BG Çifte Vatandaşlık Başvurusu

Bilgi Sayfasına Dön
  • Aslı 05 Eki 2016, 20:55
    Merhabalar, Sorum şu şekilde: Benim anneannem ve dedem Bulgaristan doğumludur. 50 yılları göç döneminde Türkiye'ye göç etmişlerdir ancak sadece Türk kimlikleri bulunmaktadır. İnternetten okuduğum ve Bulgar mevzuatını incelediğim kadarıyla anladığım, annemin kökene dayalı Bulgar vatandaşlığına başvurabilmesi ve Bulgar pasaportuna sahip olabileceği yönünde. Anneannemin vatandaşlığa geçmeden doğruca annemin bu işlemi yapabilmesi mümkün müdür? Bu süreçte anneannem için alınacak Bulgaristan'da doğduğunu kanıtlayan belgeyi nasıl sağlayabileceğiz? Annemin gerekli işlemleri yaptığını ve Bulgaristan pasaportuna kavuştuğunu düşünelim. Ağabeyim ve benim de annem üzerinden bu işlemi yapmamız mümkün müdür? Bu süreç nasıl işler? Şimdiden emeğiniz için teşekkür ederim.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 05 Eki 2016, 20:55

    Merhaba,

    Türkiye vatandaşı olan Bulgaristan doğumlu kişiler, hala hayatta olmaları şartıyla, vatandaşlık alabiliyor. 1951 yıllarında gerçekleştirilen mübadeleler sırasında Bulgaristan’dan Türkiye’ye anlaşmalı göç eden kişiler, turist olarak gidip kalan kişiler, doğdukları ülkenin vatandaşlığından vazgeçerek gelmiş olsalar dahi bu durumları vatandaşlık başvurusu yapmalarına engel olmuyor. Başvuru yapan kişiler, bu yıllardan birinde gelmemiş olsalar da Bulgaristan vatandaşlıklarını geri alabiliyor.

    Bulgaristan vatandaşlığını alan kişi önce sadece çocukları için vatandaşlık başvurusu yapabiliyor. Daha sonra ise çocukları Bulgaristan vatandaşı olunca torunlarına, torunları da Bulgaristan vatandaş olunca da torunlarının çocuklarına vatandaşlık alabilirler.

    Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu adım adım yapılmak zorunda. Bir aile için başvurular toplu halde yapılamamakta. Her aşamada izlenen prosedür 3 ile 5 yıl arasında sürdüğü için işlemlerin daha hızlı ve sorunsuz ilerleyebilmesi için doğru adım atmalısınız

     

    BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU İÇİN İZLENECEK ADIMLAR

    Başvuru sahibi, altta örneği bulunan soruların cevaplarının bulunduğu özgeçmişi ile birlikte altta örneği bulunan vekâlet örneğini vermesi sonrasında izlenecek adımlar alttaki gibi olacak.

    1.Başvuru sahibinin Doğum ve Aile Kütüğü alınacak.

    2. Başvuruyu yapacak olan kişinin Bulgaristan’daki doğum tarihi ve Türkiye’deki resmi belgelerindeki doğum tarihi eğer aynı değilse; Bulgaristan’da Doğum Kütüğü’ne göre kayıtlı olduğu yerleşim yerindeki muhtardan Doğum Belgesi çıkartılacak. Bu belge ile daha sonra Türkiye’de mahkeme yoluyla doğum tarihi düzenlenecek.Başvuru sahibinin Bulgaristan’da en son yaşadığı bölgedeki muhtarlıktan daha önce orada yaşadığı ve ayrıldığı tarih belgelenecek.   

    3. Diğer gerekli tüm belgelerle birlikte Sofya’da bulunan Adalet Bakanlığı’nın Vatandaşlık Birimine vatandaşlık bilgilerinin sorgulanması için müracaat edilecek.

     

    Adalet Bakanlığı’ndan gelecek vatandaşlık kaydı bilgisi olumlu olduğunda Bulgaristan’da süresiz oturma izni başvurusu için işlemlere başlanabilir.

    • Türkiye’deki Bulgaristan Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği’nden Oturum Vizesi (D vize) başvurusu yapılacak.
    • D vize başvurusu 1-2 aylık sürede sonuçlandıktan sonra bu vize ile Bulgaristan’a gidilecek ve başvuru sahibi doğduğu şehre veya adres gösterdiği şehre giderek süresiz oturum kartı için başvuru yapılacak.
    • Bu işlem için Bulgaristan’a 3 defa gitmek gerekiyor. İlki başvuruyu yapmak için günü birlik gidilecek. İkincisi ise nüfus kaydını yaptırıp bireysel vatandaşlık numarası alınacak, fotoğraf çektirip parmak izi alınacak – 3 ile 5 iş günü kalınacak, Üçüncüsü ise kartı almak için.
    • Oturum İzni alındıktan sonra 3 yıllık bekleme süreci başlıyor. Bu süreçte her yıl 1 gün için Bulgaristan veya Avrupa Birliği sınırları içerisinde bir ülkeye gitme zorunluluğu bulunuyor.
    • 3 yıllık süre tamamlandığında kişi Bulgaristan’a vatandaşlık başvurusunda bulunmaya hak kazanmış oluyor.
    • Vatandaşlık dosyası hazırlayarak başvuru sahibine ait olan vatandaşlık başvuru randevusu alınır. Randevu günü zamanı ortalama 1-2 yıl sonrasına mülakat randevusu veriliyor şu anda.
    • Randevu günü geldiğinde başvuru sahibi mülakata alındığında başvuru gerçekleşmiş oluyor.
    • 1 yıllık bekleme süresi sonrasında Bulgaristan vatandaşlığı karar belgesi veriliyor.
    • Bu belge ile Bulgaristan Cumhuriyeti pasaportu ve kimlik kartı alınıyor.
    • Artık başvuru sahibi çocuklarına, yani birinci kuşak akrabalarına vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor.

     

    VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

    Vatandaşlık başvurusu için oluşturulan dosyanın hazırlanabilmesi için tarafımıza gönderilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

    • Vekâlet 
    • İsim Denklik Belgesi (Göç eden kişiye ait olmalı. Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınır)
    • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
    • Evlilik Kayıt Örneği
    • Sabıka Kaydı
    • Pasaport Fotokopisi
    • Fotoğraf - 8 Adet (Biyometrik)

    NOT: İlgili devlet dairelerinden alınacak tüm belgelerin orijinal ve apostilli olması gerekir.

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • b. bayram 23 Eki 2017, 16:26
    Merhaba. Sofya Adalet Bakanlığınca verilen mülakat tarihinde vatandaşlık başvurusu olan kişinin yanında iyi bulgarca bilen herhangi bir yakını bulunabilir mi? Tercüman olarak.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • m. ülgüt 20 Haz 2018, 12:24
    Merhaba annem babam 50 de 51'de Bulgaristan'dan gelmişler. Ben Bulgaristan vatandaşı olabilir miyim? Saygılarımla

    -------
    Merhaba Efendim, Bulgaristan Vatandaşlık işlemleri için öncelikle anneniz ve babanızın vatandaşlık sorgulamasının yapılması gerekir. Eğer sorgulama sonucu olumlu yönde çıkar ise sizin de vatandaşlık başvurusunda bulunmanızın önü açılmış olur. Konu ile ilgili detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da çağrı merkezimizi arayarak bize ulaşabilirsiniz. iyi Günler Dileriz.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • M. Dutlu 25 Haz 2018, 23:11
    Dedem ve babam 1937 yılında Bulgaristan'dan gelmişler. İkisi de vefat etti. Elimizde hiç belge yok. Sadece nüfus kayıt örneğinde Bulgaristan Pravadi ve geliş tarihleri gözüküyor. Biz kızları olarak vatandaşlık alabilir miyiz?
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • s. argönül 31 Tem 2018, 18:04
    1975 bulgaristandan türkiyeye göc ettik ben 14 yaşındaydım cift vatandaşlık nasıl alabilirim
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • M. Şentürk 26 Eki 2018, 13:40
    1977 Bulgaristan göçmeniyim.Çifte vatandaş olabilirmiyim?
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • s. esentürk 06 Ara 2018, 23:31
    merhabalar babamın Babasının Babası 1877 yılında selvide doğmuş ama ne zaman göç ettiklerini bilmiyorum cilt ve hane numarası hepsi belli ama ölüm tarihi belirsiz başvuru yapmak istiyorum bunun için nasılsın bir yol izlemeyim. ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz saygılar.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp