izni sahibi olması zorunludur. Bu sayede kişinin sigorta girişi yapılarak yasal olarak ülkemizde çalışabiliyor hale gelmektedir. Çalışma izni başvurusunu yapmak için önümüzde iki farklı seçenek bulunmaktadır. İlk yol sizin Türkiye’ye gelmeniz ve akabinde başlayan Türkiye çalışma izni başvuru formu sürecidir. Bunun için Türkiye’de çalışma izni başvurusu şartlarını sağlamaya çalışmamız gerekmektedir. Yurt işi çalışma izni başvurusu yapmak isteyen yabancı uyruklu kişinin ülkemizde ikamet ediyor olması yani ilk başvuruda en az 6 ay zarfında onay alınmış ve hala geçerliliğini koruyan bir ikamet iznine sahip oluyor olması gerekmektedir. Bu ikamet izni sahibi olunduktan sonra dilerseniz son gününde dahi başvuru yapılabilmektedir.
Sizin durumunuzda ilk olarak bunun için bir başvuru yapılıp onaylanmasının akabinde Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurulabilecektir. Sonrasında ise size işe almak isteyen şirketin en az 5 kişilik Türk çalışan kadrosu yanı sıra 100.000 TL ödenmiş sermaye sahibi olması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu şartlar dahilinde eğer başvuru işlemleri devam edecek ise de sizden beklenen en az üniversite mezunu olmanız ve aldığınız eğitimin burada bu işi yapmaya yetkinliğiniz olduğunu göstermek için denklik almanızdır. Denklik işlemi Yüksek Öğretin Kurumu’na yapılan bir başvuru ile birlikte sizin gerek lise gerekse üniversite diploma ve transcriptleriniz sunularak eş eder eğitime sahip olduğunuzu belgelemeye çalışmaktır. Bunun sonrasında ise siz değil şirket tarafından Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurulacaktır.
Bu başvurular bireysel anlamda yapılamamakta olup iş sözleşmesi imzaladığınız firma tarafından sizin adınıza yapılabilmektedir. Şirket eğer daha önce yabancı personel alımı yapmadı ise o halde online başvuru sistemi üzerinden şirket kaydını oluşturacak akabinde de başvuru formu adımlarına başlayacaktır. Bu başvuru adımlarında dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmakla birlikte formda istenen bilgilerin en doğru şekilde doldurulması ve sisteme yüklenecek evraklar ile tutarlı olması bunlardan ilkidir. Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurulduktan sonra bu bahsi geçen bilgileri onaylar ve kanıtlar nitelikte olan belgelerin sistem üzerinde belirlenen kısma taraması yapılarak dijital hali ile yüklenmesi gerekmektedir. Yüklenecek bu evraklar sizin başvuru yaptığınız kategori içeriğine göre değişkenlik göstermekte olup eksiksizce yüklenmiş olması önemlidir. Çalışma izni başvurusu formunuzu inceleyecek yetkili tarafından bahsi geçen belgelerde bir eksiklik saptanır ise bu size bildirilecektir.
Bu bilgilendirme başvuru formu için oluşturulan kayı esnasında beyan edilen adres üzerinden yapılmaktadır. Eğer bu bilgilendirme tarafınıza yapıldı ise bir son teslim tarihi de belirtilmiş olacak ve o zamana kadar yeniden tarama yaparak dijital formatta yüklemiş olmanız istenecektir. Aksi taktirde başvurunuz eksik evrak nedeniyle çalışma izni reddi ile sonuçlanabilir. Bu süreçler tamamlandığında ise artık başvuru sonucunuz beklenecek ve eğer Türkiye çalışma izni başvuru formu onayı alınır ise artık çalışma izni sahibi olmuş olursunuz. Sigorta girişiniz de yapılarak artık yasal olarak çalışabiliyor hale gelirsiniz. İkinci bir tercih ise yurt dışı çalışma izni başvurusu olup bunun güzel yanı kısa dönem ikamet izni başvurusu ve onay sürecinde vakit kaybetmeksizin direk Türkiye çalışma izni başvuru formu etabına geçebiliyor olmanızdır.
Bu başvuru içeriği için işveren ile aranızda imzaladığınız iş sözleşmesi ve geçerliliği en az 1 yıl devam eden pasaportunuzla birlikte ülkenizdeki Türk dış temsilciliği üzerinden alınan randevuya katılmanız gerekmektedir. Burada başvurunuz için bir ön inceleme etabı olacak akabinde de eğer bu adım geçilir ise Türkiye çalışma izni başvuru formu için bir referans kodu paylaşılacaktır. Paylaşılan bu kod ile başvuru adımlarında ilerlenecek ve Türkiye’den yurt içi çalışma izni etapları takip edilecektir. Yine aynı içeriklerde evrakların taraması yapılarak dijital halde yüklenecek ve eksik evrak ya da güncel evrak talepleri için iletişim adresleri kontrol edilecektir. Başvuru için istenen tüm etaplar olumlu olarak ilerler ise çalışma vizeniz onaylanmış olacaktır.
Bu vize geçerli olan pasaportunuza basılacak olup bununla beraber 30 gün içerisinde ülkeye giriş yapmanız gerekmektedir. Girişinizden sonra ise şirketiniz tarafından sigorta kaydınız yaptırılarak Türkiye’de çalışma izni kartı sahibi olabilirsiniz. Bu kart aynı zamanda oturma yani ikamet izni olarak da geçmekte olup ayrıca bir başvuru yapılmayacaktır. Çalışma izni kişiye belirli süreç için atanmış olup bitmesine 60 gün kala uzatma başvurusu izni Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurulması gerekmektedir. Eğer 5 yıl süre ile bu şekilde aldığınız çalışma izinleri ile devam ederseniz bu sürenin sonunda Türk vatandaşlığı başvuru hakkı elde etmiş olursunuz. Bütün bu ikamet izni başvurusu, Türkiye yurt içi çalışma izni başvurusu, yurt dışı çalışma izni başvurusu süreçlerinde firmamız uzman kadrosu ile sizlere danışmanlık vermektedir. Daha ayrıntılı bilgi ve başvuru etapları için Ankara 0312 963 13 47, İstanbul 0212 706 53 62, Antalya 0242 255 56 27, İzmir 0232 335 13 91, Bursa 0224 322 28 92 numaralarından görüşme sağlayabilirsiniz.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.