Merhabalar, İlk önce sitemize yönelik bize geri dönüşümleriniz için çok teşekkür ederiz. Konusunda uzman editörlerimiz siz değerli okurlarımızı her konuda bilgilendirmek için titizlikle özel olarak içerik üretmekteler. Türkiye’de şirket çalışma izni konusu özel olarak başvuru kategorileri arasında farklı bir konumdadır. Bu kategoride yapılan başvurular için iki farklı yönde ilerlenebilir. İlk önce çalışmak istediğiniz ve anlaşma sağladığınız şirketle tüm konularda netlik sağlamanız gerekmektedir. Çalışma izni başvurusu yapmak için sizin Özbekistan’da olduğunuzda yapılan başvuru ve Türkiye’de olduğunuzda yapılan başvuru içeriği açısından bulunduğunuz yere göre değişiklik göstermektedir. Eğer ülkenizde olduğunuz sırada bu başvuru işlemleri yürütülecekse, yurtdışı başvurusu adımları üzerinden ilerlenecektir.
Başvuruyu kendi ülkenizdeyken yapacaksanız ve bu başvuru süreçleri doğrultusunda ilerlenecek ise çalışma izni yurt dışı başvurusu olmalıdır. Sözü geçen başvuru için çalışacağınız şirket ile aranızda çalışma şartlarınızın netleşmesi ve çalışma sürenizin yer aldığı bir sözleşmeyi imzalamış olmanız gerekir. Aynı zamanda en az 1 yılık süreyi içeren bir pasaport sahibi olmanız gerekir. Bu dökümanlarla beraber şahsınız adınıza Özbekistan’da bulunan Türk dış temsilciliği kanalıyla başvuru işlemleri başlatılarak randevu alınması gerekecektir. Bu randevuya konusu geçen iş sözleşmesi ve pasaportunuz ile birlikte şahsen katılımınız gerekmektedir. Randevuyu takip eden zamanda görüşmeyi gerçekleştiren memurun kararına bağlı olan ön onay ile birlikte başvurunuza bir referans numarası verilmektedir.
Alınan bu referans numarasını çalışacağınız şirkete bildirdiğinizde Türkiye üzerinden uluslararası iş gücü kapsamında online olarak Türkiye’de şirket çalışma izni başvuru süresi devam edecektir. Bu süreç içerisinde çalışacağınız şirketin elektronik imzaya sahip olması gerekir ve başvuru işlemleri için online sistemde şirket kaydı oluşturulmalı ve gerek çalışacağınız şirket gerekse sizin şahsi bilgilerinizin sisteme kaydı gerekmektedir. Bu sisteme kaydı tanımlanması gerekli işlemleri takiben de girilen bilgiler için teyit eder nitelikteki belgeleri sisteme dijital olarak taratarak yüklemesi gerekmektedir.
Başvurunun buradan sonraki etaplarının tamamı online olmakta olup evraklar dijital ortamda incelenecek gerekli görüldüğü durumda ek evrak talep edilebilir. Başvuruyu takip eden yetkili memur yeni bir evrak talep edebilir ve evrakların güncel halini isteme hakkına sahiptir bu talep sistemde kayıtlı iletişim bilgileri üzerinden size bildirecektir.
Bu bildirim için belirli bir zaman aralığı söz konusudur, Siz bu süre içerisinde sizden talep edilen yeni evrakları yine dijital olarak sisteme taratarak yüklemeniz istenmektedir. Tüm bu araştırmalar neticelendiğinde başvurunuz için olumlu karar verildiyse Türkiye’de şirket çalışma izni yurt dışı başvurusu yapılan dış temsilcilik tarafından pasaportunuza çalışma vizesi yapıştırılacaktır. Bu sahip olduğunuz vize ile Türkiye giriş yapabilecek ve giriş yaptığınız günü takip eden 30 gün içerisinde de SGK girişiniz yapılmalıdır. Ayrıca sözleşmenizde konusu geçen pozisyon için işe başlama hakkına sahip olabileceksiniz.
Bu kategori üzerinden başvuru yapılacaksa Özbekistan ile aramızda olan anlaşma doğrultusunda vize serbestliği ile 90 günlük süre için ülkemize giriş yapabilme hakkına sahipsiniz. Bahsi geçen bu 90 gün içerisinde ülkeye girişinizin süre bitiminde kısa dönem ikamet izni başvurusu yapmamız gerekmektedir. Bu ikamet izninin olumlu sonuçlanmasının akabinde çalışma izni başvurusu yapabilmekteyiz. Türkiye’de şirket çalışma izni başvurusu yapabilmemiz için ilk adım geçerli bir ikamet izni sahibi olmanız ve bu izin için ilk başvuru yapıldığı sırada en az 6 ay için onay verilmiş olmasıdır. Şayet bu şartlar oluştuysa, ikamet izninin geçerliğinin süresinin bitmesine 1 gün bile kalmış olsa çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir.
