Değerli ziyaretçimiz, Bulgaristan vatandaşlık prosedürlerine dair telefonda hiçbir bilgi aktarımı yapılmamaktadır. Aşağıda yer alan bilgiler genel Bulgar vatandaşlığı mevzuatına ve Bulgaristan vatandaşı nasıl olunur sorularına kısmen de olsa yanıt vermek ve bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Bulgar vatandaşlığı şartları güncel bilgisini Bulgaristan Konsolosluklarından öğrenebilirsiniz.
İsim denklik belgesi ile ilgili detaylı bilgi için ilgili bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Denklik belgesi hususunda detaylı bilgiyi ilgili bağlantıda bulabilirsiniz. Belge ile ilgili yetkili birimler İlçe Nüfus Müdürlükleridir.
Bulgaristan vatandaşlığı nasıl alınır konusu merak edilen konuların başında geliyor. Bulgaristan vatandaşlığı, Türkiye’de yaşayan Bulgar Türklerini yakından ilgilendirmekte olan bir konudur. Bulgaristan ve Türkiye devleti arasında bulunan yüzlerce yıllık ilişkinin neticesinde Türkiye’ye yerleşmiş çok sayıda Bulgaristan doğumlu Türkiye vatandaşı bulunurken özellikle 1989 ve 1978 göçü sonrası Bulgaristan göçmenlerinin gündemini Bulgar vatandaşlığı meşgul etmektedir.
Bulgar vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye vatandaşları için ise birden fazla vatandaşlığa geçme prosedürü mevcuttur. Sayfamızın devamında Bulgaristan vatandaşlığı almak için gerekenlerin detaylı listesini bulabilirsiniz.
Bulgaristan vatandaşlığına geçmek için gerekenler uzun bir süreci kapsamaktadır. Vatandaşlık başvurunuzu hangi gerekçeye dayandırarak yapacaksanız ona göre belirli evraklar hazırlamanız ve ilgili birimlere sunmanız gerekecektir. Sayfamızda çocuklarınız için Bulgar vatandaşlığı ve evlilik yolu ile Bulgar vatandaşlığı ile bilgileri bulabilirsiniz.
1 – Türkiye doğumlular için Bulgaristan vatandaşlığı alma 2 – 78 göçmenlerinin Bulgaristan vatandaşlığı alma 3 – Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yolu ile Bulgar vatandaşlığı alma
Bulgaristan vatandaşı ile evlilik gerçekleştirmiş olan kişilerin Bulgaristan vatandaşlığı alımı için öncelikle bu kişinin evlilik sonrası Bulgaristan D vize alması gerekmektedir. Bulgaristan D vize ile Bulgaristan’a giriş yapılması sonrası yine bu kişi eşinin Bulgaristan adres kaydının olduğu mahalledeki yabancılar şubesine gidip evlilikten dolayı geçici oturum dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bulgaristan Yabancılar Şubesine verilmiş olan bu Bulgaristan geçici oturum dilekçesi maksimum 7 mesai gününde neticesi açıklanacaktır. Açıklanmış olan bu netice ise Bulgar Polisinin inisiyatifine göre 3 – 6 – 12 ay süreli geçici oturum izni verilecektir. Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yolu ile Bulgaristan geçici oturum izni ise maksimum 5 yıldır. Geçici oturum izni ile beş yılın devam etmesi halinde Bulgar devleti söz konusu evliliği göz önünde bulundurarak sabit oturum izni verecek aynı zamanda verilmiş olan Bulgar sabit oturum izni (postoyanno prebivavane) ise Bulgaristan vatandaşlığının alınmasını da sağlayacaktır
Tek sayfalı pasaport - seyahat belgesidir. Sadece Bulgaristan konsolosluğundan alınabilir. Sadece Bulgaristan'a seyahat edebilir.
Pasaportu Türkiye’de Kaybolan Kişinin Pasavan Çıkarması İçin Hangi Evraklar Gerekmektedir?
1-Pasavan almak için öncelikle konsolosluğu arayarak randevu almaktayız. saat 14:00 den sonra 0212 281 01 14-15 ya da 281 05 42 randevuyu ortalama 1 ila 5 gün sonraya verecekler (yoğunluk durumuna gore değişiyor) Pasavan için randevu aldığınız gün Bulgaristan konsolosluğuna geldiğinizde size doldurmak üzere 1 zaevlenie verecekler zaevlenieyi doldurup üzerinde başvuru yapabileceğiniz tarih yazmakta, O tarihte tekrar konsolosluğa gelecek konsolosluğa girebilmeniz için biraz kuyrukta içeri girerek evraklarınızı tam ve eksiksiz ise başvurunuzu kabul edecekler pasavanı 3 ila 10 gün içinde yoğunluk durumuna göre verecekler. Daha fazla bilgi için Bulgaristan Vatandaşlığı sayfamızı devamını okumanızı tavsiye ederiz.
18 yaşından küçük ise:
Pasavan için Bulgaristan Konsolosluğun talep ettiği ücretler: 1 - 2 şahit için noter ücreti. 2 - Pasavan ücreti
Bulgaristan'dan 1989'da gelmiş ise eski aktza rajdanesi olan pasavan:
Pasavan için Bulgaristan Konsolosluğun talep ettiği ücretler
Bulgaristan konsolosluğu Pasavan'ı aşağıdaki durumlarda verir.
Bulgaristan Vatandaşlığı sayfamızda pasaport ile ilgili bilgiler alt kısımda yer almaktadır.
Başvuru sahibi 18 yaşından küçükse:
Pasavan İçin Bulgaristan Konsolosluğunun talep ettiği ücretler
Bulgaristan'dan 1989’da gelmiş ise eski aktza rajdanesi olan pasaport
Pasaport İçin Bulgaristan konsolosluğun talep ettiği ücretler
Çocuğunuz için Bulgar vatandaşlığı başvurusunda bulunacaksanız ilk olarak Bulgaristan Doğum Kayıt Belgesi (EGN) çıkartmanız gerekecektir.
Türkiye doğumlu 18 yaşından küçük çocukların Bulgaristan vatandaşlığı alımının gerçekleşebilmesi için söz konusu çocuğun ebeveynlerinden birinin Bulgar vatandaşlığının olması gerekmektedir. Ebeveynlerden birinin Bulgar vatandaşı olması halinde bu kişi Bulgaristan vatandaşlığına geçebilirken ancak iki ebeveyninde yazılı izni olması gerekmektedir. Anne veya babanın yazılı izni olmaksızın söz konusu kişilerin Bulgaristan vatandaşlığı alması ise söz konusu değildir.
Çocuğunuz için ilk defa Bulgar Pasaportu veya Pasavan (geçici pasaport) başvurusunda bulunuyorsanız, EGN bulundurulması gereken önemli bir belgedir. Bulgaristan Doğum Belgeniz yok ise Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu gerçekleştirilememektedir. Çocuklar için EGN Belgesi için aşağıdaki belgelerle birlikte Bulgaristan’a gidilmelidir. Belgeler Bulgar yeminli tercüman tarafından tercüme ettirilmeli ve akabinde noterden tasdik ettirilmelidir ve akabinde Sofya Dışişleri Bakanlığı’na onay ve apostil yaptırılmalıdır. Apostil işlemi ortalama 1 hafta sürmektedir. Ardından ikamet edilen ildeki belediyeye başvuru yapılmalıdır. İşlem süreci 1 hafta 10 gün sürmektedir. Tüm bu koşuşturmaca ile uğraşmak istemiyorsanız veya uğraşacak vaktiniz yok ise Bulgaristan’a gitmenize gerek kalmadan sizin adınıza tüm işlemlerinizi Vize Merkezi olarak halletmekteyiz. Yetkilimize vereceğiniz vekaletname ile tüm bu koşuşturmacayı sizin adınıza biz yapmaya hazırız. Aşağıdaki belgeleri Vize Merkezi Bulgar departmanı yetkililerine iletmeniz halinde sizin adınıza çocuğunuz için EGN başvurusu yapmakta ve tüm süreci takip etmekteyiz.
282 sorudan en popüler 20 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
Bulgaristan vatandaşlığı almak istiyorum. Aile bağları olmadan Bulgaristan Vatandaşlığı almak mümkün mü? Türk vatandaşı olarak ben ne şekilde Bulgaristan vatandaşlığı alabilirim?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, eşim Türk ve Bulgaristan vatandaşı. Bulgaristan‘da evliliğimizi tanıttık. Çocuklarım da vatandaş oldu. Ben çocuk üzerinden Bulgaristan vatandaşlığı alabilir miyim?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleBen emekli TC vatandaşıyım. Emekli vatandaşlar Bulgaristan'da oturum alabilir mi veya vatandaşlık almak için başka bir şart var mıdır? Ne gibi belgeler gerekli, Oturum alınca ne kadar süre ile orda yaşayabilirim?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, babam bulgaristan cifte vatandası ben 25 yaşındayım ve bekarım bulgaristan vatandaslıgına nasıl basvurabilirim bulgaristanda evrak yapmamız gerekir mi.vatandas olmam kaç yıl sürer, bulgaristan vatandaşlık avukat ücreti ne kadar
Cevabı Görüntüle Yorum EkleBulgaristan 1972 Razgrat göçmeniyim, Bulgaristan vatandaşlık almak istiyorum, ancak ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Avukatlar aracılığı ile yapıldığını duydum. Ancak Bulgaristan’da tanıdığım bir avukat yok, avukat danışmanlığında vatandaşlık prosesini tamamlamak istiyorum. Ayrıca süreç hakkında da bilgilendirirseniz sevinirim. İnternette çok fazla bilgi kirlilği var ve birinde yazan, diğerinde yazmıyor. Aydınlatırsanız sevinirim.