Türkiye’de Çalışma İzni

Bilgi Sayfasına Dön
  • Z. Senti 25 Mar 2021, 17:42
    İyi günler efendim; ben kendi ülkem olan Azerbaycan’da bir devlet üniversitesinde akademisyen olarak görev yapmaktayım. Aşağı yukarı 1 yıllık bir aydır Türkiye’de özel bir üniversite ile görüşme sürdürmekteyim. Şu anda kendi ülkemde doktora tez aşamasındayım ve bu aşamayı tamamladıktan sonra Türkiye’de çalışma hayatımı sürdürmeyi hedeflemekteyim. Türkiye’de bulunan üniversiteler eğitim alanında oldukça başarılı olduğundan, ben de bu aşamada artık kendimi geliştirmek için yeni projelere dahil olmam gerektiğini düşünmekteyim. Diğer yandan üniversite ile olan görüşmelerim olumlu ilerlediği için artık Türkiye’de çalışmak ve çalışma izni konularını detaylı olarak incelemeye başladım. Ancak hak verirsiniz ki ülkemdeki işimi bırakıp başka bir ülkeye taşınmam gerekeceğinden bu süreci detaylı olarak takip etmek ve titizlikle araştırmak istiyorum. İşim dolayısıyla makale okumaya ve incelemeye yatkın olduğum için, İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda sizin sitenize ulaştım. Akademisyen olduğum için çalışmalarınızı ciddi anlamda çok aydınlatıcı ve bilgilendirici nitelikte buldum. Bunun sonucunda süreçte sizlerle çalışmaya karar verdim bana detaylı bilgilendirme yapmanızı rica edebilir miyim? Şayet bu konusu geçen üniversite ile anlaşma sağlayıp iş sözleşmesi imzalarsak başvuru için süreçler nasıl ilerlemeli ve bu süreçte Türkiye’de çalışma izni başvurusu için birlikte ilerleyip sizin tarafınızdan başvuru formu doldurulursa da onaylanmama olasılığı var mı? Başvuru için bu süreçleri kendim birebir yürütmeyi istersem de siz bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? Beni bu içerikler ve maliyetler konusunda aydınlata bilirseniz çok mutlu olurum. Vereceğiniz bilgilerin ışığında kendime daha doğru bir planlama yapacağıma inanıyorum. İlginiz için şimdiden çok teşekkür ederim
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 25 Mar 2021, 17:42

    Merhabalar, öncelikle internet sitemiz hakkındaki bu güzel geri dönüşleriniz için çok teşekkür ederiz. İçerik editörlerimiz her konuda detaylı olarak siz değerli okurlarımızı aydınlatmak için itinayla ve titizlikle çalışmaktalar. İlk önce karar vermemiz gereken konu çalışma izni başvuruları yapılırken yurt içi veya yurt dışı olarak karar verip iki farklı şekilde içeriklerle ilerlenmektedir.

    Yurt İçi Çalışma İzin Başvurusu Süreci

    İlk önce yurt içi çalışma izni başvurusu nu ele alacak olursak, bu başvuruda kişi Türkiye’de bulunurken onun adına çalışma izni başvurusu yapılmasıdır. Bu başvurunun yapılabilmesi için ilk şart başvuru yapılacak kişinin Türkiye’de çalışma izni başvuru formu doldurulurken geçerli bir ikamet iznine sahip olmasıdır. Hatta konusu geçen bu ikamet izninin de ilk başvurusu yapıldığında yabancı uyruklu kişi için inceleyen memur tarafından en az 6 aylık süreyi kapsayan onayı verilmiş ikamet izninin olmasıdır.

    Bu kısa dönem ikamet izni hala devam ederken yabancı uyruklu kişi için çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir. Başvuru işlemleri online olarak yapılmakta olup başvuru sistemi kanalıyla sizin için konusu geçen işvereniniz işlemleri yürütebilmektedir. Başvuru esnasında kişiden işveren ile aralarındaki iş akdini artı eğitim düzeyi bilgilerini ve pasaportu ibraz etmesi beklenmektedir. Siz eğitim sektöründe çalışacağınızdan dolayı eğitiminize ait bütün diplomalarınızı, transcriptlerinizle birlikte (onaylı ve tasdikli) olarak Türkiye’ye gelirken getirmeniz gerekmektedir. Geldikten sonra yapacağınız ilk iş olarak burada denklik işlemi için Yüksek Öğrenim Kurumu’na başvuru yapmanız olacaktır. Bu başvuruda denklik onayı alınmadıkça işlemler devam edemeyecek ve siz bu durumda bir eğitmen olarak ülkemizde mesleğinizi sürdüremeyeceksiniz. Bu denklik işlemi eğitimlerin eşdeğer olduğunu resmi olarak belgelemek amacını gütmekte olup başvurunuzda büyük önem taşımaktadır.

    Başvuru İşlemleri

    Başvuru işlemleri esnasında sistemde işveren adına eğer daha öncesinde kaydı yoksa kendi adına kayıt oluşturulmalı ve şirketteki imza yetkisi kime ait ise elektronik imzası ile başvuru işlemleri tamamlanmaktadır. E-imza işlemi şayet yoksa PTT kanalıyla ya da bu konuda çalışan özel firmalardan tedarik edilebilmektedir. İşveren başvuru adımlarını takip ettikten sonra da başvurulan kategori içeriğinde istenen tüm belgeleri taratıp dijital hali ile sisteme yüklenmesini sağlamak durumundadır. İncelemeyi gerçekleştiren yetkili memur herhangi bir mülakat ya da yüz yüze görüşme yapmayacaktır. Formunuzu ve sisteme taratılıp yüklenilen konusu geçen başvuru evraklarını inceleyecektir.