Başvuru işlemleri aynı yurt dışı başvurusunun ikinci adımında olduğu gibi online olarak yapılmaktadır. Burada dış temsilcilik randevusu gibi bir işlem yoktur Tüm işlem süreçlerinin tamamı dijital ortamda ve dijital elektronik imza ile yapılmaktadır. Başvuru kategorisine uygun olarak sunulması gereken formlar dikkatli şekilde ve adım adım doldurulacak ve uluslararası iş günü çalışma izni kurallarına uygunluğu çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken diğer kurallardan biri de her iş dalı için maaş miktarları belirlenmiştir. Bir kişi için çalışma izni başvurusu yaparken bu detayların uygunluğu önem arz etmektedir. Olumsuz bir sonuç almamak için çalışma izni başvurusunun titizlikle yapılması gerekmektedir.
Özellikle mühendisler için çalışma izni kategorisi daha detaylı içerik süreçlerine ve talep edilen belgelere sahip olup eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir.
Öncelikle eğitimlerin belgelenmesi, transcriptler de dahil tümünün sunulması, bunların noter tasdikli yeminli ve tercümeli şekilde sisteme yüklenmesi büyük önem taşımaktadır. Başvuru için istenen tüm evraklar yine aynı şekilde dijital ortamda elden teslim süreci bulunmamaktadır, tamamen on line olarak yapılmaktadır. Yurt dışı başvurularında olduğu gibi ek evrak istenmesi olasılığına karşın formda belirtilen iletişim kanalları devamlı olarak takip edilmeli ve evrak talep edilirse istenen evrak belirtilen süre zarfında sisteme yüklenmelidir. Onay alınmasından itibaren yine size belirtilen 30 gün içerisine çalışanın sigorta işlemleri yapılmalı ve işe başlangıç için hazır hale getirilmelidir.
Türkiye’de şirket çalışma izni başvurusu onaylanan kişiler onay aldıkları zaman zarfında ülkemizde ikamet hakkına sahip olmuş olurlar. Bu ikamet izni süresince kanuni yerleşim hakları olmakla birlikte şayet işveren sigortadan çıkışını yaparsa bu durumda çalışanın 10 iş günü zarfında ülkeyi terketmesi gerekmektedir. İstenir ise bu sürede ikamet izni başvurusu yapabilir ya da ülkeden çıkışını sağlayabilir. Bu durumda işveren ile aranızdaki akide bağlı olarak yaptırımlar söz konusudur. Çalışma izni başvurusu onaylanan kişi eş ve çocuklarını aile ikamet izni almak şartıyla Türkiye’ye yanına getirme hakkına sahip olmaktadır. Türkiye’de bu şartlar partner vizesi ile olmamakta olup sadece ve sadece resmi nikah sahibi kişiler için geçerlidir. Eğer resmi nikahız varsa eşiniz için de sizi sponsor olarak göstererek aile ikamet izni alma hakkına sahip olabilirsiniz. Aksi halde aile ikamet izni alınamamakta olup ikamet izinleri arasından başka bir yol ile ilerlemeleri gerekmektedir.
Türkiye’de şirket çalışma izni sahibi olan kişiler 5 yıl ara vermeden bu izni almaya devam ederlerse 5 yılın ardından Türk vatandaşlığı başvurusu hakkını kazanırlar. Bu arada çalışma izni için süreçler büyük önem taşımaktadır, izniniz bitmeden uzatma başvurusu ile yeni izninizin tanınması çok önemlidir. Aksi halde tekrar ikamet izni süreçlerine başlanıp sahip olduğunuz çalışma izniniz iptal edilecektir. Eğer partneriniz için de aile ikamet izni alırsanız bu durumda 3 yılın sonunda onun için de vatandaşlık başvurusu hakkı kazanmış olursunuz.
Bütün bu kısa dönem ikamet izinleri Türkiye’de şirket çalışma izni başvuruları ve vatandaşlık başvurusu süreleri için konusunda uzman ve her kategori alanında farklı uzmanlar ile bu sürelerin tamamında sizlere profesyonel olarak destek vermekteyiz. Siz de bu süreçlerde bizimle ilerlemek, profesyonel destek alarak süreci en rahat biçimde geçirmek isterseniz doğru adrestesiniz lütfen bize ulaşın. Görüşme için Antalya 0242 255 07 24, İzmir’de 0232 335 15 78, Ankara’da 0312 963 10 49, İstanbul’da 0212 706 79 67, Bursa’da 0224 322 06 46 bizlere ulaşabilirsiniz.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.