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleBabam 1950’li yıllarda Bulgaristan’dan göç etmiş. Bulgaristan vatandaşlığı hakkının korunmadığını öğrendik. Bulgaristan vatandaşlığına başvurularda 2019 yılında yasa değişikliği oldu mu? Bulgaristan vatandaşlığı mülakatına ne zaman giriliyor, oturum izni başvurusundan sonra mı giriliyor, mülakata girdikten ne kadar süre sonra başvuru sonuçlanıyor, mülakatta ne gibi sorular soruluyor? İnternette doğru düzgün kaynak bulamadım yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleEşim Bulgaristan'da doğum yaparsa doğacak bebek Bulgaristan vatandaşlığı kazanır mı?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba benim dedem Bulgaristan doğumlu ve 1950 senelerinde Türkiye ‘ye göç etmişler. Dedem şuan vefat etti. Mirasçısı olarak babam dedem yerine vatandaşlık başvurusu yapabilir mi? Yardımcı olabilir misiniz?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba benim dedem Bulgaristan Şumlu doğumlu, 7 yaşındayken babaannesi ve kardeşiyle Bursa’ya göç etmişler. Kendisi 2013 yılında vefat etti. Annem dedem üzerinden Bulgar vatandaşlığı hakkına sahip olabilir mi?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleBulgaristan'dan 1951 yılında göç eden annem Kıymet Konyalı (Akmanova), 2012 de vefat etti. Şimdi biz çifte vatandaşlık almak istiyoruz. Annemin doğum belgesini nasıl alabiliriz?Bulgar Konsolosluğu'na dilekçe yazıp istesek olur mu?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Babam ve annem Bulgaristan doğumlu fakat ikisi de vefat etti. 1951 göçmeni ikisi de. Ben İSTANBUL'DA doğdum, bu durumda izlemem gereken yol nedir?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Anneannemin babası Bulgaristan doğumlu.Anneannem ise 1938 yılında Türkiye'de doğmuş. Anneanneme vatandaşlık alma ve onun üzerinden çocuklarının ya da bizim torunları olarak vatandaşlık alma şansımız var mıdır? Teşekkürler.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba Kayınpederim Bulgaristan doğumlu olup, yasal olmayan yollardan 1945 yılında Türk sınırını geçip yaşantısına İstanbul da devam etmiştir. İstanbul'da evlenmiş çocukları olmuş ve vefat etmiştir. Kayın pederim üzerinden onun çocukları Bulgaristan Vatandaşlığı alabilirler mi? İyi Çalışmalar Ahmet yelekci
Cevabı Görüntüle Yorum EkleÇifte Vatandaşlık başvurusu için soy ağacından kimin Bulgaristan doğumlu olması gerekiyor?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba anneannem ve anneannemin babası ve annesi Bulgaristan doğumlu. Benim annem ve biz torunları olarak Bulgaristan vatandaşlığı alabiliyor muyuz? Avrupa'da oturma, çalışma hakkı gibi haklarımız oluyor mu? Bunun belli bir süresi var mı ve gerekli şartlar nelerdir? Teşekkür ederim. İyi çalışmalar....
Cevabı Görüntüle Yorum Eklemerhaba, Anneannem ve dedem Rusçuk doğumlu ama vefat ettiler. Annemin Bulgaristan'dan vatandaşlık alabilmesi için ne yapması gerekiyor ve buna istinaden annemden sonra kızı olarak bende hak ediyor muyum?.Bu konuda yardımınızı rica ediyorum.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhabalar. Dedelerimin babaları, dedeleri 93 harbi zamanı Türkiye'ye göç etmişler. Şu an Bulgaristan'da uzaktan da olsa hala akrabalarımız var. Bende vatandaşlık almak istiyorum. Bulgaristan vatandaşlığı alma hakkım var mıdır acaba? Teşekkürler.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhabalar, Benim anneannem Bulgaristan doğumlu ancak sağ değil ve kimlik belgesi elimizde bulunmamakta. Şayet konsolosluk üzerinden kayıtlarına ulaşabilirsek. Bu durumda annem ve ben Bulgaristan vatandaşlığı hakkı elde etme şansımız var mı ?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Kayınpederimin babasının babası Bulgaristan doğumlu. Kayınpederimin dedesinin soy bağına istinaden Bulgaristan vatandaşlığı için başvuru yapabilir mi ? Saygılarımla.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Babaanne Eskicuma doğumlu olup göç ile Türkiye'ye gelmiştir. Ayrıca babaanne tarafından üst soylar da Eskicumalıdır. Ancak babaanne dahil hiçbiri hayatta değildir. Ben de Türkiye doğumluyum. Çifte vatandaşlık alma durumu nedir? Teşekkürler
Cevabı Görüntüle Yorum EkleAlanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.