Merhabalar Levent bey. Öncelikle içeriklerimiz ve sitemiz hakkındaki güzel yorumlarınız adına sizlere çok teşekkür ederim. Çünkü bu konuda özel bir hassasiyet ve efor gösteren editörlerimiz var. Başvuru içerikleri hakkında ilk adayımızdan başlayarak sizleri tek tek süreçler hakkında bilgilendirmek isterim. Türkiye’de bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni sahibi bir kişi SGK’sı devam eder iken başka bir şirkette çalışmak ister ise o halde geçiş başvurusu yapılabilmektedir. Burada geçiş başvurusundan kasıt kişinin sigorta çıkışı yapılmadan kişi adına çalışma izni başvurusu yapılmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus çalışma izni başvurusu yapılırken devam etmekte olan sigortasının sahibi olan işvereninden rızanın olduğuna dair ıslak imzalı izin belgesinin alınmadır. Bu belgede kişinin kendisi için çalıştığını ve aralarındaki anlaşma ile artık başka yerde çalışmasını ve yeni başvurusu ile geçiş yapılmasını kabul ettiğini belirten ıslak imzalı bir dilekçe sunması gerekmektedir. Başvuru işlemlerinin tamamı online yani dijital ortamda yürütülmekte olup yeni işveren olarak sizin bir elektronik imza sahibi olmanız gerekmektedir.
Başvuru için online form doldurulmasını takiben başvuru kategorinize uygun olarak size belirteceğimiz evraklar da taratılarak sisteme yüklenecektir. Biraz önce bahsi geçen izin dilekçesinin de ıslak imzalı halinin bu etapta evraklar arasında yüklenmesi büyük önem arz etmektedir. Sonrasında ise sisteme kaydedilen iletişim bilgileri ışığında eğer başvuruyu inceleyen yetkili belirtilen evraklarda herhangi bir eksik görür ise bunları bu iletişim bilgilerinden size bildirerek talep edecektir. Bu talep için size deklare edilmesini takiben bir gün verilerek o güne kadar yine aynı şekilde taratarak sisteme yüklemeniz gerekecektir. Bunların ışığında başvuru işlemleri ve değerlendirme süreci sonlandığında başvurunuz olumlu sonuçlanır ise çalışan sizin yanınızda işe başlayabilecektir. Bu aşamadan sonra sizin kişi SGK üzerinden kayda geçirmeniz gerekmektedir. Siz kişinin sigorta çıkış başvurusunu yapana değin sizinle birlikte çalışabilecektir. İş sözleşmeniz ile birlikte yapılan başvuruda her sene sözleşme yenilerek Türkiye çalışma izni uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir.
İkinci aday için anlatmamız gerekirse onun için süreç bir nebze de olsa daha karışık olmaktadır. Başvuru yapılmak istenen aday eğer Türkiye’ye geldikten sonra Türkiye’de bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni başvurusu yapılacak ise o halde ilk başvuru yapıldığı zamanda en az 6 ay süre ile onay alınmış bir ikamet izni sahibi olması gerekmektedir. Bu nedenle eğer geldikten sonra başvuru yapmak isterseniz öncelikle Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusu yapıp ardından da bunun onayını takiben çalışma izni başvurusu yapabilmekteyiz. Bu başvurunun sonuçlanma süresi ortalama 90 gün olmakta olup sonuçlanmasını takiben de çalışma izni başvurusu yapabilmekteyiz.
Çalışma izni başvurusu sonuçlanma süresi de ortalama olarak 45 ila 75 gün arasında değişmektedir. Bu süreç zarfında her ne kadar kişi için sigorta yapılarak sizin yanınızda çalışması sağlanamıyor olsa da en azından tanışma süreci olarak sizin yanınızda kalması sağlanabilir. Bu kısa dönem ikamet izni başvurusu için kişinin sizin yanınızda yaşayacağını beyan ederek noterden taahhüt yazısı almanız gerekmektedir. Başvuruda bu taahhüt adresi ikamet adresi olarak gözükecektir. İkamet izni başvurusu sonuçlanıp onay alındıktan sonra Türkiye’de bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni başvurusu yapılabilecektir. Bu başvuru içi süreç aynı diğer adayda olduğu gibi dijital ortamda ilerleyecek ve aynı adımlar takip edilecektir.
Bir diğer seçenek ise bakıcı adayı ülkesinde iken yurt dışı çalışma izni başvurusu yapmak olacaktır. Kişi aranızda imzaladığınız iş sözleşmesi ve pasaportu ile birlikte ülkesinde bulunan Türk dış temsilciliğinden aldığımız randevuya katılacak ve yurt dışı çalışma izni başvurusunu başlatacaktır. Başvuru işlemlerinde eğer bu dış temsilcilik başvuruyu uygun bulur ve ilerlemeyi onaylar ise kişi ile bir referans kodu paylaşılacaktır. Bu referans kodu ile başvuru işlemlerine buradan yine aynı online sistem üzerinden devam edilecek ve eğer başvuru onaylanır ise o halde kişinin pasaportuna Türkiye’de bakıcı ve ev hizmetleri çalışma vizesi basılacaktır. Belirtilen süre dahilince bakıcınız ülkeye giriş yapacak sonrasında da kişinin sigorta girişini takiben bu çalışma vizesi çalışma izin kartına çevrilecektir. Bu şekilde kişi yasal olarak Türkiye’de bu belirtilen izin süresince hem çalışabilecek hem de ikamet edebilecektir. Çalışma izni bitişine 60 gün kala da Türkiye çalışma izni uzatma başvurusu yapılarak yenilenmesi gerekmektedir.
Türkiye’de bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni sahibi olan yabancı eğer dilerse ailesini de Türkiye kısa dönem aile ikamet izni ile ülkemize getirebilmektedir. Burada asıl kriter kişinin aile ikamet izni ile bakmakla yükümlü olduğu kişi başına asgari ücretin en az üçte biri oranında gelir gösterebiliyor olmasıdır. Aile ikamet izni ile 3 yıl boyunca ülkemizde aralıksız ikamet eden kişiler Türk vatandaşlığı için başvuru hakkı kazanmaktadır. Bunun yanı sıra çalışma izni alarak uzatma başvuruları ile ara vermeksizin ülkemizde çalışarak ikamet eden kişiler ise 5 yılın sonun vatandaşlık başvurusuna hak kazanmaktadır.
Türkiye kısa dönem ikamet izni, Türkiye’de bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni, Türkiye aile ikamet izni başvurularının tamamında uzman kadromuz ile sizlere profesyonel destek ve danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Bu önemli başvuru içeriklerinde sizlere özel yol haritası çıkarak en doğru şekilde ilerlemek için sizlerle birlikte çalışmaktayız. Daha ayrıntılı bilgi edinmek ve süreçlerde birlikte ilerlemek isterseniz İstanbul’da 0212 706 79 67, Ankara’da 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursa’da 0224 322 06 46, İzmir’de 0232 335 15 78 üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.