Türkiye Çalışma İzni Reddi

Bilgi Sayfasına Dön
  • T. Rant 15 Mar 2021, 11:30
    Merhabalar; ismim Tara. Aslen İran kökenliyim. 5 yıldır Türkiye’de çalışma izni ile bulunmaktayım. Pandemi sürecinin başında çalışma iznim sonlanacağı için uzatma başvurusunda bulunduk. Daha doğrusu benim yerime şirketim bu süreçleri yürüttü. Fakat maalesef ki başvurum ilk defa olumsuz olarak değerlendirilerek Türkiye çalışma izni reddi ile sonuçlandı. Bu aşamada ülkeme de dönemeyeceğim için kısa dönem ikamet izni başvurusu yaptım. Bu başvurum çok gariptir ki ne olumlu ne de olumsuz olarak bir sonuca ulaşmadı. O süre zarfında da yine pandemi sebebi ile ülkeden ayrılmam mümkün olmadığından burada kalmaya devam ettim. Başvurumun da akıbetini öğrenemediğim ve henüz sonuçlandıramadığım için bu bekleme süresi de oldukça uzadı. Bunun sonrasında ise sonuç gelemeyişinden ötürü tedirgin olarak çalışma izni kategorisi olarak değil yeni bir kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulundum. Bu süreçte başvurumun giriş çıkış yapmadan yapılmış olmasından ötürü tedirgin olmama rağmen o süreçte başka şansımın da olmadığı aşikardı. Bu nedenle yaptığım yeni başvurumun sonuçlanmasını bekledim. Bu bekleyişin sonunda ise yaptığım Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusunun olumsuz olarak değerlendirildiğini öğrendim. Bununla beraber bu etapta artık yeni bir başvurunun söz konusu olmaması ile birlikte bir de ülkeden çıkış yapmam gerektiğini öğrendim. Şu andaki işim nedeni ile birlikte bunu yapmam pek de mümkün durmuyor. Sizin bu süreçte bana tavsiyeniz ne doğrultuda olur? Beni ayrıntılı olarak yönlendirebilir iseniz şirketim ile de görüşme sağlayıp doğru şekilde bir yolda ilerlemek istemekteyim. Sizin bu konuda bana en başından süreç olarak tavsiyeniz ne doğrultuda olur? Başvuru işlemleri için bana bir yol haritası çıkarabilir iseniz bu süreçte sizle ilerlemek istemekteyim. İlginiz için şimdiden teşekkürlerimi sunarım. İyi çalışmalar
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 15 Mar 2021, 11:30

    Türkiye Çalışma İzni Koşulları

    Merhabalar sayın Tara. Öncelikle Türkiye çalışma izni başvurularında Türkiye çalışma izni reddi almamak için dikkat edilmesi gereken birden fazla husus bulunmaktadır. Sizin yaptığınız iş, şirket içeriğiniz ve çalışma izni kategorisi hakkında bir bilgi paylaşmamışsınız fakat ben genel hatları ile size ve şirkete düşen gerekliliklerden bahsedeceğim. Öncelikle bir şirket yabancı uyruklu bir kişiyi bünyesinde çalıştırmak ister ise o halde bir yabancı için 5 Türk istihdamı şartını sağlayacaktır. Bunun akabinde ise en az 100.000TL ödenmiş bir sermayeye sahip olması gerekmektedir. Bu şartlar en temel hatlar olup çalışacak kişiye de bağlı olarak hassas değişkenler içermektedir. Uyruk bazında ya da kategori içeriğinde bazı iyileştirmeler yapılabilmekte olup bunları başvurunuzda size özel olarak sunabilmekteyiz. Sizden istenen şartlar ise tamamen eğitiminiz ve başvuru yapacağınız kategori özelinde değişmekte olup genel olarak bahsederek ifade edebiliriz.

    Çalışma İzni Denklik Başvurusu

    Türkiye çalışma izni başvurusu yaparken çalışan adayı eğer bir şirkette çalışma izni alacak ise en az üniversite mezunu veyahut da özel bir yetkinliği var ise bunu belgeleyebiliyor nitelikte olması gerekmektedir. Bu özel yetkinlik genel olarak bir zanaat sahibi olmak ve bunu spesifik olarak yapıyor olmaktır. Burada ilk şartlar sağlandıktan sonra sizin başvurunuza özel olarak alt içerikler yer alacaktır. Örneğin bir mühendis, doktor ya da öğretmense bu bahsi geçe çalışma izni başvurusu yapılacak kişi o halde istenen belgeler ve yetkinlikler çok daha özel olacaktır. Özel olarak denklik başvurusu yapılması gerekmekte olup bu denklik sağlanmadan süreçlere başlanamamaktadır. Denklik ise sizin ülkenizde aldığınız eğitimin Türkiye’de yapmak istediğiniz iş için yeterliliğini gösteren belgedir. Yüksek Öğrenim Kurumu üzerinden başvuru yapılarak işlem yapılmaktadır. Bu belgeler de başvurunuzda sunulacaktır.Türkiye çalışma izni reddi konusunda önce çalışma izninin başvuru adımlarının nasıl ilerlediğini incelememiz gerekmektedir.

    Çalışma izni başvuruları bakanlığın kendi sitesi üzerinden dijital ortamda yapılmaktadır. Burada dijitalden kasıt tüm sürecin online ortamda ilerlediği ve randevu işlemi gibi fiilen katılınan bir durumun olmadığıdır. Başvuru işlemleri sadece işveren tarafından yürütülebilmekte olup sistem üzerinden işveren adına kayıt açılmaktadır. Bu kayıt üzerinden şirket bilgileri girilerek ilerlenmekte olup sonrasında ise işlemler elektronik imza ile devam etmektedir. Elektronik imza şirketin imza yetkilisi adına tanımlanmış yetki kullanım izni olup dijital ortamda yapılan başvurularda bunun üzerinden ilerlenmektedir. Aynı şekilde Türkiye çalışma izni reddi alındığında da itiraz buradan yapılacaktır. Başvuru formu itina ile doldurulduktan sonra başvuru yaptığınız çalışma izni kategorisi özelinde de farklı sorular içermektedir. Bunun sonrasında ise bu içeriğe bağlı olarak istenen evrak listesini eksiksiz bir şekilde online ortamda sunmanız gerekmektedir.

    Çalışma İzni Evrakların Sisteme Yüklenmesi

    Bu sunma işlemi evrakların taranmış hallerinin sistemde belirtilen bölümlere yüklenmesiyle olmaktadır. Çalışma izni kategorisi için özel olarak yüklenmiş bu evrakların değerlendirme esnasında yenilenmesi, yeni belge talep edilmesi ya da en güncel halinin sunulması istenebilmektedir. Bu gibi durumlarda size başvurunun en başında kayıt esnasında sunduğunuz iletişim adresinden bilgilendirme yapılarak tanımlanan sürede temin edilerek yine aynı şekilde dijital ortamda sunulması istenecektir. Bu süre dahilinde istenen yeni belgeleri temin etmez iseniz o halde eksik evrak dolayısı ile Türkiye çalışma izni reddi alabilirsiniz. Bunlar çok hassas süreçler olup başvurunun yapılmasından ziyade takip süreci de büyük önem taşımaktadır. İlk başta bahsettiğimiz şartlardan ziyade bir de en çok red sebebi olarak sunulan durum yabancılar için sunulan maaş skalalarına uygun olmayan başvurulardır. Burada bahsi geçen durum her meslek kategorisinde farklı bir belirlenmiş maaş aralığı olmakta olup bu meblağın altında bir başvuru yapılır ise Türkiye çalışma izni reddi ile sonuçlanacaktır.

    Bu meblağlar çalışma izni kategorisi özelinde değişkenlik göstermekte olup yabancı çalışan adayı ilen işveren arasında imzalanan sözleşmede de bu aralığa uygun yapılmış olması gerekmektedir. Bunun akabinde de girilecek formda aynı meblağ gözükmelidir. Bunlar sonrasında yine de başvuru Türkiye çalışma izni reddi ile sonuçlandı ise o halde 30 günlük süre zarfında başvuruya itiraz hakkı tanınma olup çalışma izni redde itiraz dilekçesi hazırlanmalıdır. Bu dilekçe de yine aynı şekilde sisteme dijital anlamda eklenerek sonuç beklenmelidir. Eğer burada da durumu olumluya çeviremez iseniz o halde bu itirazın da olumsuz olduğunun kişiye deklare edilmesini takiben 10gün içerisinde yabancının burada oturum izni başvurusu yapması gerekmektedir. Sizin durumunuzda süreç buraya kadar doğru ilerlemiş olup ilk başvurunuzun akıbetinin bilinmemesi talihsizlik olmuştur. Çünkü bu durumda ülkeden çıkış yapıp hatta çıkarken de ceza paranızı ödemeniz gerekmektedir.

    Ceza Parası

    Ceza parası çalışma izninizin bitişinden çıkış yaptığınız güne kadar olan zaman dilimini kapsamakta olup ödemeden çıkmanız halinde 5 yıl süre ile deport cezası konacaktır. Ödemenizi yaparak çıkmanızın akabinde de burada kaldığınız fazla süreye mahsuben bir süre ile ülkenizde kalmanız gerekecektir. Bu süre ülkeden çıkış yapar iken vize ihlal ofisindeki memur tarafından belirtilecek olup ödemeniz gereken ceza da burada hesaplanacaktır. Bu süreçleri tamamlamadan yani giriş çıkış ve cezai işlem süreçlerini tamamlamadan burada yeniden işlem yapmanız mümkün olmamakta olup yapar iseniz yeniden ret ile sonuçlanacaktır. Biz tüm bu süreçlerde Türkiye kısa dönem ikamet izni, Türkiye çalışma izni reddi ve redde itiraz adımlarında uzman kadromuzla danışmanlık vermekte olup sizlere profesyonel hizmet sunmaktayız. Ayrıntılı bilgi ve size özel çözümler için İstanbul’da 0212 706 79 67, Ankarada 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursada 0224 322 06 46, İzmirde 0232 335 15 78 üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp