Merhaba,
Türkiye vatandaşı olan Bulgaristan doğumlu kişiler, hala hayatta olmaları şartıyla, vatandaşlık alabiliyor. 1951 yıllarında gerçekleştirilen mübadeleler sırasında Bulgaristan’dan Türkiye’ye anlaşmalı göç eden kişiler, turist olarak gidip kalan kişiler, doğdukları ülkenin vatandaşlığından vazgeçerek gelmiş olsalar dahi bu durumları vatandaşlık başvurusu yapmalarına engel olmuyor. Başvuru yapan kişiler, bu yıllardan birinde gelmemiş olsalar da Bulgaristan vatandaşlıklarını geri alabiliyor.
Bulgaristan vatandaşlığını alan kişi önce sadece çocukları için vatandaşlık başvurusu yapabiliyor. Daha sonra ise çocukları Bulgaristan vatandaşı olunca torunlarına, torunları da Bulgaristan vatandaş olunca da torunlarının çocuklarına vatandaşlık alabilirler.
Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu adım adım yapılmak zorunda. Bir aile için başvurular toplu halde yapılamamakta. Her aşamada izlenen prosedür 3 ile 5 yıl arasında sürdüğü için işlemlerin daha hızlı ve sorunsuz ilerleyebilmesi için doğru adım atmalısınız
BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU İÇİN İZLENECEK ADIMLAR
Başvuru sahibi, altta örneği bulunan soruların cevaplarının bulunduğu özgeçmişi ile birlikte altta örneği bulunan vekâlet örneğini vermesi sonrasında izlenecek adımlar alttaki gibi olacak.
1.Başvuru sahibinin Doğum ve Aile Kütüğü alınacak.
2. Başvuruyu yapacak olan kişinin Bulgaristan’daki doğum tarihi ve Türkiye’deki resmi belgelerindeki doğum tarihi eğer aynı değilse; Bulgaristan’da Doğum Kütüğü’ne göre kayıtlı olduğu yerleşim yerindeki muhtardan Doğum Belgesi çıkartılacak. Bu belge ile daha sonra Türkiye’de mahkeme yoluyla doğum tarihi düzenlenecek.Başvuru sahibinin Bulgaristan’da en son yaşadığı bölgedeki muhtarlıktan daha önce orada yaşadığı ve ayrıldığı tarih belgelenecek.
3. Diğer gerekli tüm belgelerle birlikte Sofya’da bulunan Adalet Bakanlığı’nın Vatandaşlık Birimine vatandaşlık bilgilerinin sorgulanması için müracaat edilecek.
Adalet Bakanlığı’ndan gelecek vatandaşlık kaydı bilgisi olumlu olduğunda Bulgaristan’da süresiz oturma izni başvurusu için işlemlere başlanabilir.
VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Vatandaşlık başvurusu için oluşturulan dosyanın hazırlanabilmesi için tarafımıza gönderilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:
NOT: İlgili devlet dairelerinden alınacak tüm belgelerin orijinal ve apostilli olması gerekir.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.