Merhaba,
1949- 1951 ve 1968 -1978, 1989- 1990 yılları arasında göç etmiş kişilerin Bulgar vatandaşlığı almasının şartları başvuru yapan kişinin göç ettiği yıla ve kişisel durumuna göre farklılıklar gösterir.
1968 - 1978 yılları arasında göç edenlerin hepsi 1968 Bulgaristan Vatandaşlık Kanunu’nun ilgili maddesi vatandaşlıktan çıkarılmıştır.
Bu nedenle bu tarihlerde göç edenler vatandaşlık başvurusu yaptıklarında işlemleri “uzun prosedür” e göre yapılacaktır. Yani, önce pasaport süresi kadar veya 5 yıllık süresiz ‘Oturum İzni’ alacaklar. (Türk pasaportunun süresine bakılarak, maksimum 5 yıl verilmektedir.) Vatandaşlık başvurusu yapılacak kanun maddesinin şartlarından biri olan 3 yıllık bekleme süresinin sonunda vatandaşlık başvurusunu yapacaklar. 2 yılda değerlendirme süreci için bekledikten sonra Bulgaristan vatandaşlığı alabilecekler.
Vatandaşlık alınması sürecinde en çok sorun çıkartan detaylar hazırlanması gereken evraklardır. Çünkü kişinin vatandaşlık prosedürünü başlatmak için öncelikle eski Bulgaristan vatandaşı (o ülkede doğan) olduğunu kanıtlaması gerekmektedir.
Fakat iki ülkedeki kayıtlar zaman zaman farklılıklar gösterdiği için bu süreç uzayabiliyor. Ayrıca net olmayan doğum tarihleri ve kişinin birbiriyle uyuşmayan iki ülke isimleri de sorun çıkarabiliyor.
İlgili kişilerin, Bulgaristan’daki doğum belgeleri veya nüfus kayıtları bazen bulunamıyor.
Eğer kişi hayatta değilse bu hak çocuklarına geçmiyor. Bu durumda 1968-1978 yılında göç edenler eğer hayatta değillerse çocukları Bulgaristan vatandaşlığından yararlanamıyor. Anne ve babadan biri hayatta ise sağ olan kişinin üzerinden işlemler yapılabiliyor.
Sizin durmunuza göre hangi prosedüre göre ilerleyeceğimizi belirlemek için randevu alarak Edirne ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. Ekibimiz vatandaşlık işlemleri ile ilgili her konuda danışmanlık hizmetini yüz yüze görüşme ile veriyor.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.