Bulgaristan'dan Göç Eden 1951 Bulgaristan Göçmenlerine Vatandaşlık Tespiti İçin Gerekli Evraklar (2025)
NOT: Türkiye Cumhuriyeti’nden alınan her evrak, Bulgaristan Cumhuriyeti’nde geçerli olması için TC Valilik veya TC Kaymakamlık onaylı olması gerekiyor.
Bulgaristan’dan göç ederek şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin Bulgaristan vatandaşlığına başvuru yapma hakkı bulunur. Bu konuda öncelikle şahsın Bulgaristan’daki vatandaşlık bilgileri sorgulanmalı ve hakkın hala mevcut olup olmadığı tespit edilmeli. Sonraki sürecin nasıl ilerleyeceği bu sonuçlara göre karar verilir. Bir kişinin Bulgaristan vatandaşı olup olmadığını anlamak için öncelikle Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan Bulgaristan vatandaşlık sorgulama yapmak gerekir.
Bulgaristan’dan Türkiye’ye özellikle son 100 yılda pek çok büyük kitlesel göç gerçekleşti. Bunlardan en çok bilinenleri ve en yakın olanları ise 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleşti. 1949-1951 yılları arasında 155 bin, 1968-1978 yıllarında 115 bin ve 1989 yılında da 320 bin olmak üzere, son yarım asırda gerçekleşen göçlerde, sonraki yıllarda gelenlerle birlikte toplamda yaklaşık 800 bin Bulgaristan Türkü Türkiye’ye göç etti. Ülkelerini değiştiren bu insanlar ise eski vatandaşlıklarını kaybetmiş oldular. Ancak kanunların verdiği haklar doğrultusunda tüm Bulgaristan göçmenleri şartları karşılamaları koşuluyla Bulgaristan vatandaşlıklarını geri alabiliyor. Bu haklarını kullanırken ise bilmeleri gereken bazı ayrıntılar ve izlemeleri gereken belirli aşamalar bulunuyor.
Türkiye’ye çeşitli tarihlerde göç eden Bulgaristan Türkleri vatandaşlık haklarını talep ederken bilmesi gereken en önemli bilgi, hangi tarihte Türkiye’ye giriş yaptığıdır. Çünkü bu tarihler vatandaşlık isteği ile ilgili taleplerinin nasıl ilerleyeceğini gösterecek.
Bulgaristan ile Türkiye arasında göçler hiç durmadı. Ancak resmi 1945 yılından sonra sadece iki tane göç gerçekleşmiştir. Bu durum, iki ülke arasında yapılan anlaşmalar nedeniyle böyledir. İlk göç 1949-1951 yılları arasını kapsar, 1968 ile 1978 yılları arasında Türkiye’ye gelenler ise ikinci göç anlaşmasına dâhildirler. Bu iki anlaşmaya göre Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelenler Bulgaristan Anayasasının ilgili maddesine göre vatandaşlıktan çıkartılmışlardır. 1989 yılında Türkiye’ye göç edenler ise ülkeye turist olarak geldikleri kabul edilir. Ancak hemen sonrasında Bulgaristan’da gerçekleşen rejim değişikliği nedeniyle alınabilir bir kararla 1951 Bulgaristan Göçmenlerine Vatandaşlık 'tan hiçbir zaman çıkartılmamışlardır. Bu nedenle basit birkaç belge toplayarak Bulgaristan pasaportlarını ve kimliklerini geri alabiliyorlar.
1949, 1950 ve 1951 yıllarını kapsayan resmi göç anlaşması kapsamında Türkiye’ye gelen 1951 göçmenleri Bulgaristan vatandaşlığı haklarını geri talep ederken izleyecekleri aşamaları belirleyen en önemli ayrıntı 22 Kasım 1950 tarihidir. Buna göre, başvurusu için bu tarihten önce Bulgaristan’dan ayrılanlar gerekli evrakları hazırlayarak 1951 Bulgaristan göçmenlerine vatandaşlık başvurusu yaptıkları takdirde hızlı bir şekilde taleplerinin karşılığını olumlu olarak alırlar. Bu tarihten sonra Türkiye’ye göç edenlerin işlemleri ise daha uzun süreçte tamamlanıyor. Bu nedenle göç eden kişinin bu tarihten önce mi sonra mı Bulgaristan’dan çıkış yaptığı ve Türkiye’ye giriş yaptığı tespit edilmeli. Bunun için gerekli kayıtlar ise alınması gereken İsim Denklik Belgesi’nin ekinde bulunan Göç Pasaportu fotokopisinde veya Türkiye vatandaşlığı verilene kadar kimlik yerine kullanılan Muhacir Kâğıdında yazar.