    Bu inceleme işlemleri sırasında aklına takılan ya da netliği şüpheli bir durum ile karşılaşırsa yeni ek belgeler isteme hakkına sahiptir. İstenen yeni belgeleri size belirtilen süre esnasında tamamlayıp yine bu süre içerisinde sisteme taratarak yüklemeniz gerekecektir. Değerlendirme neticesi olumlu olursa işvereniniz tarafından sigorta kaydınız başlatılacak ve siz akabinde işe aktif olarak başlıyor olabileceksiniz. Sigortanız işveren tarafından devamlı ve düzenli olarak yatırılacak ve sigorta çıkışınız sonlandırıldığı takdirde çalışma izin başvurusu otomatik olarak sonlanacaktır. Sahip olduğunuz çalışma izniniz size belirli bir süre için tanımlanmış olup bu sürenin bitiminden önce,( izin bitimine 60 gün kala) uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu sürenin takibi çalışan için çok büyük önem taşımakta olup bu tarih kaçırıldığı takdirde tekrar yeni bir uzatma ya da yenileme yapılamamaktadır. Böyle bir durumda ise maalesef başvuru süreçleri için en baştan başlanması gerekmektedir.

    Yurt Dışı Çalışma İzin Başvurusu Süreci

    Yurt dışı Türkiye’de çalışma izni başvuru formu için ise atılacak adımlar şöyle sıralanabilir yabancı uyruklu kişinin burada bulunması gerekmemektedir. Vatandaşı olarak yaşadığı ya da daimi oturum hakkına sahip olduğu ülkede bulunan Türk dış temsilciliği kanalıyla başvuru adımları yürütülecektir. Burada yaşamını sürdürmesi şimdilik söz konusu olmadığından ikamet şartı da bu sözü geçen başvuru kategorisinde aranmayacaktır. Çalışan adayı için dış temsilcilik üzerinden çalışma izni başvurusu yapılacak ve bunun akabinde randevu alınacaktır.  Kişi randevuya şahsen katılmak durumundadır, pasaportunu ve işverenle kendi aralarında imzalamış oldukları iş akdini randevuda başvuruyu inceleyen görevli yetkili memura ibraz etmek durumundadır.  Yapılan incelemelerin sonucunda başvuru işlemlerinin devam etmesine olur verilirse yetkili dış temsilcilik üzerinden bir referans kodu tahsis edilecektir.

    Tahsis edilen bu kod ile birlikte buradan yine yurt içi başvurularında konusu geçtiği gibi sistem üzerinden online olarak başvuru yapılacaktır; evraklar elektronik imza ile birlikte yüklenecektir. Taratılan bu evraklarda tespit edilen bir eksiklik, aksilik ya da şüpheli olan kısımlar için ek evrak istenebilir, bu evrakları size belirtilen zaman diliminde yüklemeniz istenmektedir. Bu sebeple başvuru için paylaşılan iletişim bilgileri azami dikkatle takip edilmeli; istenen bilgiler ya da evraklar gözden kaçırılmamalıdır. Aksi takdirde bu durumda başvurunuz olumsuz olarak sonuçlanabilir. Bu sebeple başvuru işlemlerinde doğru takip çok önemlidir. Başvuru olumlu sonuçlandığı takdirde çalışan adayı için pasaportuna çalışma izni vizesi basılacak ve kişi bu vizesi ile birlikte kendine tanımlanan 30 gün içerisinde ülkeye giriş yapabilecektir.

    Çalışma Vizesi Aldıktan Sonraki Süreç Nedir?

    Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra ise hemen sigorta için çalışan girişi yapılarak yasal mevzuat kapsamında yapılacaklar yerine getirilecek ve akabinde kişi çalışabilme hakkı kazanacaktır. Her ay işvereniniz tarafından düzenli olarak sigorta ödemeleriniz yapılmalıdır,  Eğer sigorta çıkışınız yapılırsa ülkeden 10 gün içerisinde çıkış yapmanız gerekmektedir. Ancak anlaşma sağlayarak çalışma izni başvurusu aldığınız şirket ile çalışmayı sürdürmeye devam edecekseniz. Bu durumda var olan izninizin bitimine 60 gün kala işlemi başlamak şartı ile Türkiye çalışma izni uzatma başvurusu yapabilirsiniz. Bu uzatma başvuruları ile de eğer 5 yıl ülkemizde kalabilirseniz Türk vatandaşlığı için başvuru hakkı kazanmış olursunuz. Ayrıca ülkenizde yaşayan eşiniz ve çocuklarınız varsa onlar içinde aile ikamet izni alarak Türkiye’de ikamet iznine sahip olabilirsiniz. Onlar için vatandaşlık başvurusu hakkı ise aile ikameti ile totalde 3 yılı Türkiye de geçirmeleridir.

    Biz ikamet izni, Türkiye’de çalışma izni başvuru formu doldurulması, yurt içi çalışma izni, yurt dışı çalışma izni başvuruları için tüm süreçlerde profesyonel destek vermekte olup bütün bu başvurular için sizin adınıza başvuru işlemlerinizi yürütebilmekteyiz. Eğer siz de bu süreçte bizimle ilerlemek isterseniz bizi arayabilirsiniz Antalya 0242 255 07 24, İzmir’de 0232 335 15 78, Ankara’da 0312 963 10 49, İstanbul’da 0212 706 79 67, Bursa’da 0224 322 06 46 numaralarımızdan ya da web sitemizde bulabileceğiniz mail adreslerimizden danışmanlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz.

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp