Yunanistan Konsolosluğu, T.C. vatandaşlarının Pasaportunda bulunan Makedonya’ya giriş-çıkış yaptıkları için basılan mühürden dolayı “Schengen Vizesi” vermemektedir. Sadece Yunanistan’a giriş çıkış yapmalarına olanak veren “Hellas Vizesi” vermektedir. Bu verilen “Hellas Vizesi” ayrı bir kâğıda basılarak verilmektedir. Bu vize ile Schengen bölgesine geçiş yapılamamaktadır.
Hellas vizesi ile sadece Yunanistan’a seyahat edebilirsiniz
Bu mağduriyeti yaşamamak için T.C. vatandaşları Yunanistan Schengen vize başvurusu öncesi pasaportlarını yenilemeli veya bu duruma özel ikinci pasaport talebinde bulunmalıdır. Veya başka bir Schengen ülkesinden vize başvurusunda bulunmalıdır.
Schengen kuralları gereği ilk gideceğiniz veya daha uzun konaklama yapacağınız Schengen ülkesi hangisiyse o ülke üzerinden Schengen vizesi başvurusunda bulunmalısınız. Aksi durumlarda bir sonraki Schengen vize başvurularınızda olumsuz not olarak karşınıza çıkacaktır.
Pasaportunuzda Makedonya mührü olması halinde Yunanistan Konsolosluğu tarafından “Schengen Vizesi” alınamamaktadır.
Makedonya’ya giriş yapıldığında basılan mühür
İki devlet arasında yaşanan bu uyuşmazlık Makedonya‘nın Yugoslavya Federasyonu’ndan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesinden sonra “Makedonya” adını almış olmasıdır.
Makedonya – Yunanistan İsim Sorunu
Makedonya ve Yunanistan arasında yaşanan isim sorunu Makedonya‘nın Yugoslavya Federasyonu’ndan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi üzerine yaşanmıştır.
Milyonlarca etnik Yunan kendisini Makedon olarak nitelendirdiği için Yunanistan, komşu Makedonya Cumhuriyeti'nin en büyük etnik grubuna "Makedon" denmesine karşı çıkmaktadır ve ülke için "Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti" ifadesini kullanmaktadır.
Makedonya’yı “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanıyan 120’den fazla ülke içinde ABD, Türkiye ve Rusya gibi büyük devletler olmasına rağmen uluslararası kuruluşlarda bu isimle kabul edilmesi Yunanistan tarafından engellenmiştir. Birleşmiş Milletlerdeki yerini “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)” ismiyle alan Makedonya, Yunanistan’ın sahip olduğu veto yetkisini kullanmasından ötürü halen NATO ve AB üyesi olamamaktadır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.