Prosedüre göre, Bulgaristan vatandaşlığı talep edebilmek için Bulgaristan Adalet Bakanlığı’nda bu kişinin kayıtlarına bakmak gerekiyor. Ancak göçmenlerin iki ülkedeki kayıtları da farklı olabiliyor. Bu ise sorunlara neden olabiliyor ve aranan kaydın bulunamamasına veya sürecin uzamasına neden olabiliyor. Bu kayıtlarda başlıca iki sorun vardır. Bunlar ise yanlış veya tam olarak yazılmayan doğum tarihleri ve Birbirileriyle uyumlu olmayan kişinin iki ülkedeki isimleridir.
Tüm göçlerde Türkiye’ye gelenlerin ilk kayıtları sınıra en yakın şehir olan Edirne’de alınmıştır. Bu yoğun zamanlarda ise doldurulan evraklarda eksiklikler oluşmuştur. Bu nedenle kayıt altına alınan kişilerin doğum tarihlerinde yıllar doğru olsa da yüzbinlerce insanın gün ve ayları sadece 1 Ocak ve 1 Temmuz olarak kayıt edilmiştir. Dolayısıyla Bulgaristan göçmenlerinin tüm kayıtları Edirne Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nde bulunurdu. Ancak elektronik sisteme geçiş (MERSİS) ve tüm bilgilerin tek merkezde toplanması amacıyla kayıtların tamamı Ankara’ya gönderildi. Bu eksik bilgiler ve değişiklik ise vatandaşlık başvurularında bir ön sorun oluşturuyor. Bunu aşmak için öncelikle Bulgaristan’dan Sofya’dan “apostilli” şekilde Doğum Belgesi almak gerekiyor.
Sonraki aşamada alınan bu belge Türkiye’de Yeminli bir tercüman tarafından Türkçeye tercüme edilmesi gerekiyor. Daha sonra Asli Hukuk Mahkemesi’ne “doğum tarihi değişikliği” ile ilgili başvuru yapılarak dava açılıyor. Alınan karara bağlı olarak mahkeme otomatik olarak kişinin bağlı olduğu nüfus dairesine kişinin yeni doğum tarihini bildiriyor. Bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre 6 ile 12 ay arasında sürebiliyor. Bu değişiklik yapıldıktan sonra Türkiye’den alınacak olan tüm belgelerde yazan kişinin doğum tarihi de Bulgaristan’daki ile aynı olmuş oluyor.
Bulgaristan vatandaşlığı başvuru işlemlerinin merkezinde bulunan en önemli belgelerden biri de İsim Denklik Belgesi. Bu evrak, Türkiye’de ve Bulgaristan’da farklı isimlerde kayıtları bulunan bir kişinin aynı kişi olduğunu ispatlıyor. Bu ise gerekli kayıtların aranması için gerekli olan bir bilgi.
İsim Denklik Belgesi, Ankara’da İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınıyor. Bu belgenin yoğunluktan dolayı 1-1.5 ayda alınabiliyor. Elektronik başvuru da yapılabiliyor. Buradaki Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nden İsim Denklik Belgesi’nin yanı sıra Muhacir Kâğıdı ve Tabiiyet Beyannamesi alınması da gerekebilir. Bunun sebebi ise bu belgelerden herhangi birinde Bulgaristan’dan göç edilen net tarihin belirlenmesidir. Zira birinde yazmıyorsa bir diğerinde olabiliyor. 1949-1951 yılları arasında gelen Bulgaristan göçmenlerinin nüfus kayıtlarında bu bilgiler bulunmaz. Bunu tespit etmek içinse İsim Denklik Belgesi’nin ekinde bulunan Göç Pasaportu fotokopisi veya Muhacir Kâğıdı ile Tabiiyet Beyannamesi’ne bakılması gerekir.
Bulgaristan vatandaşlığı veya Bulgaristan Oturum İzni almak için Bulgaristan’ın ne şekilde terk edildiği bilinmesi gerekir. Bu ise göç edilen tarihe göre belirlenir. Yani 22 Kasım 1950’den önce ve sonra göç edenler farklı prosedürleri takip ederek işlem yapacak. Bu belge, Bulgaristan Yabancılar Kanunu’nun hangi maddesine göre oturum veya vatandaşlık için başvurması gerektiğini belirlemek için gerekli.
Vatandaşlık başvurularında bakılması gereken sınırdan geçiş yapıldığı gün. Çünkü Türkiye vatandaşlığına geçiş çok daha geç olmuş olabilir. Bu yüzden sınırda vurulan mühür önemlidir. Türkiye vatandaşı olunan tarihin hiçbir önemi yoktur.
Yine de İsim Denklik Belgesi’nde her zaman Göç Pasaportu fotokopisi olmayabiliyor. Bu durumda Türkiye’ye geliş tarihi Muhacir Kâğıdı tercüme ettirilerek ve onaylanarak kaynak olarak kullanılır. Bu belge tüm göç tarihlerinde gelenler tarafından kullanılabilir.
Bazı durumlarda ise İsim Denklik Belgesi de verilmeyebilir. Bunun için önce bir Bulgaristan’dan Doğum Belgesi getirilmesi isteniyor. Bu kayda göre Türkiye’den bir İsim Denklik Belgesi alınıyor. Ancak bu durumlarda ekte Göç Pasaportu fotokopisi bulunmadığı için bir işe yaramıyor. Böyle durumlarda da göç tarihini belirlemek için Muhacir Belgesi veya Tabiiyet Beyannamesi kullanılır.
Nüfus Dairelerinden İsim Denklik Belgesi alınmaz. Yine de her ihtimale karşı sorgulama yapılabilir. Ancak çıkma olasılığı yoktur. Bu yerlerden sadece 1989 göçmenleri alacakları Nüfus Kayıt Örneklerinin alt kısımlarında gerekli bilgiler yazar.
Alınan İsim Denklik Belgesi veya diğer evraklarla birlikte vatandaşlık için başvuru yapmak isteyen kişinin Bulgaristan’daki ismi ve göç tarihi de belirlenince artık sıra vatandaşlık işlemleri için sorgulama yapmaya gelir.
Düzeltilen doğum tarihi, alınan İsim Denklik Belgesi ve her ihtimale karşı hazır bulundurulan Muhacir Belgesi ve Tabiiyet Belgesi ile Bulgaristan Vatandaşlığı yapacak olan kişi Bulgaristan’da Adalet Bakanlığı’na başvurarak göçmen kendisiyse kendisi için, anne veya babası ise vekâlet alarak onlar için kayıt sorgulaması yaptırmalı. Sunulacak olan tüm belgeler Bulgaristan’da tercüme edilip onaylanmalı ki işlem görebilsinler. Ayrıca orijinal belgeler de yanlarında bulundurulmalı. Önlem için fotokopileri de çekilmeli.
Bu arşiv aramasında yapılan taramada Göç Pasaportu veya diğer belgelerdeki mühre göre ve kayıtlarda bu kişi hakkında düşülen notlara göre “Bulgaristan Vatandaşıdır” veya tam tersi cevap çıkabilir. Eğer 22 Kasım 1950 tarihi öncesi göç gerçekleştiyse, büyük ihtimalle vatandaşlık sorgulaması olumlu çıkacaktır. Başvuruyu yapan 1949-51 göçmeni sağ ise Bulgaristan’da bağlı olduğu Nüfus Dairesi’nden EGN’sini, yani Bulgaristan Kimlik Numarasının ve Bulgaristan Doğum Belgesini alarak, bir ikamet edeceği adresi belirterek başvuru yapacak. Başvuru sonrasında 3.5-4 ayda vatandaşlık alınabilir. Daha sonra ise çocukları için başvuru yapılabilir. Bulgaristan yasalarına göre vatandaşlık başvurusu ancak bir önceki soy vatandaşlığa sahipse yapabiliyor.
Eğer ret cevabı gelirse bu sefer Bulgaristan vatandaşlığı için “uzun prosedür” denen süreç başlatılmalı. Bu şekilde vatandaşlık almak için önce Bulgaristan oturma İzni alınması gerekir.
Bulgaristan Oturum İzni için başvurular ülkenin Yabancılar Kanunu’nun 25 madde, 9 bendine göre yapılıyor. Bu başvuru için kişinin müracaat edebilecek durumda olduğunu belgeleyen bir belge sunulması gerekiyor. Bu belge ise Adalet Bakanlığı’ndan çıkan sonuç belgesidir. Bulgaristan Oturma İzni alınınca üç (3) yıllık bekleme süresinin sonunda vatandaşlık başvurusu yapılabiliyor. Daha sonra da kanunen beklenmesi gereken süre de yaklaşık iki (2) yıl sürdüğü için Oturum İzni alındıktan yaklaşık beş (5) yıl sonra Bulgaristan Vatandaşlığı alınabiliyor.
Bulgaristan Oturum İzni başvurusu yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri beyan edilecek adres ile ilgili. Üzerinde kayıt yaptırılacak olan adresin sahibinin üzerinde kayıtlı bir tapu olması gerekiyor. Oturma İzni başvurusu yapılırken bu kişinin de başvuru sahibi ile birlikte tapusu ve kimliği ile Bulgaristan’daki ilgili Nüfus Dairesi’ne gelerek adres beyannamesi yapması gerekir.
1949-1951 yılları arasında Türkiye’ye göç eden Bulgaristan göçmenlerinin bazıları artık hayatta olmayabiliyorlar. Bu gibi durumlarda Bulgaristan Adalet Bakanlığı’nda vatandaşlık kaydı araştırması yapabilmek için sadece bu kişinin resmi mirasçısı olan kişi başvuru yapma hakkına sahiptir. Bu kişilerin Türkiye’de doğmuş olmaları bir fark yaratmıyor. Yine de mirasçısı ise başvuru yapabiliyor. Taleplerini Bulgaristan’daki ilgili Nüfus Dairesi vasıtasıyla Adalet Bakanlığı’na yapabiliyor. Bu durumda alınan sonuç olumlu olursa üzerinden başvuru yapılan kişinin çocukları “kısa prosedür” ile 3.5-4 ayda alabiliyor. Ancak cevap olumsuz olursa, yani 22 Kasım 1950’den sonra göç gerçekleştiyse, bu kişinin çocukları üzerinden oturum izni alınacak kişi olmadığı için ne Bulgaristan Oturma İzni alabiliyor ne de vatandaşlık hakkından yararlanamıyor.
Başvuru yapan kişi sağ veya vefat ettiyse, ancak 22 Kasım 1950’den önce göç ettiyse:
BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI ALMAK İÇİN ORTALAMA SÜRE: 13-21 AY.
Başvuru yapan kişi sağ ve 22 Kasım 1950’den sonra göç ettiyse:
BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI ALMAK İÇİN ORTALAMA SÜRE: 5-7 YIL
18 sorudan en popüler 18 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
Merhaba, Göç eden baba üzerinden Bulgaristan vatandaşlığı nasıl alınır? 1950 yılında göç eden babamdan dolayı kendime, eşime ve çocuklarıma Bulgaristan vatandaşlığı almak istiyorum. Prosedür nedir ve aynı anda başvuru yapabilir miyiz?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, 1951 Göçmenlerin Vefatından sonra vatandaşlık almak için ne yapabilirim? Benim ailem 1951 yılında resmi göç ile Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmiş. Babam vefat etti ama e devlette babamın ve önceki kuşakların Bulgaristan da doğduğu görülüyor. Vatandaşlık için nasıl başvuru yapmam gerekir? Baba üzerinden hakkım yoksa halam veya amcam üzerinden alabilir miyim?
Cevabı Görüntüle Yorum Ekleİyi günler. Annem 1951 Bulgaristan göçmeni. Bildiğim kadarıyla çocuğu olarak ben Bulgaristan vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyorum. Annem üzerinden vatandaşlık hakkına nasıl sahip olabilirim?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhabalar benim Dedem ve Babaannem Bulgaristan doğumlular Bulgaristandan 1952 veya 1953 te Türkiyeye göç etmişler. İkiside şu anda hayatta değiller ben onların üzerinden Bulgaristan vatandaşı olabilir miyim. Teşekkürler
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Eşimin dedesi 1951 Bulgaristan göçmenlerinden, Bulgaristan vatandaşlığına başvurmak istiyoruz, süreçle ilgili bilgi almak istiyoruz. teşekkurler Ugur ACAR
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Bulgaristan vatandaşlığı ile bilgi almak istiyordum, Dedemler,ananem,babannem hepsi Bulgaristan doğumlu ve 1951 yılında Türkiyeye göç etmişler. Hatta hala çocukken yaşadıkları ev duruyor Bulgaristanda ancak hiçkimse gidip bakmamış bile. Vatandaşlık alabilmek için hangi prosedürleri izlememiz gerekiyor.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba; babannem ,dedem ve babam Bulgaristan Rusçuk doğumlu. 1950 yılında Türkiye'ye göç etmişler. Dedem ve babam vefat etti.Sadece babanem hayatta. Ben Bulgaristan için çiftevatandaşlığa başvurabilir miyim? Şimdiden teşekkürler
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba.... Acaba 1951 yılından evvel gelenlerin vatandaşlık hakkı varmı acaba? Teşekkürler...
Cevabı Görüntüle Yorum Ekle1934 bg dogumlu babam 1951 tr göcen 1998 de tr ölen babamın üzerinden vatandaşlık alabilirmiyim apostıllı dogum kayıtlarını ve tabiyat muhacırlık belgeleri elimde saygılar kolay gelsın
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Anneannem 1951 yılında eşi ile birlikte Türkiye'ye yerleşmişler. Oradaki evlerini bırakıp gelmişler ve bugüne kadar Bulgaristan vatandaşlığını ile ilgili hiç bir işlem yapmamışlar. Benim, torunu olarak çifte vatandaş olabilme şansım var mı? Teşekkür ederim.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Vize Merkezi'ne benim bir sorum olacak. Babam Bulgaristan doğumlu ve 18 nisan 1951 senesinde Türkiye'ye gelmiş. Babam vefat etti ama ben vatandaşlık almak istiyorum. Ne gibi işlemler yapmam gerekiyor ?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba Vize Merkezi, Annem ve babam 1951 Bulgaristan göçmeni, ama her ikisi de vefat etti. Benim 2. vatandaşlık alma hakkım var mı ?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba , 1951-52 yılı Bulgaristan Türkiye ye dedemler göç etmiş. Dedem dogum yeri Bulgaristan Balcık ancak dedem ve babam şuan hayatta değil . Benim bu durumda vatandaşlık alma hakkım oluşur mu? Yardımlarınızı rica ederim
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba , İzmir'de oturuyorum, İzmir Vize Merekezi'nizde Bulgaristan vatandaşlığı konusunda uzman var mı? Danışmanlık hizmeti veriyor mu? İstanbul Harbiye'deki ofisinize mi belgeleri getirmem gerekiyor? Annem ve babam 1951 Bulgaristan göçmeni (Kıcaali, İğridere). Babam rahmetli oldu, annem ise sağ . Elimizde annemin Bulgaristan'dan alınan ve Bulgaristan doğumlu olduğuna dair kağıdın fotokopisi var. Annem 1945 doğumlu, ben ise 1965 doğumluyum. Bulgaristan vatandaşlığı alabilir miyiz? Alabilmek için gerekli evraklar nelerdir? Kendim Makine Mühendisiyim. Kendime ait Türkiye'de ve Romanya'da 3 yıldızlı, 24 odalı otelim ve Türkiye de ürettiğim sanayi mutfağını satacak bir mağazam var. Vatandaşlık elde etiğimiz taktirde, Bulgaristan'da oturacak bir ev alabilirim. Kısacası, Bulgaristan'a yük olmayacağımız gibi faydamız da olabilir. Bununla ilgili bilgi ve cevabınızı bekliyorum.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba. Bulgaristan Vatandaşlık hakkını geri almak ile ilgili bir sorum olacaktı. Benim anneannem 1951 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmiş. Kendisi Bulgaristan doğumlu. Şu an aslında çifte vatandaş olan kardeşleri de var. Anneannem çifte vatandaş olabilir mi ? Eğer anneannem olabilirse daha sonra annem ve ben bu şekilde çifte vatandaş olabilme imkanımız var mıdır ?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Babam 1949, Bulgaristan, Şumnu doğumlu. Fakat Türkiye'ye 1950 yılında göç etmişler. Ailesi olarak Bulgaristan vatandaşlığı alabilir miyiz? Ne yapmamız gerekli? Yardımcı olursanız sevinirim?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba, Benim 2 sorum var: 1. 1934 doğumlu annem Türkiye'ye 1951 yılında göçmüş. Nüfus cüzdanında doğum yeri olarak Bulgaristan yazmaktadır. Vatandaşlık hakkının geri kazanımı için başvurmak istiyoruz. Elimizde hiç bir belge yok. Nasıl hareket etmeliyim? Oturma İzni alındıktan sonra vatandaşlık ne kadar sürede veriliyor? Bu süreçte sürekli Bulgaristan'da bulunmak gerekiyor mu? 2. Vefat etmiş durumda olan babam da Bulgaristan göçmeni olarak 1930'lu yıllarda gelmiş... Ancak elimde bir belge yok. Benim hem annem hem babam Bulgaristan göçmeni durumunda olması nedeniyle ben vatandaşlık için başvurabilir miyim? Bu konularda görüşmek için ofisinize gelip danışmak isterim. Ziyaretçi kabul ediyor musunuz? Detaylı bilgi rica ediyorum.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleAnnem 1950'de Türkiye'ye gelmiş. Bulgaristan vatandaşlığı yoktu. Nüfus kağıdında Bulgaristan doğumlu olduğu yazıyordu. Şu an yaşamıyor. Ben Bulgaristan vatandaşlığına başvuru yapabilir miyim? Ayrıca vatandaşlık olmazsa bir emekli olarak Bulgaristan Oturma İzni alabilir miyim? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler. İyi çalışmalar.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleAlanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.